8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Vanda Lavanda" najbolja na osmom Međunarodnom festivalu lutkarstva

Kultura

Comments 0

"Vanda Lavanda" najbolja na osmom Međunarodnom festivalu lutkarstva

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Predstava ‘’Vanda Lavanda”, u izvođenju ansambla Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke, po odluci stručnog žirija, najbolja je predstava u cjelini na osmom Međunarodnom festivalu lutkarstva, koji je održan u Podgorici od 11. do 15. septembra.

Po odluci Dječjeg žirija, kako je saopštio predsjednik Luka Killian, najbolja predstava je „Error 404“ pozorišta Angeles de trapo iz Malage u Španiji.

Predsjednik stručnog žirija i dramaturg Goran Bulajić kazao je da je većinom glasova odlučeno da se nagrada za najbolju režiju dodijeli Biserki Kolevskoj za režiju predstave „Odisej-san o povratku” u izvođenju ansambla Dječijeg pozorišta iz Banja Luke.

‘’Žiri je jednoglasno odlučio da se Nagrada za najbolju scenografiju dodijeli Svili Veličkovoj za scenografiju u predstavi ,,Odisej-san o povratku”. Nagrada ,“Dragan Radulović” za najbolju dramaturgiju dodjeljuje se Jeleni Tondini za dramaturšku obradu teksta „Vanda Lavanda”. Nagrada za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka pripala je Nadii Imerio za lutke u predstavi „Pod žicama” u izvođenju pozorišta KronikoKab iz Osija, Sardinija (Italija)“, naveo je Bulajić.

On je dodao da je nagrada za najbolju originalnu muziku dodijeljena Aniti Valo i Meri Jaman, za muziku u predstavi „Vanda Lavanda”.

Bulajić je kazao da su tri ravnopravne nagrade za glumačko majstorstvo pripale ansamblu predstave „Vanda Lavanda”, Nadii Imperio i Mirjani Đorđević za ulogu Ide u predstavi „Cveće male Ide” Pozorišta lutaka iz Niša.

Predstavnica Veleposlanstva Republike Hrvatske Iva Ivanić Pavković je, u ime Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke, rekla da joj je velika čast biti u Podgorici i da nagrade predstavljaju veliko priznanje za dosadašnji i podsticaj za budući rad.

„Sve je fantastično i želim vam mnogo uspjeha u budućnosti“, poručila je Ivanić Pavković.

Članica stručnog žirija, direktorica Pozorišta za decu Kragujevac i Međunarodnog lutkarskog festivala ‘’Zlatna iskra“ Jelena Stojanović-Patrnogić kazala je da je Podgorica prethodnih dana bila centar povezivanja umjetnika, gradova, država svijeta.

„To je ono što mene izuzetno raduje. Ali za nas učesnike vrlo važno,najbitnije i najljepše ste zapravo vi, publika koja puni sale svakodnevno i u prijepodnevnim i u večernjim satima. Prva asocijacija na ovaj Festival je prostor ispred KIC-a, koji je prepun prelijepe i srećne djece koja čekaju u redu da uđu na predstavu“, rekla je Stojanović-Patrnogić.

Član stručnog žirija, glumac i zamjenik ministra kulture Republike Sjeverne Makedonije Vladimir Lazovski poželio je djeci srećno djetinjstvo uz Međunarodni festival lutkarstva.

U okviru Fetivala su odigrane predstave: „Odisej-san o povratku“ Dječjeg pozorišta iz Republike Srpske iz Banja Luke, „Cveće male Ide“ Pozorišta lutaka iz Niša, „Vanda lavanda“ Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke, predstava „Pod žicama“ KronikoKab iz Osija u Italiji i „Error 404“ Angeles de trapo iz Malage u Španiji.



Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR