16 °

max 16 ° / min 12 °

Petak

01.12.

16° / 12°

Subota

02.12.

15° / 13°

Nedjelja

03.12.

13° / 7°

Ponedjeljak

04.12.

11° / 4°

Utorak

05.12.

10° / 7°

Srijeda

06.12.

13° / 8°

Četvrtak

07.12.

8° / 3°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlaović: Ministarstvo kulture i medija posvećeno stvaranju podsticajnog okruženja za pjesnike

Izvor: Ministarstvo Kulture i medija

Kultura

Comments 2

Vlaović: Ministarstvo kulture i medija posvećeno stvaranju podsticajnog okruženja za pjesnike

Autor: Antena M

  • Viber
Ministarstvo kulture i medija posvećeno je podršci razvoju književnosti i stvaranju podsticajnog okruženja za pjesnike, istakla je resorna ministarka u tehničkom mandatu Maša Vlaović, poručujući da je od suštinskog značaja promovisati, očuvati i zaštiti prakse poezije.
Ona je, na otvaranju Ratkovićevih večeri poezije u Bijelom Polju, ukazala na značaj ove poetske manifestacije koja slavi riječi i jezik u svim njihovim oblicima.
"Na današnji dan, kada je Ratković rođen prije 120 godina, sa zadovoljstvom konstatujemo da je, osim višedecenijskog trajanja ovu pjesničku manifestaciju uvijek krasila i brojnost publike", podsjetila je Vlaović, navodeći da to nije iznenađujuće, s obzirom na bogatu književnu tradiciju ovog regiona koja je iznjedrila velike književne stvaraoce poput Bulatovića, Šćepanovića, Sijarića i samog Ratkovića.
Ministarka u tehničkom mandatu je istakla da poezija danas ima poseban značaj u svijetu automatizacije i dehumanizacije, jer predstavlja polje ljudske imaginacije gdje se stvaraju jedinstvena iskustva života. Takođe, naglasila je važnost jezika u poeziji, kako našeg, tako i svih drugih koji prenose poruke mira kroz svoju različitost.
Vlaović je istakla Ratkovića kao pjesnika koji je duboko razumio ljudsku dušu i išao putem koji je rijetko ko istraživao, čime je pružao drugačije viđenje ljudske egzistencije. 
"U vrijeme kada se poezija suočava sa izazovima elektronskih komunikacija i tehnologija, ovakve manifestacije otvaraju vrata za novu percepciju ljudskog postojanja", navela je ministarka.
Ona je naglasila obavezu promocije, očuvanja i zaštite prakse poezije, posebno u svijetlu činjenice da Ratkovićeve večeri poezije pokazuju da ima publike koja želi da sluša poeziju. 
"To je od suštinskog značaja kako bi se promovisali novi modeli produkcije i omogućilo pjesnicima da dosegnu svoju publiku", ocijenila je Vlaović. 
Ministarka je takođe istakla da su Ratkovićeve večeri poezije uspješno pratile razvoj savremene poezije i nagrađivale autentične pjesničke talente, te da je Ministarstvo kulture i medija posvećeno podršci razvoju književnosti i stvaranju podsticajnog okruženja za pjesnike.
Vlaović je podsjetila na nedavno usvojeni Nacionalni program razvoja kulture koji će podržati književno stvaralaštvo i crnogorsko izdavaštvo kroz različite inicijative i konkurse.
Pored ministarke, na otvaranju događaja su govorili predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović i direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Legenda

Što bi od velike tzv moram tako reči Crnogorke Jedna velika 0 sada si u Srpskom svijetu sa Abazom

Feniks

Maša Vlaović: "Od suštinskog značaja promovisati, očuvati i zaštiti prakse poezije." E, što sve neće čovjek čuti? Samo ne znam ko to "napada" "prakse poezije"? Poezija neće umrijeti, Mašo, ali će poeziju uvijek komentarisati i vrijednosno kategorisati. No, vidi ti kako štitiš sakralnu kulturu,..