17 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 14°

Petak

03.05.

17° / 10°

Subota

04.05.

21° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EMA: Buster doza druge vakcine mogla bi da bude efikasnija

Izvor: EPA-EFE/LUONG THAI LINH

KORONAVIRUS

Comments 0

EMA: Buster doza druge vakcine mogla bi da bude efikasnija

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Primjena dodatne doze vakcine protiv kovida-19 različite od prve dvije, mogla bi da izazove jači imunološki odgovor od buster doze iste vakcine, naglasio je Evropski regulator.

Evropska agencija za lijekove (EMA), saopštila je da proučava podatke prije odluke da li će se prikloniti odluci Američke agencije za lijekove (FDA) koja je odobrila za buster dozu različitu vakcinu od prvobitne.

Vakcine Fajzer-Bionteka, Moderne, Džonson i Džonson i AstraZeneke su trenutno odobrene u Evropskoj uniji. EMA je načelno odobrila treću dozu vakcine Fajzer-Biontek za starije od 18 godina i prepustila državama izbor vakcina.

„Primjećujemo obećavajuće rezultate u studijama koji potvrđuju da taj pristup, uz određene kombinacije vakcina, donose snažniji imunološki odgovor nego kada se ista vakcina koristi za dodatnu dozu“, izjavio je na konferenciji za novinare Marko Kavaleri, odgovoran za strategiju vakcina u EMA.

Nekoliko zemalja odobrilo je pojačanu dozu kako bi osnažili imunitet vakcinisanih osoba, koji izgleda slabi nakon nekoliko mjeseci, iako se obično koristi isti tip vakcina.

Istraživanje objavljeno u SAD prošle nedjelje pokazalo je da su ljudi koji su primili vakcinu Džonson i Džonson koja, poput AstraZeneke, koristi klasičnu tehnologiju virusnih vektora, bolje zaštićeni buster dozom mRNA vakcine poput Fajzera ili Moderne.

„Izgleda da mRNA vakcine kao buster doza djeluju mnogo bolje na stimulisanju imunološkog sistema i mogu da izazovu stvarno jak imunološki odgovor“, izjavio je Kavaleri.

EMA takođe mora da odluči 25. oktobra da li će odobriti dodatne doze vakcine Moderna, dodao je.

Istraživanje koje je objavio Fajzer/Biontek navodi da je treća doza njihove vakcine 95,6 odsto efikasna protiv simptomatskih oblika bolesti.

EMA će za dva mjeseca odlučiti da li će odobriti vakcinu Fajzer/Biontek za djecu od pet do 11 godina, nakon što su dvije laboratorije predale podatke prošle nedjelje.

Agencija bi trebalo sljedeće nedjelje da ispita i oralni lijek proitv kovida američke farmaceutske laboratorije Merk, rekao je Kavaleri.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR