15 °

max 15 ° / min 10 °

Subota

27.11.

15° / 10°

Nedjelja

28.11.

11° / 9°

Ponedjeljak

29.11.

10° / 6°

Utorak

30.11.

5° / -1°

Srijeda

01.12.

6° / -1°

Četvrtak

02.12.

8° / 5°

Petak

03.12.

11° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Galić: Nema novih mjera ni zaključavanja, o Sputnjiku narednih dana

KORONAVIRUS

Tag Video
Comments 3

Galić: Nema novih mjera ni zaključavanja, o Sputnjiku narednih dana

Autor: Antena M

  • Viber

Ministarstvo zdravlja, Klinički centar Crne Gore i Institut za javno zdravlje organizovaće danas u 10 sati, konferenciju za medije na kojoj će biti predstavljena trenutna epidemiološka situacija u zemlji, izazvana pandemijom virusa COVID-19.

U svjetlu ažuriranja protivepidemijskih mjera, u svijetu je trend, a i Crna Gora ga prati, da se prednost daje vakcinaciji. Imunizacija vodi ka dodatnoj liberalizaciji epidemioloških mjera. Za sada se ne razmišlja o zaključavanju Crne Gore, ali mi pratimo epidemiološku situaciju i shodno njoj, mjere će biti prilagođavane situaciji na terenu. Konkretno, aktuelne mjere ostaće na snazi naredne dvije sedmice, kazao ej direktor IJZ Igor Galić.

Kako je dodao, u posljednje dvije nedjelje, broj zaraženih je opao oko 25 odsto, a zabilježen je i pad hospitalizacija oko osam odsto.

Kada se pogleda stanje od 1. avgusta do 18. oktobra, podaci IJZCG pokazuju sljedeće:

Od 1. avgusta do 18. oktobra 2021. godine u Crnoj Gori je zaraženo 36.515 ljudi. Oporavilo se 98,9 odsto. Nažalost, 1,1 odsto zaraženih je preminulo.

Osam od 10 preminulih pacijenata su bile nevakcinisane osobe. Svi preminuli mlađi od 40 godina su takođe bili nevakcinisani. Bez obzira na to što su neposredni uzročnici smrti bili najrazličitiji, zajednčki imenilac im je to što su svi bili nevakcinisani.

Najviše preminulih je između 70 i 79 godine.

"Aktuelna tema ovih dana je Sputnjik V. Institutu za ljekove i medicinska sredstva, kao što su i saopštili, podnijet je zahtjev za uvoz dodatnih količina vakcine Sputnik V, 40 hiljada doza, koji se trenutno nalazi u postupku stručne procjene. U Institutu se svaki zahtjev procjenjuje u skladu sa propisanim postupcima kojima su implementirani evropski i međunarodni standardi koji garantuju kvalitet, bezbjednost i efikasnost lijeka. U skladu sa zakonom, za imunološke ljekove odobrava se svaki pojedinačni uvoz, odnosno vrši kontrola kvaliteta prije njihovog stavljanja u promet, odnosno upotrebe. Prema informacijama iz CInMED-a, odluka u vezi sa upotrebom Sputnjika V biće poznata u toku narednih sedam dana i to će biti konačna odluka u vezi sa primjenom ove vakcine koju dio građana uporno čeka i mi smo je obezbijedili.

Mi koristimo vakcine koje preporučuju Evropska agencija za ljekove i medicinska sredstva i Svjetska zdravstvena organizacija, ali to ne znači da ne treba da se primjenjuju druge vakcine koje su, u slučaju Crne Gore, prethodno ispitane i za koje CInMED garantuje kvalitet, bezbjednost i efikasnost. S druge strane, Sputnjik V se koristi u 70 zemalja svijeta – od regiona, Srbije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine do nekih zemalja članica EU poput Mađarske. Zdravlje građana je prioritet, a vakcinacija, pokazuju podaci i iz naše zemlje, u najvećem procentu štiti od najtežih oblika bolesti", kazao je Galić.

Radulović: Srčani i moždani udari najčešće posljedice korone, 80 odsto pacijenata su nevakcinisani

Na bolničkom liječenju uslijed COVID 19 infekcije ili njenih posljedica u Crnoj Gori se nalazi 354 pacijenta. To je oko osam odsto manje u odnosu na dvije sedmice ranije, saopštila je direktorica KCCG Ljiljana Radulović.

Kako je navela, najveći broj pacijenata je smješten u Kliničkom centru Crne Gore. Kod nas se liječi 126 pacijenata. Osamdeset odsto pacijenata su nevakcinisani građani. Podaci iz naše bolnice podržavaju sve svjetske naučne studije koje ukazuju da imunizacija, u najvećem procentu, štiti od razvoja najtežih kliničkih slika.

"Naglašavam da su u KCCG sve češći prijemi pacijenata nakon preležane bolesti, pa se ljekari, osim protiv same infekcije, bore i protiv njenih posljedica koje su sve žešće, a to se posebno odnosi na srčane i moždane udare. Pacijenti, sem respiratornih posljedica, imaju kardiovaskularna oštećenja, pa je za očekivati da i u budućnosti imamo sve više pacijenata u klinikama koje se bave ovim bolestima, a to su Klinika za bolesti srca i Klinika za neurologiju. COVID 19 je opasan po sebi, ali njegove reperkusije mogu da budu znatno ozbiljnije. Zato je važna vakcinacija protiv korona virusa: ona je podrška vašem postojećem imunom sistemu da se bori i, i najčešće, u konačnom i izbori protiv ove bolesti i svih naknadnih posljedica. Kada se vaš organizam umori, imunitet kog stvara vakcina je najbolji saveznik ljekara koji se bore za vaše zdravlje i za vaš život", navela je ona.

Stanje u ostalim bolnicama je sljedeće:

 OB Bar 43

OB Pljevlja 36

OB Bijelo Polje 23

OB Berane 32

OB Kotor 29

OB Nikšić 24

SB Brezovik 41

To znači da je od ukupnog, trenutno opredijeljenog smještajnog kapaciteta za COVID pacijente, sada zauzeto 66 odsto.

Ćorić: CG obezbijedila 920 hiljada doza vakcina: Bolje je da građani odu na vakcinalni punkt nego u bolnicu

Ministarstvo zdravlja ne želi da vakcinacija protiv korona virusa bude posljedica pritiska već lična odluka koja proizilazi iz svijesti o očuvanju ličnog i javnog zdravlja, saopštila je Slađana Ćorić, generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja.

"Ja ću vam, kao dugogodišnji ljekar koji je donedavno radio sa najtežim COVID pacijentima, reći da građani koji su na bolničkom liječenju najviše žale što se nijesu imunizovali na vrijeme. Dok se bore za vazduh koji im je sada luksuz a do juče su svaki dah uzimali zdravo za gotovo, nadaju se da će izaći živi izaći iz bolnice, sami sebi obećavaju da će se čim prije vakcinisati.

U predstojećem periodu, s obzirom na to da smo konstatovali pad interesovanja za imunizaciju, Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa ostalim državnim organima, prvenstveno sa Domom zdravlja, nastojaće da terenskim radom pospiješi ovaj proces", kazala je ona.

U svjetlu razgovora o imunizaciji ali i o trećoj dozi vakcine koja je nedavno preporučena opštoj populaciji ali i ranjivim grupama, treba da budemo svjesni da na tome može da se radi samo ako je država obezbjedila dovoljan broj vakcina, dodaje ona.

Od proljeća 2021. godine do danas, Ministarstvo zdravlja je uspjelo da obezbijedi 920 hiljada doza vakcina, a uskoro stiže još najmanje 100 hiljada doza.

U ovom trenutku Crna Gora raspolaže sa preko 375 hiljada doza vakcina. Od toga:

Sinofarm – oko 250 hiljada hiljada

Fajzer – preko 80 hiljada

Sputnik V – 40 hiljada koje su u procesu ispitivanja

Astra Zeneka – oko pet hiljada

"Podsjećam da u Crnu Goru, kao donacija Turske, uskoro stiže i 100 hiljada Sinovak vakcina.

Ovo je odličan rezultat u procesu nabavke vakcina i Ministarstvo zdravlja je zadovoljno što građani Crne Gore odavno bukvalno mogu da biraju kojom vakcinom će se imunizovati protiv korona virusa iako ih mi sve ravnomjerno tretiramo.

Ovo je prilika da pozovemo i one građane koji su prirodno stekli imunitet da ne odlažu vakcinaciju koja će dodatno ojačati njihov imunitet. Treća doza je njihova rezervna oprema za borbu protiv korona virusa jer nikad ne znate kako i uslijed čega vaš organizam može da otkaže borbu. Tada bi, umjesto vas, vakcina mogla da postigne očekivani rezultat – savladavanje bolesti i ili izlazak iz bolnice", saopštila je Ćorić.

Podsjeća da nije slučajno što su, nažalost, svi mlađi od 40 godina koji su izgubili borbu protiv korona virusa bili nevakcinisani.

"Još jednom, kao ljekar, molim sve građane da ne oklijevaju i da, dok su na vrijeme, pođu na najbliži vakcinalni punkt kako njihova naredna stanica ne bi bio KCCG ili neka druga bolnica u Crnoj Gori. Imunizacijom, u najvećem broju slučajeva, čak i ako se razbolite, znate da raspolažete jačim imunim sistemom u odnosu na nevakcinisane", navela je ona.

Na našem portalu možete pratiti uživo konferenciju.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Pi

Kakvo zakljucavanje, juce smo vidjeli i efekte otvorene granice prema Sumskoj.

mr

Narod lipsaje kao stoka, a vi se "češljate"! Tužno i ružno!

haker

Nema odje drzave moj Galicu, jer da ima davno bi vi bili smijenjeni, a ne drzali prvo mjesto po broju zarazenih u svijetu! Umrla mlada osoba od 19g, porodilja, toliko zivota da nijeste ni empatiju pokazali! OSTAVKE!!!!