24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Održana komemoracija povodom smrti Meta Jovanovskog; Subotić: Bio je veliki prijatelj Crne Gore i njene kulture

Izvor: CNP

Kultura

Comments 0

Održana komemoracija povodom smrti Meta Jovanovskog; Subotić: Bio je veliki prijatelj Crne Gore i njene kulture

Autor: Antena M

  • Viber

Komemoracija povodom smrti Meta Jovanovskog, jednog od najznačajnijih makedonskih i regionalnih glumaca i počasnog člana Crnogorskog narodnog pozorišta, održana je danas u Dramskom teatru u Skoplju.

Neposredno ili porukama poštovanja i zahvalnosti od slavnog glumca oprostile su se brojne kolege i prijatelji iz Sjeverne Makedonije i regiona, među kojima su Vladimir Angelovski, Milica Stojanova, prof. Branislav Mićunović, Paolo Mađeli, Jordan Plevneš, Emir Hadžihafisbegović, a u ime Crnogorskog narodnog pozorišta direktor Ilija Subotić koji je istakao da je Meto Jovanovski bio veliki prijatelj Crne Gore, crnogorske kulture i nacionalnog teatra.

Neizmjerno smo, kako je istakao Subotić, ponosni što se predstave crnogorskog nacionalnog teatra nalaze na velikom spisku jedne od najznačajnijih glumačkih karijera u našem regionu, karijere koja je jednako cijenjena i od strane publike i od strane kritike.

“Pozorišne i filmske uloge Meta Jovanovskog pripadaju najosobenijim umjetničkim tragovima koji ostaju u pozorišnoj i filmskoj umjetnosti onog kulturnog zajedništva koje je opstajalo iznad svih izazova naše komplikovane i turbulentne savremenosti. Meto jeste svojevrsni simbol te istrajnosti, umjetnik koji je jednakim intenzitetom nosio autentičnost svog rodnog prostora i istovremeno vladao onom kreativnom snagom po kojoj se prepoznaje umjetnička univerzalnost”, rekao je Subotić na komemoraciji u Skoplju.

Zbog svih ljudskih i profesionalnih vrlina, kako je dodao, Meto ostaje uzoriti primjer za buduće generacije pozorišnih i filmskih umjetnika, koji kroz njegovo raskošno stvaralaštvo mogu naučiti da je pravi talenat neupitna vrijednost u svakom prostoru i vremenu.

U Crnogorskom narodnom pozorištu Meto Jovanovski je tumačio uloge u predstavama „Malograđani“, Paola Mađelija (2001) i „Urnebesna tragedija“, Veljka Mićunovića (2014). Status počasnog člana CNP-a stekao je 2001, a dobitnik je i Velike nagrade 2015. godine, odnosno našeg najvišeg priznanja. Zadnji put u Crnogorskom narodnom pozorištu boravio je 1. novembra u povodu obilježavanja jubileja 70 godina postojanja našeg nacionalnog teatra.

Meto Jovanovski preminuo je 16. novembra u 77. godini, a sahranjen je juče u Aleji velikana u Skoplju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR