27 °

max 27 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

27° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jubilej ustanka: Otvorena izložba “Godine prkosa i ponosa“

Kultura

Comments 0

Jubilej ustanka: Otvorena izložba “Godine prkosa i ponosa“

Izvor: gradski radio

Autor: Antena M

  • Viber

Povodom obilježavanja jubileja 80 godina od Trinaestojulskog ustanka 1941. godine, Matica crnogorska i Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske, u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta i uz podršku Glavnog grada, večeras su organizovale izložbu povodom 80 godina 13. jula 1941-2021 – “Godine prkosa i ponosa“.

Izložba je otvorena u holu gradskog parlamenta i na Trgu nezavisnosti.

“Trinaestojulski ustanak označava početak narodnog jedinstva, snage i odluke crnogorskog naroda da se organizuje i suprotstavi neprijatelju. Zasnovan na principima jednakosti, solidarnosti i progresa, Trinaestojulski ustanak jeste temelj i kompas savremenog crnogorskog društva. Konačan cilj ustanka bila je sloboda. Upravo zato je važno da baštinimo antifašistički slobodarski duh naroda, budućnosti koja dolazi“, kazala je sekretarka za kulturu Glavnog grada Ana Medigović.

Izložbu čine 22 ilustrovana paravana sa fotografijama i dokumentima iz perioda pripreme ustanka i događaja nakon toga. Autori izložbe su istoričar dr Adnan Prekić, istoričarka mr Jadranka Selhanović, generalni sekretar Matice crnogorske Ivan Ivanović i predsjednik Nacionalne zajednice Hrvatske Danilo Ivezić.

Crnogorski građani, istakao je predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović, nijesu dopustili da ih prevari kvislinška ideja obnove crnogorske države, koja u uslovima fašističke okupacije ne bi bila ni nezavisna, ni država, ni crnogorska.
“Tim ustankom i četvorogodišnjom borbom crnogorskih rodoljuba u jedinicama Narodnooslobodilačke vojske, pod rukovodstvom Komunističke partije Jugoslavije i Josipa Broza Tita, Crna Gora i crnogorski narod jasno su iskazali svoje nepristajanje na život u ropstvu i poniženju, znajući da je cijena ogromna i da će se kao bezbroj puta ranije plaćati u krvi.

Sadašnja Crna Gora, ukoliko namjerava da postoji kao politička zajednica vrijedna ljudskog života u njoj, mora postojati na vrijednostima antifašizma, NOB jugoslovenskih partizana i biti uvijek otvoreni prostor razumijevanja za sve narode i kulture, jer svi smo mi upućeni jedni na druge. Ništa u životu nije crno-bijelo, a pogotovu to nije rat, jer kad vjetar sve nosi, zavjetrina ne postoji“, zaključio je Radulović.

Na Trgu nezavisnosti u Podgorici postavljena je izložba na otvorenom: 12 panoa na kojima je predstavljen veći segment ove izložbe

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR