12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Muzički centar CG: Zahvalnost Darinki Matić-Marović za sve što je poklonila crnogorskoj kulturi

Kultura

Comments 0

Muzički centar CG: Zahvalnost Darinki Matić-Marović za sve što je poklonila crnogorskoj kulturi

Autor: Antena M

  • Viber

Vijest o odlasku Velikog Umjetnika i Velikog Čovjeka – dirigentkinje i profesorke Darinke Matić-Marović, u Muzičkom centru Crne Gore dočekana je sa mnoštvom jakih emocija. Žal što nas je napustila žena snažne moći imaginacije i sugestivnosti isprepletana je neizmjernim poštovanjem i velikom zahvalnošću za sve ono što je iz srca poklonila crnogorskoj kulturi, saopštili su iz Muzičkog centra.

"Dobitnica Trinaestojulske nagrade (1978) i brojnih drugih priznanja kako u Crnoj Gori tako i u inostranstvu, i počasni doktor Univerziteta Crne Gore, kod nas će biti upamćena po velikom broju vrhunskih koncerata koje je priređivala sa ansamblima Kolegijum muzikum, Krsmanac-Obilić, horom i ansamblom cetinjske Muzičke akademije, Crnogorskim horskim ansamblom, združenim horovima i našim Crnogorskim simfonijskim orkestrom.

Svojim brojnim umjetničkim kvalitetima i velikim radom kojim je uvijek težila savršenstvu stvarala je čaroliju na scenama velikog broja festivala u Crnoj Gori među kojima je i naš festival A tempo. Svesrdnu podršku pružala je Muzičkom centru Centru Crne Gore od njegovog osnivanja 2006. godine i ostvarivala saradnju kroz Božićne koncerte u CNP-u, seriju nastupa po gradovima Crne Gore i na 48. Mokranjčevim danima muzike u Negotinu, kao i na koncertima u okviru A tempa i KotorArta", navode u saopštenju.

Govorila je, dodaju, da nikad neće biti prave crnogorske muzike bez dobrog simfonijskog orkestra, zalažući se za stvaranje domaćih kadrova.

"Kamen temeljac koji je uz svesrdnu podršku Darinke Matić-Marović davne 1980. godine postavila Manja Vulić-Radulović osnivajući Muzičku akademiju na Cetinju, danas je oličen u liku Crnogorskog simfonijskog orkestra, ali i brojnih drugih dirigenata, kompozitora, muzičkih pedagoga i izvođača koji su imali tu čast da sarađuju sa ovom veličanstvenom umjetnicom. Žena nepresušne energije, svojevrsni perpetuum mobile, trijumfovala je svuda gdje se pojavila, a publici je zastajao dah, nakon kojeg su slijedile salve aplauza i mnoštvo biseva.

Muzički centar Crne Gore još jednom iskazuje neizmjernu zahvalnost za cjelokupan doprinos i neizbrisiv umjetnički trag koji je Darinka ostavila u crnogorskoj kulturi i srcima svih umjetnika, saradnika i publike koja joj je klicala", zaključuju iz Muzičkog centra Crne Gore.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR