8 °

max 12 ° / min 2 °

Subota

29.02.

12° / 2°

Nedjelja

01.03.

11° / 3°

Ponedjeljak

02.03.

16° / 11°

Utorak

03.03.

14° / 11°

Srijeda

04.03.

13° / 11°

Četvrtak

05.03.

15° / 8°

Petak

06.03.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ministarstvo kulture podržava inicijativu o gradnji spomenika kraljici Jeleni u Podgorici

Kultura

Comments 1

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Ministarstvo kulture podržava inicijativu o gradnji spomenika kraljici Jeleni u Podgorici

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je sa princom Emanuelom Filibertom Savojskim, koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Tokom razgovora, više riječi bilo je o temama iz oblasti kulture, mogućnostima saradnje, ali i zajedničkog rada u cilju dalje afirmacije djela kraljice Jelene Savojske.

"Izuzetni odnosi koje tradicionalno baštine Crna Gora i Italija, brojni istorijski momenti, među kojima je posebno upečatljiv bio onaj između kraljevskih dinastija - kako su istakli današnji sagovornici - dobra su osnova za saradnju u predstojećem vremenu, koja na planu kulture ima poseban potencijal.

Ministar Bogdanović informisao je gosta o aktuelnim zajedničkim aktivnostima Crne Gore i Italije, ističući pritom i kako je za sljedeću godinu planirana organizacija izložbe posvećene crnogorskoj princezi i italijanskoj kraljici Jeleni od Savoje. Uz to, govoreno je i o aktivnostima Ministarstva kulture povodom obilježavanja 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Italije", navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Razmatrali su, kako je navedeno, i inicijativu o podizanju spomenika kraljici Jeleni u Podgorici. Ministar Bogdanović kazao je kako Ministarstvo kulture u potpunosti podržava tu ideju, s obzirom na činjenicu da je kraljica Jelena i u Crnoj Gori i u Italiji ostala upamćena po brojnim dobročinstvima i da time zauzima posebno mjesto u istoriji obje države.

Razgovarano je i o mogućnostima saradnje i umjetničke razmjene između dvije države. Ministar Bogdanović upoznao je princa Emanuela sa time da je u toku više programa razmjene posredstvom IPA projekata, ali da će prave mogućnosti za to biti stvorene uspostavljanjem regionalnih kreativnih habova u više crnogorskih gradova – gdje će, uz ostalo, biti opredijeljen prostor i za rezidencijalnu umjetnost.

Princ Emanuel kazao je kako mu je drago što je u Crnoj Gori naišao na niz konstruktivnih razgovora, te da je kultura djelokrug za koji je, kao pisac, posebno zainteresovan. U tom kontekstu, on je posebno akcentovao činjenicu da su italijanski umjetnici aktivno angažovani u cilju podrške crnogorskoj kulturi i stvaralaštvu.

On je iskazao posebnu zahvalnost na inicijativama koje se tiču kraljice Jelene, ističući kako italijanski narod posebno cijeni njenu istorijsku ulogu i brojna dobročinstva. Princ Emanuel naglasio je da je spreman da podrži svaki zajednički projekat, te da će se ubuduće rado vraćati Crnoj Gori.

Tokom današnjeg susreta, više riječi bilo je i o novim programima u crnogorskoj kulturi, poput kreativnih industrija i sve intenzivnijih aktivnosti u cilju razvoja kinematografije.

Princ Emanuel posebno interesovanje iskazao je za oblast kinematografije, navodeći kako povoljnosti koje država nudi u slučaju koprodukcijskih projekata, ali i izuzetne lokacije u svim djelovima Crne Gore, jesu snažan podsticaj - te kako vjeruje da će i italijanski kinematografi u budućnosti prepoznati tu priliku.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Darko

Podrzavamo i svi mi koji volimo ovu nasu Crnu Goru.Molimo vss da spimenik bude na nekom lijepom mjestu.Nadamo se da ce i neko uticati na podgoricke vlasti da spomenik osnivacu ove nase divne drzave ,,gospodaru Ivanu'' ne bude u "kruznom toku kod hitne pomoci".