15 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jadranski put slobode

Kultura

Comments 0

Jadranski put slobode

Autor: Antena M

  • Viber

(Milan Rakovac&Jovan Nikolaidis,  „ADRIANSKE KARTOLINE, korešpondenca 2010-2020“; Nakladnik:  SHURA PUBLIKACIJE,  posebna izdanja, Opatija. Recenzenti: Filip David i Ahmed Burić, Urednik: Shura Dumanić)

U našoj književnoj produkciji malo je ovakvih knjiga, stoga nam je izuzetno zadovoljstvo predstaviti čitateljima ADRIANSKE KARTOLINE. Pred nama je zaista rijetka knjiga. Ne samo po formi - koja je dijaloška i kritička, razapeta duž Jadrana, od Istre do Kotora, misli napete i burne poput događaja koje opisuje; i nije rijetka ni samo po unutarnjoj matrici teksta, metodi, koja je sinergijska, kompetetivna-znalačka i u nekim bitnim segmentima podudarna kod dvojice autora. Od prvog do zadnjeg slova, na više od 300 stranica ADRIANSKIH KARTOLINA, plete se smisao života, djelovanja, borbe, suosjećanja, svega ljudskog i književnog što uopće može stati u jedan život - ovdje dva!, to jest sukus svega toga je na ovim stranicama, e da bi nam prenijeli ne samo jedan mediteransko-balkanski i europski univerzum, jednu višestoljetnu epopeju, nego kao na tacni izlili pred nas svoje srce i dušu.

Čitajući ove iskrene i, zbog emocionalne nabijenosti, kompleksne autorefleksije, izloženi ste nečemu velikom: Povijesti, Riječi, imenima velikana s jedne i druge strane Jadranske obale, hiru i nemiru Mediterana i napose Balkana, Dobru i Zlu, Otporu -  nečemu unutar čega na kraju krajeva, morate zauzeti vlastiti stav. Možda to ne bi trebalo reći na samom početku ovakvog teksta - ali evo: u tome jeste najveća snaga i rijetkost ove knjige (rijetke kao što rekoh već po formi i spisateljskoj matrici) - ova dva vještaka riječi navest će vas da preispitate neka „svoja“ mišljenja, da neka jako potvrdite, a druga otvorite za propitivanje i vlastitu potragu za odgovorima, da i sami uđete u polemiku s napisanim. U tome je suštinska i duboko u tekst položena vrijedost ove knjige-prepiske dva autora, i prijatelja.  (Shura)

Filip David:Dvojica pisaca, dosledna i hrabra po svojim uverenjima, širokog opsega interesovanja i znanja, pružaju nam zadivljujuću knjigu međusobnog dopisivanja, kakvih je malo na ovim našim prostorima gde je toliko nerazumevanja, nesporazuma, prepirki, svađa, pa i ozbiljnih tuča. Mnogo je važnih, ključnih pitanja spomenuto, analizirano, obrazloženo, zapitano, u ovoj istovremeno duhovitoj, gorkoj, nostalgičnoj korespondenciji, povremeno i autobiografskoj, koja u svojim najinspirativnijim delovima dostiže razinu sjajnih eseja na teme identiteta, antifašizma, istorijskih sećanja na svetle i tamne periode Crne Gore i Istre. Ima u pismima i redaka razočarenja, nezadovoljstva, pa i rezignacije na trenutna unutrašnja događanja, ali i na ono što se zbiva u svetu, u Evropi, događa na Balkanu.

Skepsa i nezadovoljstvo ipak ne obeshrabruju niti uništavaju nadu u otpor i suprotstavljanje takvom fizičkom i duhovnom stanju. Pravi vatromet rečenica! I jedan i drugi korespondent pokazuju se kao majstori jezika, što ljubiteljima jezičke virtouznosti, jedne drugačije korespondencije od uobičajene, pruža posebno čitalačko zadovoljsto. U tome su i Milan Rakovac i Jovan Nikolaidis jedinstveni i, reklo bi se, nenadmašni. Ova izuzetna knjiga pisama traži vredne i prave čitaoce kojima će za uzvrat pružiti višestruko zadovoljstvo. Verujemo, nadamo se, da još uvek ima takvih čitaoca, onih koji zaslužuju ovakvu mudru, na uspešan način raspričanu i poštenu knjigu, kao što je knjiga korespondencije ADRIANSKE KARTOLINE. To je ona vrsta čitanja koja obogaćuje i poštuje svoje čitaoce.       








Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR