15 °

max 15 ° / min 10 °

Subota

27.11.

15° / 10°

Nedjelja

28.11.

11° / 9°

Ponedjeljak

29.11.

10° / 6°

Utorak

30.11.

5° / -1°

Srijeda

01.12.

6° / -1°

Četvrtak

02.12.

8° / 5°

Petak

03.12.

11° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uskoro stiže nova francuska vakcina – nadmašila po jačini

Izvor: Epa

KORONAVIRUS

Comments 0

Uskoro stiže nova francuska vakcina – nadmašila po jačini

Izvor: B92

Autor: Antena M

  • Viber

Bakcina protiv koronavirusa "valneva", za koju je Velika Britanija otkazala narudžbinu doze od 100 miliona za prošli mjesec, dobro djeluje na pripremu imunološkog sistema za borbu protiv koronavirusa, pokazuju rezultati treće faze ispitivanja.

Rezultati krvi dobrovoljaca koji su primili vakcinu imali su visok nivo neutralizirajućih antitijela protiv pandemijskog virusa, a u ovoj metodi je nadmašila vakcinu Astrazeneke.

To je inaktivirana cijela virusna vakcina, što znači da sadrži mrtvu verziju koronavirusa, koja ne može izazove bolest. Na isti način se prave vakcine protiv gripa i poliomijelitisa (dječje paralize).

Francuska farmaceutska kompanija Valneva rekla je da vakcina ima "stopu serokonverzije neutralizirajućih antitijela iznad 95 odsto" i da nije bilo ozbiljnih slučajeva kovida koji su viđeni u ispitivanju uprkos varijantama, poput delte, koje su u opticaju.

Vodeći istraživač, profesor Adam Fin sa Univerziteta u Bristolu, rekao je da su rezultati, podijeljeni u saopštenju za štampu, "impresivni i izuzetno ohrabrujući", prenosi BBC.

"Ovi rezultati ukazuju na to da je ovaj kandidat za vakcinu na dobrom putu da odigra važnu ulogu u prevazilaženju pandemije", rekao je on.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR