6 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Na sajmu knjiga predstavljena knjiga Vraneška legenda

Kultura

Comments 0

Na sajmu knjiga predstavljena knjiga Vraneška legenda

Autor: Antena M

  • Viber

Treći dan 6. Internacionalnog sajma knjiga obilježila je promocija knjige Veska Konjevića “Vraneška legenda”, koja se bavi predanjem o Pavi i Ahmetu, saopšteno je sa Sajma.

U pitanju je priča o dvoje ljudi, koji nijesu dozvolili da im različiti identiteti budu prepreka. Pava se udala za Ahmeta i zadržala je svoju vjeru, a značaj predanja prepoznat je ne samo u regionu, nego i šire. Predanje, koje nas uči kako da poštujemo različitosti, danas ima status nematerijalnog kulturnog dobra.

Publici se prvo obratila Nela Savković Vukčević, iskazavši zadovoljstvo zbog prisustvovanja na Sajmu. Istakla je da je Sajam, koji se održava šesti put, postao dio tradicije. Za autora knjige kaže da je svojevrsni čuvar legende o Pavi i Ahmetu, a argument koji potvrđuje taj stav upravo je “Vraneška legenda”.

Nela Savković Vukčević podsjetila je prisutne na značaj ovakvih promocija, jer one šire vidike i iz užih oblasti kao sto je književnost.

Na promociji su se mogli čuti i stihovi Zuvdije Hodžića koji se takođe bavio ovim predanjem. Priča o Pavi i Ahmetu bila je inspiracija mnogim umjetnicima, u čijim djelima je mjesto našla ljubav dvoje ljudi različitih vjera.

Asocijacija na ime autora upravo je ovo predanje, istakao je Premović.

“Vraneška legenda” doživjela je treće dvojezično izdanje na crnogorskom i engeskom jeziku. Prvo je objavljeno 2010. godine i Premović zapaža da je predanje u međuvremenu doživjelo afirmaciju. Pomenuo je da je u toku procedura da predanje bude pod zaštitom UNESCO-a.

U tom smislu, “Vraneška legenda” predstavlja poseban doprinos ne samo književnosti već i kulturi. Autor je sakupio osamnaest varijanti predanja. On ih u knjizi hronološki prikazuje i analizira, a treće izdanje dopunjeno je novim i detaljnijim tumačenjima. Premović navodi da je Konjević “pokazao zrelost i potpunu metodološku spremnost”.

Autor knjige je objasnio inspiraciju koja ga je zainteresovala za bavljenje pričom o Pavi i Ahmetu. Predanje i autor dijele iste svjetonazore i vrijednosti. Konjević je kazao da je ovo predanje aktuelno i danas, jer pored motiva ljubavi dokazuje de se mogu prevazići sukobi između dvije vjere i da je prisutno “savladavanje civilizacijskih prepreka”.

Konjević je predstavio i posebnu gošću koja je potomak Pave i Ahmeta. Promociju knjige autor je zaključio izjavom da smo svi pozvani na preispitivanje vrijednosti i na afirmisanje onog što je pozitivno iz prošlosti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR