22 °

max 22 ° / min 12 °

Ponedjeljak

06.05.

22° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 15°

Petak

10.05.

22° / 14°

Subota

11.05.

21° / 12°

Nedjelja

12.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Brajović: Preliminarni rezultati ukazuju da omikron soj nosi povećan rizik od reinfekcije

KORONAVIRUS

Comments 2

Brajović: Preliminarni rezultati ukazuju da omikron soj nosi povećan rizik od reinfekcije

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

U toku su naučne studije kako bi bolje razumjeli različite aspekte novog soja koronavirusa - omikron i Svijetska zdravstvena organizacija će predstaviti konsolidovane nalaze studija čim budu raspoloživi, kazala je za Antenu M šefica SZO-a u Crnoj Gori Mina Brajović.

Objašnjava da omikron soj karakteriše veća grupa mutacija koje mogu imati efekat na ponašanje virusa u smislu njegovog lakšeg prenošenja sa osobe na osobu ili težine kliničke slike i oboljenja koje uzrokuje.

„U ovom trenutku SZO nema informacije koje upućuju da se simptomi koji su povezani sa omikronom razlikuju od simptoma u slučaju infekcije drugim sojevima. Treba imati na umu da su inicijalni slučajevi infekcije detektovani u populaciji mlađih odraslih osoba, koje dominantno imaju lakše simptome. Takođe treba imati na umu da će za generisanje pouzdanih informacija i znanja o težini kliničke slike u slučaju infekcije omikron sojem, trebati i do nekoliko sedmica“, navodi ona.

Brajović naglašava da preliminarni dokazi ukazuju da omikron soj nosi povećan rizik od reinfekcije.

„Osobe koje su se oporavile od kovida 19 mogu ponovo biti inficirane omikron sojem u poređenju sa drugim sojevima. Ponavljam da su podaci o ovom soju ograničeni i da preciznije rezultate očekujemo u narednim sedmicama“.

Kaže da što se tiče vakcina SZO tijesno sarađuje sa partnerima kako bi bliže razumijeli potencijalni efekat novog soja na postojeće mjere zaštite uključujući i vakcinaciju.

„Kako sada stvari stoje vakcine ostaju okosnica napora na sprečavanju teškog oblika obolijevanja i smrtnog ishoda“, ističe Brajović.

Brajović napominje da su PCR testovi i dalje zlatni standard laboratorijskog utvrđivanja infekcije, uključujući i infekciju koju uzrokuje omikron.

„U toku su studije kako bismo ispitali efekat na druge dijagnostičke procedure uključujući i brze antigenske testove“.

Omikron soj je, kako kaže Brajović, do sad potvrđen u Australiji, Belgiji, Bocvani, Kini, Češkoj, Danskoj, Izraelu, Italiji, Južnoj Africi i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Napominje da su preporuke SZO za građane ostale nepromijenjene.

„Vakcinacija, pravilna upotreba maske, higijena ruku i izbjegavati gužve“, zaključila je Brajović.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

haker

Gdjo Brajovic previse ste subjektivno naklonjeni ministarki zdravlja JBB, nadam se da cete i vi otici sa te funkcije kao i ona, jer ste za prethodnu vlast bili dosta kriticni, a sada se pravite slijepi. Mislim da ste takvim cinjenjem naskodili SZO i da ne treba da ostanete predstavnik SZO u CG. Pozdrav

maestro

Gospođo Brajović pomutiste pamet ovom narodu, "preliminarni rezultati pokazuju brže širenje" , "SZO još ne posjeduje detaljnije informacije o novom soju ". Dr. Backović je juče lijepo objasnila u koliko faza se odvija praćenje novog soja da bi mogli izaći sa tačnim info.