11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Udruženje glumaca CG: Protivljenje Prijedlogu zakona o budžetu

Kultura

Comments 0

Udruženje glumaca CG: Protivljenje Prijedlogu zakona o budžetu

Autor: Antena M

  • Viber

Povodom objavljenog Prijedloga zakona o budžetu za 2021. godinu, kojim je za kulturu opredijeljeno 0,8 procenata od ukupnog budžeta države, čime se ozbiljno dovodi u pitanje postojanje ideje i vizije za ostvarivanje kulturnih potencijala, i uopšte za kulturu i kulturne politike, izražavamo zabrinutost i protivljenje takvom Prijedlogu, saopšteno je iz Udruženja glumaca Crne Gore.

"Nakon pogubne odluke da se četiri ministarstva spoje u jedno i na taj način im se oduzme autonomija, čemu smo se protivili i na šta smo ukazivali brojnim apelima, zapušteno stanje u kulturi se sada dodatno produbljuje. Umjetnici i radnici u kulturi se ovakvim odlukama marginalizuju i guraju u još veću neizvjesnost, a na vidjelo izlazi suštinski problem: nepostojanje vizije za stvaranje povoljnog ambijenta za razvoj kulture, a ni puta do njenog ostvarenja", navodi se u saopštenju.

Jasno je, kako kažu, da kultura, kao jedan od glavnih stubova savremenog društva, nije primarni interes političara i onih koji odlučuju o raspodjeli novca, ali smo se ipak nadali da ćemo, ako nijesmo do sad, nakon svega što je zadesilo svijet u proteklih godinu dana uvidjeti koliko nam je kultura važna.

"Ipak, izgleda da ćemo na to morati još da sačekamo. Da je kultura daleko na listi prioriteta govori i činjenica da još uvijek nemamo Program razvoja kulture, niti bilo kakav dokument koji bi nam pojasnio strategiju koja se 'krije' iza ovakvih odluka. Uvjereni smo da takva strategija i ne postoji, pa zato nije ispoštovan ni minimum od 1% odvajanja za kulturu, preporučen od strane UNESCO-a. Upravo nepostojanje strateškog dokumenta onemogućava i obesmišljava evaluaciju postignutog, pa samim tim i abolira od odgovornosti nadležne institucije", kažu u saopštenju.

Pitanje raspodjele sredstava za kulturu pokreće, kažu, i pitanje odnosa institucija prema umjetnicima i radnicima u kulturi u doba pandemije.

"Protekla godina je bila naročito izazovna za umjetnike koji nemaju stalno zapošljenje, i koji su u konstantnoj egzistencijalnoj neizvjesnosti, ali i nakon više pokušaja da Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta skrenemo pažnju na probleme sa kojima se suočavamo, odgovor je izostao, kao i plan podrške nezaposlenim umjetnicima.

Zbog svega navedenog, apelujemo da se preispita ova odluka, i da se konačno kulturi ukaže pažnja koju zaslužuje: kroz rad na programima (koncertima, predstavama, izložbama, istraživanjima), decentralizaciji, odgovornom upravljanju, uvođenju jasnih i transparentnih procedura za raspodjelu sredstava u kulturi, podršci umjetnicima, i mnogim drugim pitanjima od suštinskog značaja.

Udruženje glumaca Crne Gore će, kao reprezentativno strukovno udruženje, nastaviti da radi u pravcu afirmacije i zaštite umjetnosti i kulture, i borbi protiv njihove marginalizacije, kojoj nesumnjivo vode ovakve odluke institucija. Kultura čeka odgovor!", zaključuju u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR