14 °

max 14 ° / min 7 °

Petak

26.04.

14° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
IJZ: Delta soj dominantan u Crnoj Gori, nije detektovana mutacija virusa

KORONAVIRUS

Comments 0

IJZ: Delta soj dominantan u Crnoj Gori, nije detektovana mutacija virusa

Autor: Antena M

  • Viber

Institut za javno zdravlje Crne Gore prati trenutnu epidemiološku situaciju u svijetu vezanu za Omicron varijantu SARS-CoV-2 na dnevnoj osnovi, kažu iz te institucije. 

Trenutno dostupne informcije od strane relevantnih međunarodnih zdravstvenih institucija i stručne javnosti ukazuju da nije još sasvim jasno da li će infekcija Omicron varijantom izazivati ozbiljnije forme obolijevanja u odnosu na druge varijante virusa, uključujući Delta varijantu.

"Postoji bojazan da se ova varijanta virusa brže prenosi u odnosu na ranije varijante čime bi se broj oboljelih brže uvećavao i time pandemija ponovo dobila na snazi. Još uvijek se ispituje u kojoj mjeri su efikasne do sada korišćene vakcine protiv COVID-19 infekcije, ali se svakako smatra da su vakcine najbolja preventivna mjera i protiv ovog soja. Takođe, pridržavanje osnovnih mjera prevencije (maska, higijena ruku, odstojanje) usporava napredovanje svih sojeva virusa SARS-CoV-2, pa svakako i Omikron varijante", navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje.

"Rezultati uzoraka koji se odnose na slučajeve iz oktobra i polovine novembra mjeseca ove godine nakon sekvenciranja ukazuju da je u Crnoj Gori dominantan Delta soj SARS-CoV-2, a nije detektovana nijedna mutacija koja bi ukazivala na prisustvo Delta plus ili Omicron varijante u Crnoj Gori. Nadzor nad varijantama SARS-CoV-2 koji cirkulišu u Crnoj Gori će se nastaviti korišćenjem sopstvenih kapaciteta IJZCG, kao i u saradnji sa međunarodnim partnerima, a o rezultatima će javnost biti blagovremeno obavještena", zaključili su.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR