20 °

max 21 ° / min 13 °

Subota

30.05.

21° / 13°

Nedjelja

31.05.

19° / 14°

Ponedjeljak

01.06.

22° / 15°

Utorak

02.06.

24° / 14°

Srijeda

03.06.

23° / 13°

Četvrtak

04.06.

24° / 14°

Petak

05.06.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
„Kreativna Crna Gora“: Andrijin projekat za najmlađe

Kultura

Tag Video
Comments 0

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

„Kreativna Crna Gora“: Andrijin projekat za najmlađe

Program „Kreativna Crna Gora“, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture, ove je godine dao prve rezultate. Na prvom konkursu u okviru navedenog programa, kojim će biti uspostavljen crnogorski kulturni proizvod, kao plod saradnje kreativnog sektora i preduzetničko – proizvodnog, podržano je ukupno 11 autora. U pitanju je 10 projekata i proizvoda, te jedna naučna studija.

''Obezbjeđivanjem osnovnih uslova i sredstava za rad – prostora, opreme, promocije i sl. sa sigurnošću možemo reći da je Ministarstvo zajedno sa autorima, uspješno pokrenulo 10 novih biznisa u kulturi, čime želimo motivisati i druge umjetnike da se na predstojeće konkurse prijave sa svojim inicijativma i idejama''- navedeno je u saopštenju.

Imajući u vidu značaj programa „Kreativna Crna Gora“, prevashodno u pogledu afirmacije autora i značaja njihovih projekata za stvaranje crnogorskog kulturnog proizvoda, Ministarstvo kulture nastojaće da javnosti predstavi svakog od njih, uz projekte čiji su autori, dodali su.

Autor jedne od 11 ideja podržanih putem konkursa „Kreativna Crna Gora“ je Andrija Ćetković iz Podgorice, koji je predstavio knjigu „Umjetnici koji su mijenjali Crnu Goru“. U pitanju je projekat prevashodno namijenjen mlađim čitaocima, koji će biti u prilici da se kroz jednostavnu estetsku i zanimljivu tekstualnu formu upoznaju sa bogatim crnogorskim nasljeđem – značajnim ličnostima iz naše istorije.

Od ilustracija, preko tekstualnih priloga, sve do dizajna, knjiga je u potpunosti prilagođena najmlađima.

Kako ističe Andrija Ćetković, značajni umjetnici su samo primarna ideja, pa će se naredna izdanja baviti i drugim segmentima istorije, što njegovu zanimljivu ediciju čini održivom.

Ugledajući se na države zapadne Evrope, došao sam na ideju kako bi i mi trebalo da predstavimo našu bogatu kulturnu baštinu mlađem naraštaju kroz sadržaj koji će biti prilagođen njima. Ovo je, dakle, samo prva od knjiga u ediciji „Ličnosti koje su mijenjale Crnu Goru“, tako da želim da napomenem tako da ćemo u narednom periodu početi rad na još jednom izdanju, koje će biti posvećeno vojskovođama – istakao je Ćetković.

Ciljna grupa projekta upravo su najmlađi. 

Jedan od ciljeva mog projekta je da probudimo želju kod najmlađih, da sami istražuju o crnogorskoj istoriji i da steknu šire informacije o prošlosti naše države – zaključio je Ćetković.

On naglašava kako je program „Kreativna Crna Gora“ bio ključan u njegovoj ambiciji da projekat zaživi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR