9 °

max 16 ° / min 8 °

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prezentacija “Crnogorsko iseljeništvo u Latinskoj Americi - preci i potomci' u KIC-u

Kultura

Comments 0

Prezentacija “Crnogorsko iseljeništvo u Latinskoj Americi - preci i potomci' u KIC-u

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Prezentacija knjige Dragane Otašević „Crnogorsko iseljeništvo u Latinskoj Americi-preci i potomci“ biće organizovana u četvrtak, 28. aprila u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 18 sati, navodi se u saopštenju.

Autorka Dragana Otašević predstaviće svoja dosadašnja naučna istraživanja o brojnosti i karakteristikama crnogorskih iseljenika koji su emigrirali u Republiku Argentinu, kao i istraživanja na temu očuvanosti nacionalnog i kulturnog identiteta potomaka u Argentini, Urugvaju i Peruu i njihovog odnosa sa zemljom porijekla. Takođe, biće prezentovani planovi daljeg istraživanja koje je potrebno realizovati, te razne preporuke koje se tiču države Crne Gore i njene saradnje sa ovim iseljeništvom.

Na prezentaciji će govoriti doc. dr Srđa Martinović, direktorica KIC-a mr Snežana Burzan Vuksanović i direktor Direkcije za dijasporu Dejan Vuković.

Otašević je svoj naučno-istraživački rad realizovala u Centru za latinoameričke studije migracija kao istraživač Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, na Univerzitetu „San Andres“ kao stipendista Ministarstva nauke Crne Gore i na Institutu za politike migracija i azila u Buenos Ajresu kao i u raznim crnogorskim kolonijama u Argentini, Urugvaju i Peruu.

Iz bogate biografije mr Dragane Otašević izdvajamo da je zahvaljujući odličnim rezultatima kao studentkinja i dobitnica više stipendija i nagrada dobila priliku i motivaciju da istražuje temu crnogorske emigracije u Južnoj Americi. Bila je angažovana kao istraživač od strane Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore za rad u Centru za latinoameričke studije migracija u Buenos Ajresu.

Apsolvent je na magistarskom programu „Politike i upravljanje međunarodnim migracijama” na Institutu za politike migracija i azila, Nacionalnog univerziteta Tres Febrero u Buenos Ajresu.

Dragana je prva osoba iz Crne Gore koja se obrazovala za poziv magistra za politike i upravljanje međunarodnim migracijama.

Kreatorka je projekta "Crnogorski razgovori u Latinskoj Americi” i jedan je od osnivača NVO Crnogorsko-argentinska fondacija. Obavljala je funkciju predstavnika Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu za područje Argentine. Tokom njenog boravka u Republici Argentini, za potrebe istraživanja, više puta je posjetila razne crnogorske kolonije u ovoj zemlji, Urugvaju kao i veliki broj nacionalnih arhiva.

Njena profesionalna interesovanja se odnose na politike i upravljanje međunarodnim migracijama, administracija migracija, izbjeglice, slobodno kretanje lica, itd., a njena specijalnost su crnogorska dijaspora u Latinskoj Americi, njen identitet i odnosi sa zemljom porijekla.

Interesuje se i za spoljnu politiku Crne Gore i njene odnose sa Latinskom Amerikom, navodi se u saopštenju KIC-a.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR