13 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Na Sajmu knjiga promocija monografije Janka Ljumovića

Kultura

Comments 0

Na Sajmu knjiga promocija monografije Janka Ljumovića

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Prvog dana 6. Internacionalnogsajmaknjiga u Podgorici, predstavljena je monografija prof mr Janka Ljumovića "Svijet umjetničkih profesija – drama i pozorište", navedeno je u saopštenju.

Na promociji, zajedno s autorom knjige, govorio je umjetnički direktor Sajma Vasko Raičević.

U monografiji autor se bavi crnogorskim, regionalnim i svjetskimpozorištem, i to kroz primjere autora i teoretičara.

Na taj način, kako je saopšteno, Ljumović pravi razliku između definicija različitih dramskih umjetnosti.

Razgovor je počeo pitanjem o ideji i namjeri autora monografije i da li ona može imati funkciju udžbenika.

,,Budući stvaraoci, ne moraju to biti mladi, su osnovna ciljna grupa od koje je sve to krenulo, dakle potreba da priču pozorišta približimo toj ciljnoj grupi, mladima, koji su kroz neki redovni sistem obrazovanja ipak uskraćeni da jedno temeljnije razmišljanje upoznaju. Pozorište poput nekih drugih umjetnosti, recimo, filma, nije formalno zastupljeno u obrazovanju, govorimo o tom etabliranom sistemu obrazovanja u kome je likovna ili muzička umjetnost više zastupljena. Ova knjiga je imala osnovnu ideju da se približi mladima, da bude podrška procesu edukacije, odnosno kulturnim, vaspitnim, pedagoškim programima koji ne moraju nužno da budu u institucijama obrazovanja“ – istakao je Ljumović.

On dodaje i da je ova monografija knjiga koja ima svoju upotrebnu vrijednost kao otvoreno djelo, kao jedan mediji koji će biti polazište za stvaralačke radionice, za razgovore i dijalog.

Raičević se osvrnuo i na paralelu pozorišta nekad u odnosu na danas, kao i na njegove ključne promjene u tom međuperiodu.

Ljumović je naveo da je došlo do profesionalizacije određenog sektora, te navodi glumce, reditellje, producente, dramaturge kao važan dio sistema i kao nosioce pozorišne kulture. Autor je istakao i značajnu ulogu Fakulteta dramskih umjetnosti, u kontekstu unapređenja sektora. Ljumović dodaje da važan segment pozorišne umjetnosti i unapređenja iste predstavlja pozorišna fotografija koja dobija na značaju putem društvenih medija, i koja sačinjava bogatu arhivsku građu.

Razmatralo se i u kojem će se pravcu pozorište kretati ako u obzir uzmemo modernizaciju i tehnološki napredak. Tim povodom, Ljumović je naveo da pozorište jednako mogu da sačinjavaju par glumaca i daske, a da je jednako dobra i primjenjiva digitalizacija i tehnološko implementiranje. Napomenuo je i da je pandemija pokazala krhkost pozorišta, ali smatra da će tehnološka integracija sačuvati pozorište od diskreditacije.

           

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR