13 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šta znamo o novom podsoju omikrona i koliko je opasan?

KORONAVIRUS

Comments 0

Šta znamo o novom podsoju omikrona i koliko je opasan?

Izvor: RSE

Autor: Antena M

  • Viber

Podsoj koronavirusa omikron XBB.1.5 izaziva zabrinutost među naučnicima nakon što je zabilježeno brzo širenje u Sjedinjenim Državama u decembru 2021. Evo šta o tome znamo do sada.

Viša epidemioškinja Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Marija Van Kerkova rekla je da je XBB.1.5 najprenosiviji podsoj omikrona koja je do sada otkriven.

Brzo se širi zbog mutacija koje sadrži, omogućavajući mu da se pričvrsti na ćelije i lako se replicira.

"Naša briga je njegova sposobnost prenosivosti", rekla je Van Kerkova na brifingu 4. januara.

Prema podacima američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, procijenjeno je da XBB i XBB.1.5 čine 44,1 odsto slučajeva kovida-19 u Sjedinjenim Državama u nedelji do 31. decembra 2021, u odnosu na 25,9 odsto u prethodnoj sedmici.

Takođe je otkriven u 28 drugih zemalja širom svijeta, saopštila je SZO.

XBB.1.5 je još jedan potomak omikrona, najzaraznije varijante virusa koji izaziva kovid-19 koji je sada globalno dominantan. To je izdanak XBB-a, koji je prvi put otkriven u oktobru i sam po sebi je rekombinant dva druga podsoja omikrona.

Koliko je opasan XBB 1.5?

SZO je saopštila da još nema nikakve podatke o težini, niti ima kliničku sliku o uticaju ovog podsoja, ali da je povećana prenosivost uvek zabrinjavajuća.

"Očekujemo dalje talase zaraze širom svijeta, ali to ne mora da se pretvori u dalje talase smrti, jer naše protivmjere nastavljaju da funkcionišu", rekla je Van Kerkova, misleći na vakcine i tretmane.

Ona je rekla da SZO trenutno nije u stanju da ovoj varijanti pripiše povećanje hospitalizacija na sjeveroistoku Sjedinjenih Država, s obzirom da su mnogi drugi respiratorni virusi takođe bili u opticaju.

Virolozi se slažu da pojava novih podsojeva ne znači da postoji nova kriza u pandemiji. Novi sojevi se mogu očekivati kako virus nastavlja da se širi.

XBB.1.5 će se vjerovatno širiti globalno, ali ostaje nejasno da li će izazvati sopstveni talas infekcija širom svijeta. Trenutne vakcine nastavljaju da štite od teških simptoma, hospitalizacije i smrti, kažu stručnjaci.

"Nema razloga da se misli da XBB.1.5 zabrinjava više od drugih varijanti koje dolaze i odlaze u promjenljivom pejzažu mutanata COVID-a 19", rekao je profesor Andrew Pollard, direktor Oksfordske grupe za vakcine.

Šta preduzima SZO?

Tehnička sajvetodavna grupa SZO za evoluciju virusa radi procjenu rizika za ovaj podsoj. Van Kerkova je u srijedu rekla da se nada da će to objaviti u narednih nekoliko dana.

SZO je saopštila da pažljivo prati sve moguće promjene u ozbiljnosti podsoja uz pomoć laboratorijskih studija i podataka iz stanja na terenu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR