24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Novi broj Matice: Od istorijskih i kulturoloških do politikološko-filozofskih tema

Kultura

Comments 0

Novi broj Matice: Od istorijskih i kulturoloških do politikološko-filozofskih tema

Autor: Antena M

  • Viber

Ovaj broj časopisa otvara tekst Bojana Jovanovića u kome se bavi budućnošću Evropske zajednice i novim njemačkim idejama o dopuni Šumanove deklaracije i putu koji vodi federaciji evropskih država. Prilog iz zaostavštine Danila Radojevića „Crnogorci pod asimilacionim maljem“ je neobjavljeni razgovor autora koji je vodio sa Ljubetom Labovićem u Beogradu 1994. godine.

Drugi nastavak teksta Velizara Radonjića „Svetilišta gdje mrtvi živima oči otvaraju“ posvećen je spomenicima NOB-a, dok Radenko Šćekić piše o medijsko-političkim odnosima.

Prilozima iz istorije zastupljeni su: Luka Lopičić tekstom „Đurđe Crnojević i Crna Gora u turskim dokumentima s kraja 15. vijeka“, Novak Adžić o zločinima vojske Kraljevine Srbije nad Crnogorcima u period 1918–1926. Nove podatke o životu princa Mila Petrovića-Njegoša u Irskoj 1940–1978. donosi Alek Barović, a Dragutin Papović piše o saradnji Crne Gore sa zemljama u razvoju od početka 80-tih godina. Jovan Muhadinović bavi se uvođenjem trgovačkih propisa u Crnoj Gori nakon Berlinskog kongresa.

Zanimljive priloge iz antropologije donose Ivo Mišur („Običaj krsnog imena (krsne slave) kod katolika u Baru i okolini“) i Draško Došljak („Antroponimi nahija Bjelopavlići i Piperi u defterima za Sandžak Skadra 1485. godine“). O terorizmu piše Marko Kusovac, a o filozofskom poimanju slobode Vlado Jovanović.

Seriju tekstova o teatru počinje u ovom broju Janko Ljumović: „Everyman Đilas – sjećanje na socijalizam“, a o filmskim adaptacijama romana „Ženska francuskog poručnika“ i „Engleski pacijent“ ima prilog stalni saradnik Žarko Martinović. Mladen Zadrima donosi esej o Karavađu kao proleterskom slikarskom geniju.

Marina Šoć obrađuje ličnost dr Pera Šoća, crnogorskog kraljevskog ministra, a Srđa Martinović je pronašao i priredio ratni dnevnik komandira Marka Milova Martinovića, koji će biti objavljen u nekoliko nastavaka. Novi broj časopisa „Matica“ završava 16-im nastavkom zapisa o Crnoj Gori i Crnogorcima u štampi i publikacijama koje bira Branislav Borilović.

Glavni urednik časopisa „Matica“ je Marko Špadijer, a Redakciju još čine Ivan Ivanović i Dragan Radulović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR