26 °

max 35 ° / min 19 °

Subota

27.07.

35° / 19°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

35° / 22°

Srijeda

31.07.

38° / 19°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

37° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Počinje ovogodišnji DEUS

Kultura

Comments 0

Počinje ovogodišnji DEUS

Autor: Antena M

  • Viber

Manifestacija Decembarska umjetnička scena – DEUS 2023. održaće se od 1. do 29. decembra, a podgoričkoj publici biće predstavljeno preko 30 raznovrsnih i kvalitetnih programa: pozorišnih, muzičkih, književnih, filmskih, kao i programa iz oblasti vizuelnih umjetnosti.

DEUS će biti otvoren promocijom knjige “Aurora”, autora Balše Brkovića u Kuslevovoj kući 1.decembra u 20h. Knjiga predstavlja svojevrstan roman ljubavi prema Podgorici. Kuslevova kuća po svojoj jedinstvenoj i prefinjenoj arhitekturi upravo je polazište mnogih Brkovićevih ideja. U pitanju je porodični roman, društvena hronika, ali i roman sa elementima kriminalističkog i političkog. O knjizi će govoriti Miodrag Lekić, Marinko Vorgić i Balša Brković.

Za mališane u okviru dječijeg programa biće izvedene tri predstave u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”; dvije predstave u režiji nedavno preminulog Jagoša Markovića, “Snježna kraljica, 2. decembra i “Čarobnjak iz Oza” 17.decembra, uz premijerno i reprizno izvođenje predstave “Tarzan” 27. i 28.decembra.

U okviru dramskog programa kao omaž reditelju Jagošu Markoviću, čije su predstave obilježile scene u Crnoj Gori i regionu, pored dvije dječije predstave biće izvedene i “Filomena Marturano” 3.decembra, kao i “Ćelava pjevačica” 11.decembra u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”.

Dramski program manifestacije kompletiraće predstave “Neobjavljeni dnevnik Katerine Radonjić “ u režiji Dušanke Belade ,13. decembra u 20h i “Noć tribada” 21.decembra.

I ove godine publika DEUS-a će uživati u bogatom  muzičkom programu. Za ljubitelje džez muzike biće priređen koncert Lene Kovačević 4.decembra u 20h u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”.

Tradicionalne godišnje koncerte prirediće učenici Umjetničke škole osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja za talente “Andre Navarra” 12.decembra u 19h, kao i učenici JU Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” 28.decembra u 20h.

Koncerti klasične muzike biće upriličeni i u Modernoj galeriji, 12. i 15. decembra, kada će nastupiti duo Vili Ferdinandi i Davor Novak, te kvartet violončela “Bassonegro”. Alternativna rok grupa “Obojeni program” iz Novog Sada predstaviće se publici koncertom 9.decembra u 20h Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, a ljubitelje elektronske 16.decembra očekuje “Higher Sense Transformation”  event, na aerodromu “Špiro Mugoša”.

Za poštovaoce tradicije, narodne igre i pjesme podgorički folklorni ansambli  upriličiće bogat program 6.decembra u 19h. Koncert posvećen Podgorici pod nazivom “Buket pjesama staroj dami” prirediće doajeni narodne muzike Šukrija Žuti Serhatlić i Zdravko Đuranović u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”18. decembra u 20h.

U okviru ovogodišnjeg DEUS-a održaće se  i performans pod nazivom “Gdje smo ovo, pričaj mi”, u izvođenju Sare Renar i Barbare Delać,  16.decembra u 20h u Galeriji “Risto Stijović”.

Književni program će i ove godine obilježiti brojne promocije, tribine i autorske večeri.

Promocija monografije “Varja Đukić / San na javi - O teatru s ovog kraja svijeta” održaće se 7.decembra u 18h u Crnogorskom narodnom pozorištu. Predstavljanje knjige “Paviljon Serbia u Rimu 1911. – Modernizam, arhitektura i rana ideja jugoslovenstva”, autora Slobodana Selinkića održaće se u Galeriji “Risto Stijović” 12.decembra u 20h, a 13.decembra za sve ljubitelje poezije i promocija poezije Mahmuda Derviša u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”, sa početkom u 19h.  Iste večeri biće predstavljena i knjiga “Mali roman o blatu” Nataše Nelević.

Promocija projekta “Riječ u kamenu” Fondacije “Sula Radov” održaće se u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” 14. decembra u 18h, a sat kasnije u Podgoričkoj knjižari, biće upriličen program povodom 100 godina od rođenja Vislave Šimborske. Novo izdanje Monografije “Podgorica” biće predstavljeno, takođe, u Podgoričkoj knjižari 18.decembra u 19h, dok će 25.decembra u Galeriji “Risto Stijović” biti održana promocija knjige “Morbus Mundi”, autorke Sonje Ražnatović. Omaž povodom 100 godina od rođenja vajara Draga Đurovića održaće se istog dana u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”.

Segment vizuelnih umjetnosti  biće u znaku brojnih izložbi. U Kuslevovoj kući, 11. decembra, biće otvorena izložba karikatura karikaturiste Goran Šćekića, a dva dana kasnije slijedi i otvaranje  izložbe fotografija pod nazivom “Mila” autora Mitra Simikića u Fotografskoj galeriji “F64”. Kolektivna izložba slika i skulptura savremenih crnogorskih umjetnika “Kalos Dromos” biće otvorena 14.decembra u 18h u galerijskom prostoru “Kaldrma” u Staroj varoši,a izložba slika Teodore Nikčević pod nazivom “Da su pravde jače nego sile” dan kasnije, sa početkom u 19h u Galeriji Art. Bogat likovni program biće zaključen izložbom “Glasovi” Andreja Kulunčića koja će se održati 21.decembra u 19h u Modernoj galeriji.

Stand-up kao sve atraktivnija forma biće zastupljen u okviru manifestacije kroz nastup popularnog dvojca komičara Aleksandra i Igora Šukovića  “Pođi po prut” 14.decembra u 20h u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”.

Tradicionalna Smotra kratke video forme – festival alternativnog filma i videa održaće se  23. i 24. decembra u KIC-u “Budo Tomović”.

Ovogodišnji DEUS zatvoriće koncert Stefana Pavićevića na klarinetu i Marije Mitrović na klaviru u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” 29. decembra u 19h.

Tradicionalna manifestacija “Decembarska umjetnička scena – DEUS”, organizuje se svake godine pod pokroviteljstvom Glavnog grada Podgorica, u realizaciji Sekretarijata za kulturu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR