17 °

max 17 ° / min 12 °

Subota

02.12.

17° / 12°

Nedjelja

03.12.

12° / 6°

Ponedjeljak

04.12.

10° / 4°

Utorak

05.12.

9° / 6°

Srijeda

06.12.

8° / 7°

Četvrtak

07.12.

10° / 6°

Petak

08.12.

10° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
„Poor Things“ Jorgosa Lantimosa i Eme Stoun dobio Zlatnog lava u Veneciji

Izvor: Screenshot

Kultura

Comments 0

„Poor Things“ Jorgosa Lantimosa i Eme Stoun dobio Zlatnog lava u Veneciji

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Film "Poor Things" (Jadnici), gotička drama čiju režiju potpisuje Jorgos Lantimos, pobjednik je ovogodišnjeg Filmskog festivala u Veneciji,

Drama Jorgosa Lantimosa, u kojoj glumi Ema Stoun kao žena koja je pronašla put u evropskom društvu nakon niza tragičnih događaja, naišla je na oduševljene kritike u Veneciji.

Najbolja glumica je Cailee Spaen, a najbolji glumac Peter Sarsgaard.

Titulu najbolje ženske i muške uloge ponijeli su tako američki glumci.

Cailee Spaeny osvojila je Copa Volpi za ulogu bivše žene kralja rocka Elvisa Presleya u filmu „Priscilla“.

Peter Sarsgaard proglašen je najboljim glumcem za ulogu u brutalnoj porodičnoj drami „Memory“ (Sećanje).

Srebrnog lava osvojio je film „Evil Does Not Exist“ (Zlo ne postoji), zagonetna ruralna drama koju je režirao Japanac Ryusuke Hamaguchi.

Subotnja svečanost zatvaranja Venecijanskog filmskog festivala zatvorila je 11 dana dug filmski maraton koji ove godine nije bio propraćen uobičajenim defileom  filmskih zvijezda koje zbog dugotrajnog štrajka glumaca u Holivudu nisu došle da promovišu svoja ostvarenja.

Glumci i scenaristi traže da striming servisi i filmski studiji poboljšaju njihove ugovore i ograniče korišćenje vještačke inteligencije (AI).

Primajući nagradu glumac Sarsgaard upozorio je upravo na tu prijetnju upozorivši da AI mora biti obuzdan jer će posljedice biti daleko daleko veće od filmske industrije Holivuda.

„Cijelo iskustvo ljudskog života biće predato u ruke mašine i osam milijardera koji ih posjeduju. Dakle, ako izgubimo ovu bitku u štrajku, naša industrija biće tek prva koja će pasti“, rekao je.

Među drugim nagradama ističu se posebna nagrada za film „Green Border“ (Zelena granica), vrlo težak film o migrantima blokiranima na poljsko-bjeloruskoj granici u režiji Poljakinje Agnieszke Holland.

Najbolji reditelj je Talijan Matteo Garrone za film „Me Captain“ (Ja kapetan), još jedan dirljiv film o migrantima koji prati tinejdžere iz Senegala dok prolaze afričkim tlom u nadi da će stići do Evrope. Mlada zvijezda filma Seydou Sarr dobitnik je nagrade za najboljeg mladog glumca/glumicu.

Nagradu na najbolji scenario osvojili su Guillermo Calderon i Pablo Larrain za skript „El Conde“ (Grof), satirički film o čileanskom diktatoru Augustu Pinočeu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR