12 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kultura se vraća u centar Podgorice: Otvorena Art galerija u Vučedolskoj ulici

Kultura

Tag Video
Comments 1

Kultura se vraća u centar Podgorice: Otvorena Art galerija u Vučedolskoj ulici

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Gradonačelnik Podgorice  Ivan Vuković, večeras je prisustvovao otvaranju novog izložbenog prostora u samom centru grada- Art galerije u Vučedolskoj ulici, saopšteno je iz Glavnog grada.

Galerija je otvorena izložbom idejnih urbanističko- arhitektonskih rješenja za rekonstrukciju Trga nezavisnosti koja su pristigla na nedavno završeni Konkurs, saopšteno je iz Uprave grada.

Direktor JU Muzeji i galerije Podgorica Vučić Ćetković naglasio da je transformacija ovog prostora dio strategije razvoja i gradskog programa ulaganja u muzejsku infrastrukturu, čime su obuhvaćeni najznačajninji objekti pod ingerencijom gradskog muzeja.

“Završen je objekat i stalna postavka u galeriji Risto Stijović u Staroj varoši čime je legat velikog crnogorskog vajara po prvi put dobio svoje zasluženo mjesto u Podgoci. Završena je i nova galerija u sklopu glavne zgrade Muzeja i galerija u Ulici Marka Miljanova, a privode se kraju radovi na adaptaciji Moderne galerije i ulaznog hola muzeja, kao i radovi na sređivanju muzejskog depoa. Takođe, u toku su radovi na uređenju enterijera u jednom od najupečatljivijih kulturnih objekata u Podgorici- Kuslevovoj kući na obali Ribnice”, kazao je Ćetković.

Ćetković je dodao da su ta ulaganja neophodan korak ka unapređenju muzejskih praksi, a samim tim i kulturne ponude grada.

“Sve to je omogućeno kroz realizaciju godišnjeg programa razvoja kulture, odnosno kroz gradski sistem budžetskog finansiranja na čemu smo posebno zahvalni gradonačelniku koji je pokrenuo ovakav model ulaganja u promociju vizuelnog stvaralaštva i zaštitu kulturnog nasljeđa. Galerija Art već više od 50 godina predstavalja posebno mjesto za sve poštovaoce umjetnosti .Prvobitno je bila atelje čuvenog crnogorskog vajara Draga Đurovića, a nakon njegove smrti data je na korišćenje grupi likovnih umjetnika, zatim KIC-u Budo Tomović kao dio likovnog programa KIC-a ovdje je više od jedne deenije održavana prepoznatljiva likovna manifestacija Podgorički likovni salon”, istakao je Ćetković.

Ćetković je tom prilikom podsjetio ,da  je  Galerija ART pod ingerencijom gradskog muzeja od 2004. godine,  koristila se najviše za realizaciju izložbi mladih umjetnika. “Usljed nedostatka tehničkih i prostornih uslova, kao i brojnih problema koji su zahtijevali sanaciju i adaptaciju prostora ova galerija prethodnih godina nije bila adekvatan prostror za izdavačke djelatnosti”,kazao je Ćetković

 “Posebno raduje da je jedan od večerašnjih povoda susreta i prezentacija prostora nove Galerije Art koja je sada u cjelosti rekonstruisana i aadaptirana prema konceptu tima arhitekata Sanje Pavlović Žarić, Eme Alihodžić i Nemanje Milićevića. Što se tiče koncepta i programa galerije namjera je da stvaramo i razvijamo jedinstven umjetnički prostor za afirmaciju, kako crnogorskog savremenog stvaralaštva, lokalnih umjetnika i njihove nove vizuelne produkcije, tako i kretanja na regionalnoj sceni. Takav umjetnički program rezultat je rada i stručene selekcije anšeg kustoskog tima, a otpočeće sa realizacijom sredinom januara. Umjetinički prostor za narednu godinu biće raznovrstan, od crnogorske savremene scene preko edukativnih radionica i socijalno angažovanih projekata, do prezentacije vizuelnog stvaralaštva regiona kroz izložbe afirmisanih umjetnika.

Međunarodne programske sadržaje realizovaćemo u narednoj godini kroz izložbu umjetnika mlade generadcie iz Austrije, Srbije i Kosova, kao i kroz razmjene, program saradnje sa Njemačkom i Italijom. Koncept ove galerije predviđa i kafeteriju kao jedinstven prateći segment i oslanja se na prakse mnogih muzeja i galerija koji u svom sastavu imaju kafeterije, restorane i suverninice”, zaključio je Ćetković.

Glavni gradski arhitekta Filip Aleksić kazao je da će na ovaj način građani moći da pogledaju sva idejna rješenja koja su pristigla na Konkurs za rekonstrukciju Trga nezavisnosti.

”Ova gradska uprava za cilj je postavila oživljavanje centra grada, ovo su pravi projekti koji se možu izdvojiti kao pozitivan primjer oživljavanja Trga nezavisnosti. Prostor koji se nalazi u centru grada stavili smo u funkciju umjetnosti i kulture što je najbolji reprezent jednog društva. Ponosan sam što ćemo imati izlaz na Trg i što smo dobili novo kulturno mjesto. ”Cilj ove izložbe je da se građani upoznaju sa idejnim rješenjima koja su pristigla na konkurs. Ovaj konkurs je za cilj imao zatvaranje centra grada za saobraćaj, to ne bismo nikako mogli da uradimo bez podzemne graraže koju smo dobili ovim rješenjem, o kojoj se najviše i razmišljalo u radu. ” istakao je Aleksić.

 Aleksić je poručio ovom prilikom da, otvaranje galerije Art treba da označava početak jedne nove  tradicije.

“Idejna rješenja podliježu određenim izmjenama sve do samog glavnog projekta, te da ovo nije konačan izgled. Želio bih da ovo postane jedna lijepa tradicija, da ovdje smjestimo mnoge umjetničke izložbe. ” zaključio je Aleksić.

Na prostoru ukupne površine oko 215 m2, temeljnom i pažljivo planiranom adaptacijom Podgorica je dobila neophodne izlagačke uslove. Agencija za stanovanje Glavnog grada je ovaj projekat realizovala u skladu sa svim standardima galerijskih djelatnosti, uz primjenu savremenih rješenja unutrašnje arhitekture.

Pored izlagačkog prostora, kao prateći segment biće otvorena i Art kafeterija kako bi se stvorile dodatne mogućnosti susreta i kulturne razmjene, saopštili su iz Glavnog grada. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

mr

Preśedniče, muvaš....... A distanca!