27 °

max 34 ° / min 25 °

Subota

22.06.

34° / 25°

Nedjelja

23.06.

32° / 23°

Ponedjeljak

24.06.

31° / 20°

Utorak

25.06.

30° / 20°

Srijeda

26.06.

31° / 21°

Četvrtak

27.06.

29° / 19°

Petak

28.06.

31° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Završeni Cetinjski filološki dani: "FCJK preuzeo zadatak savjesti crnogorskog društva"

Kultura

Comments 0

Završeni Cetinjski filološki dani: "FCJK preuzeo zadatak savjesti crnogorskog društva"

Autor: Antena M

  • Viber

Tokom dva dana (6. i 7. septembra) Međunarodnog naučnog simpozijuma Cetinjski filološki dani na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost (FCJK) pokrenute su teme koje izlaze iz sociolingvističkih istraživanja. Razrađena istraživanja daće značajan doprinos montenegristici, kao mladoj nauci, ali i ostalim slovenskim filologijama, poručuju sa FCJK.

FCJK preuzeo je, kako kažu, zadatak savjesti crnogorskog društva, insistirajući na demokratskim vrijednostima toga društva i odbrani nacionalnoga identiteta preko jezika kao medija, a naši su nas jezički i genetski preci naučili tome da su jezik i narod zapravo jedno.

FCJK u toj ulozi, nadalje tvrde, pokazuje svoju hrabrost, često je i skupo plaća, ali ne zauzima se samo za sebe nego i za druge.

"Ove godine nam je skrenuta pažnja i na jezičku i političku situaciju u Ukrajini i to ne samo profesionalno filološki, nego i humanistički, na način što su ljudi koji rade na FCJK bili uključeni u proteste podrške Ukrajini, navela je u zaključku Simpozijuma Milica Lukić, profesorica iz Osijeka, podśetivši da je Ljudmila Vasiljeva, naučnica iz Ukrajine, aktivno učestvovala u standardizaciji crnogorskoga jezika", navodi se u saopštenju.

Simpozijum je radio u sekcijama: jezičkoj i književnoj i kulturološkoj. U jezičkoj sekciji je 48 jezikoslovaca iz 15 evropskih zemalja i jedan iz Sjedinjenih Američkih Država predstavilo 41 izlaganje. U književnoj i kulturološkoj sekciji predstavljeno je 40 referata iz različitih zemalja u kojima su naglašeni komparatistički aspekti proučavanja slovenske književnosti, navedeno je u zaključcima Simpozijuma.

Svi naučni radovi biće objavljeni u zborniku.

Posljednjeg dana simpozijuma organizovan je izlet na kojem su učesnici obišli kulturne i istorijske znamenitosti: Rjeku Crnojevića i Obod, Virpazar, gorice i manastirske komplekse na Skadarskome jezeru i Stari Bar. Uspješnosti edukativno-turističkoga izleta doprinijelo je čelništvo Opštine Bar domaćinski se odnoseći prema inostranim naučnicima koji su obilazili antičke, srednjovjekovne i ranonovovjekovne spomenike na prostoru te opštine.

Peti simpozijum Cetinjski filološki dani biće održan za dvije godine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR