12 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Matica crnogorska objavila knjigu "Tragovi prošlosti Crne Gore"

Kultura

Comments 0

Matica crnogorska objavila knjigu "Tragovi prošlosti Crne Gore"

Autor: Antena M

  • Viber

Matica crnogorska objavila je knjigu prof. dr Božidara Šekularca "Tragovi prošlosti Crne Gore" gdje se tretiraju srednjovjekovni natpisi i zapisi u Crnoj Gori od VIII do XVI vijeka.

Autor knjige polazi od stava da malo država u svijetu, među njima i Crna Gora, imaju toliko spomenika duhovne i materijalne kulture „o burnoj prošlosti i slavnim vremenima. To se upravo ogleda kroz kulturno umjetnička i graditeljska ostvarenja srednjeg vijeka, tragove koje nalazimo u natpisima i zapisima, a koji su predmet ovog rada.“ Upravo natpisi i zapisi predstavljaju prvorazredne izvore za istoriju zemlje i naroda, čineći istovremeno i posebnu književnu vrstu, saopšteno je iz Matice crnogorske.

Istraživački rad prof. dr Šekularca objedinio je naučne rezultate koji se odnose na srednjovjekovne natpise i zapise iz Duklje, Zete i Crne Gore od kraja VIII do XVI vijeka. Knjiga je podijeljena u dvije cjeline – Natpisi i Zapisi, pisane latiničnim i ćiriličnim pismom, hronološki razvrstane. Uvršćeno je i nekoliko natpisa izvan Crne Gore, nastalih u Crnoj Gori, koji se odnose na značajne istorijske ličnosti iz crnogorske prošlosti. Tekstovi su prevedeni na savremeni crnogorski jezik a knjiga sadrži i ilustracije spomenika.

Nakon prvog izdanja knjige Tragovi prošlosti Crne Gore iz 1994. godine, nametnula se potreba za ovim izdanjem, i u njega je uvršteno 18 novih jedinica – 9 natpisa i 9 zapisa.

Prevedeni na savremeni jezik i sabrani u jednoj knjizi, ovi će srednjovjekovni spomenici biti dostupniji istaživačima, studentima i znatiželjnima. Božidar Šekularac u predgovoru ukazuje da „Ova dokumentarna građa predstavlja prvorazredne izvore kojima se potvrđuje da naša istorija nije apstraktna, te da oni svojim kazivanjem formulišu misli – državne, vjerske, društvene, moralne i književne.“

Istaknuti crnogorski istoričar i naučni radnik prof. dr Božidar Šekularac, autor je preko 30 knjiga i 400 naučnih radova. Dominantno se baveći srednjovjekovnom istorijom i kulturom dao je izuzetan doprinos montenegristici. Svojim studijama je donio i dao tumačenje važnih dokumenata iz crnogorskog srednjovjekovlja. Autor je značajnih knjiga o crnogorskoj pismenosti i štamparstvu XV i XVI vijeka, a u njegovom naučnom radu posebno mjesto zauzimaju knjige o crnogorskim dinastijama Vojislavljević, Balšić i Crnojević.

Nosilac je brojnih državnih priznanja i nagrada, a 2019. godine je dobio i Trinaestojulsku nagradu, najveće državno priznanje, za knjigu „Crna Gora u doba Crnojevića“.

Knjiga donosi i daje objašnjena 71 natpisa i 32 zapisa, spisak literature i registar, na ukupno 395 strana. Ispred izdavača Matice crnogorske knjigu potpisuje Dragan Radulović, a urednik je Ivan Ivanović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR