8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otvorena izložba Luke Lagatora povodom 55 godina stvaralaštva

Kultura

Comments 0

Otvorena izložba Luke Lagatora povodom 55 godina stvaralaštva

Autor: Antena M

  • Viber

Samostalna izložba likovnog umjetnika Luke Lagatora otvorena je juče u Njegoševom muzeju - Biljardi na Cetinju. Izložbu pod nazivom "Cetinju", u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore i Prijestonice Cetinje, posvetio je svom rodnom gradu povodom 55 godina stvaralaštva, saopšteno je iz Narodnog muzeja.

O umjetničkom djelu Luke Lagatora govorila je istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, Anastazija Miranović, koja je istakla da njegova likovna priča posvećena Cetinju traži čitaoca s predznanjima.

"Umjetnik razotkriva koprene Cetinja u trijadi: duh, energija, potencijal, odnosno, autor, slika, posmatrač. Za umjetnika Cetinje je "...neobično orlovsko gnijezdo... semantizam koji proističe iz univerzalne i neiscrpne energije paradoksalnog i apsurdnog, gdje je interakcija sa surovom prirodom i istorijskim prilikama stvorila očvrslog i snažnog, ali u isto vrijeme suptilnog i produhovljenog čovjeka." Cetinje je snažno, identitesko, polazište mnogo šireg narativa. Krećući iz mikrosvijeta- toposa Cetinja, autor kazuje univerzalnu priču Balkana, svijeta. Mit o Sizifu postaje opšte mjesto-apsurd življenja, poklon i pizma stvaraoca/tvorca…", kazala je dr Anastazija Miranović i naglasila da "pričom o Cetinju, Luka Lagator istovremeno opšti s prošlošću i budućnošću iz tačke njihovog susreta/sučeljavanja u esenciji moći i slabosti, državnosti, mentalitetske upečatljivosti, kreativne nadahnutosti, nadobudne pripadnosti mjestu, gdje “genius loci” kao nevidljivi, sveprisutni, “vrhovni gospodar” vibrantno treperi u izmaglicama svitanja i sumraka, cetinjskih kiša i ponornica, svih dihotomija bića podlovćenskog krša i čovjeka današnjice - izgubljenog stanovnika svijeta."

Autentičnu, lično proživljenu, fizionomiju Cetinja i Cetinjana, njihov karakter i neodvojivi duh, prema riječima Anastazije Miranović, Lagator prenosi umjetničkim djelom.

"U slikama, karikaturama, instalacijama, objektima, filmu, performansu. Kao autor, kreativac, zavisno od poticaja, umjetnički talenat se ispoljava u različitim medijima, nekada paralelno i/ili prožeto više njih istovremeno. Ovog puta, Luka izložbenom postavkom 53 djela/69 slika, različitih dimenzija, rađenim u akrilu, donosi, kako sam kaže: “…cetinjske elegije, metafizički pejzaž, segment inspirisan poezijom poznatog lirika, Aleksandra – Lesa Ivanovića”, i još mnogo onog što referiše na cetinjski, crnogorski, istorijsko-kulturološki kontekst i značenja", zaključila je dr Anastazija Miranović.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan, koji je kazao da je Luka Lagator slikar i jedan od najboljih svjetskih karikaturista - ali i hroničar cetinjske i crnogorske zbilje, a da je izložba "Cetinju" kruna njegovog dosadašnjeg umjetničkog stvaranja.

"Po vokaciji ekonomista, po slobodnom izboru, a reklo bi se i po srcu, likovnjak, Luka Lagator jedinstvena je persona crnogorske likovne scene. U umjetničkom stvaranju, bilo da je riječ o slikarstvu ili karikaturi, Lagator je slojevit, domišljat, otvoren, suptilan, misaon i ubjedljiv u portretisanju pojava, ljudi i objekata. Zato je njegovo stvaralaštvo visoko vrednovano u zemlji i inostranstvu, na evropskom i drugim kontinentima", kazao je Kašćelan i dodao da su mnoga viđenja, koja je vješto zabilježio na slikama i karikaturama, i danas aktuelna, živa i vibrirajuća, kao uostalom i sva velika djela velikih umjetnika.

On je naglasio da izložba kao omaž Cetinju sublimira sve ono što mi jesmo kroz grad u kojem i za kojeg živimo, a koji jeste okosnica cijelog jednog svijeta oko kojeg se na različitim nivoima gradi naša kultura i identitet.

"Stoga, Luka Lagator govori jezikom svoga naroda kroz paletu boja u koju se utapaju sva naša osobena i kolektivna vjerovanja, obilježja, simboli i znaci. Vidjećete i duhovno i svjetovno Cetinje i Ivana gospodara i Petra Prvog i Petra Drugog i Biljardu i Lovćensku vilu i cetinjske kiše i cetinjske zime", kazao je Kašćelan.

Umjetnik Luka Lagator se zahvalio Narodnom muzeju Crne Gore i Prijestonici Cetinje i kazao da je posljednjih desetak godina, na svom sizifovom putu, imao Cetinje kao najstrmiji i najuzvišeniji vrh na koji pokušava da se popne i dokuči sve cetinjske fenomene u kojima se kriju njegovi apsurdi i paradoksi. On je iskazao nadu da je donekle pogodio duh Cetinja i Cetinjana, i to ne pričom već slikarskom kičicom i na platnu. Lagator je pozvao Cetinjane da dođu i posjete izložbu, jer će vjerovatno naći dio sebe u mnogim slikama.

Izložba Luke Lagatora biće u postavci do 1. novembra 2020. godine.

"Luka Lagator je rođen 1945.godine na Cetinju. Završio je Ekonomski fakultet u Titogradu 1969. godine. Čitav život je posvetio likovnoj umjetnosti - slikarstvu i karikaturi. Do sada je imao 25 samostalnih izložbi slika i 28 samostalnih izložbi karikature u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je na preko 200 kolektivnih izložbi slika i preko 500 izložbi karikature širom svijeta. Snimio je dva kratka umjetnička filma - "Sizifov put" i "Sizifov trud". Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja, među kojima Trinaestojulsku nagradu, Plaketu Ivan Crnojević, Trinaestonovembarsku nagradu, a ima status Istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore", piše u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR