22 °

max 36 ° / min 20 °

Subota

27.07.

36° / 20°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Svečanost u čast bugarsko-crnogorskog prijateljstva – Veliki Crnogorci s doprinosom razvoju Bugarske

Kultura

Tag Gallery
Comments 0

Svečanost u čast bugarsko-crnogorskog prijateljstva – Veliki Crnogorci s doprinosom razvoju Bugarske

Autor: Antena M

  • Viber

U glavnom gradu Bugarske, Sofiji, u Svečanoj Sali Vojne akademije „Georgi S. Rakovski“, 20. septembra 2023. biće održana svečanost pod naslovom „Veče bugarsko-crnogorskog prijateljstva. Gradimo most od prošlosti ka budućnosti“.

Događaj je nazvan „Veliki Crnogorci s doprinosom razvoju Bugarske“.

Inicijativa za održavanje ove svečane akademije potekla je od generala Todora Dočeva, načelnika Vojne akademije, navodi se u saopštenju. 

General Dočev bio je impresioniran djelom dr Petra Orahovca, prateći izlaganje Dragana B. Perovića, tokom Naučne konferencije u Vidinu, u junu t.g., posvećene stogodišnjici Balkanskog rata. Perović je imao izlaganje (video linkom, na bugarskom jeziku) sa naslovom „Doprinos dr Petra Orahovca vojnoj i civilnoj medicini u Bugarskoj, prema njegovim aktivnostima na organizaciji i funkcionisanju zdravstvene službe tokom Balkanskih ratova“.

Dr Petar Orahovac

General Dočev je, zajedno sa docentom Stančom Stančevim, pukovnikom i predśednikom Vojno-istorijske komisije pri ministarstvu odbrane, osmislio program, na koji su pozvani i predstavnici Ambasade Crne Gore u Bugarskoj.

Organizatori su željeli da događaj, uz podśećanje na značajne Crnogorce koji su dali doprinos razvoju Bugarske, počev sa dr Orahovcem, bude posvećen i vojno-političkim odnosima i saradnji Bugarske i Crne Gore.

Program započinje obraćanjem predstavnika crnogorske ambasade i referatom generala Dočeva, a potom je svečano otvaranje izložbe o Crnoj Gori, video snimak izlaganja Dragana B. Perovića sa Naučne konferencije u Vidinu, kratki film o Crnoj Gori i dodjela priznanja vršiocu dužnosti ambasadora Crne Gore u Bugarskoj.

Uz doprinos dr Petra Orahovca, vjerovatno će se govoriti i o nekadašnjoj saradnji Bugarske i Crne Gore i školovanju crnogorskih oficira na bugarskoj vojnoj akademiji. Među njima su Petar Lompar, Miloš Lazović, Marko Martinović, Petar Martinović, Vuko Lepetić, koji je bio i bugarski oficir tokom Prvog sv. rata, a kasnije postao i Titov general.

U Bugarskoj je poslije Oslobodilačkih ratova 1877–1878. ostalo oko 800 Crnogoraca. Bilo je i organizovanog iseljavanja u Bugarsku. Na popisu stanovništva 1905. godine u Bugarskoj, nešto manje od 300 ispitanika iskazalo je svoju pripadnost crnogorskoj etničkoj grupi i isto toliki broj potvrdio je da im je maternji jezik crnogorski.

Vojvoda Đuro Matanović i Georgi S. Rakovski, u Beogradu, 1861. 

Bugarska Vojna akademija nosi ime velikog revolucionara i pjesnika Georgi S. Rakovskog. Rakovski je, zajedno sa Ljubenom Karavelovim, sarađivao sa Njegošem, knjazom Danilom i knjazom Nikolom. Boravili su na Cetinju i slali saradnike da se uče crnogorskom borbenom iskustvu i izučavaju vojnu taktiku Crnogoraca.

Na osnovu toga Georgi Rakovski sastavio je 1858. godine „Plan oslobođenja Bugarske“, za čije ostvarenje bi trebalo da posluži crnogorsko vojno iskustvo.

Ovo su primjeri i putokaz za njegovanje i unapređenje bogatih kulturno-istorijskih veza Bugarske i Crne Gore. Na tu tradiciji naslonio se i general Todor Dočev, načelnik Vojne akademije „Georgi Rakovski“, s pijetetom se odnoseći prema doprinosu Crnogoraca razvoju Bugarske.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR