17 °

max 20 ° / min 9 °

Subota

27.04.

20° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vujović na Dan pozorišta: Živjeći kroz umjetnosti, gradimo mostove koji prevazilaze granice

Kultura

Comments 0

Vujović na Dan pozorišta: Živjeći kroz umjetnosti, gradimo mostove koji prevazilaze granice

Autor: Antena M

  • Viber

Ministarstvo kulture i medija nastoji da podstiče i razvija pozorišnu djelatnost, kako u institucijama tako i na nezavisnoj sceni, ali da bi se adekvatno odgovorilo savremenim potrebama pozorišne produkcije, neophodna su kontinuirana ulaganja u ljudske resurse, tehničko-tehnološki razvoj, modernizaciju opreme.

To je poručila Tamara Vujović, ministarka kulture i medija, povodom 27.marta - Svjetskog dana pozorišta.

Tradicionalna poruka Svjetskog dana pozorišta nas podsjeća, kako kažu, da je umjetnost ključni instrument za spajanje posebnog i univerzalnog, naglašavajući bogatstvo raznolikosti i jedinstvo ljudskog iskustva.

"Stoga, u ime Ministarstva kulture i medija Crne Gore, pozivam sve građane da cijene i podržavaju pozorište kao izvor inspiracije, razumijevanja i mira u našem društvu", kazala je Vujović.

Budžeti nacionalnih institucija za pozorišnu djelatnost, Kraljevsko pozorošte Zetski dom i Crnogorsko narodno pozorište, navodi, se u kontinuitetu povećavaju, a produkciona i umjetnička politika koja se vodi u ovoj djelatnosti zadovoljava standarde neophodne za njen uspješan razvoj.

Sa druge strane, dodaje Vujović, konkursima za umjetničko stvaraštvo MKM nastoji afirmisati i vaninstitucinalnu i alternativnu scenu, energiju nezavisnog duha, na kojoj se afirmišu mladi pozorišni stvaraoci i obrađuju savremene teme koje provociraju i pokreću. U tom pravcu je i MKM je podržlo napore Zetskog doma da u toku mjeseca marta bude dom nezavisne pozorišne scene.

"Ne treba zaboraviti doprinos i aktivnosti centara za kulturu, koji se trude da imaju sopstevenu produkciju i da organizuju gostovanja drugih pozorišta u svojim gradovima, ali i gostuju u cijeloj Crnoj Gori, posebno u gradovima na sjeveru.

Takođe, inicijative za osnivanje pozorišta u opštinama treba da budu odluke opština i zajednice u kojima će ih ministarstvo podržati", navodi se u saopštenju ministarke.

Jubileji Zetskog doma i Niksićkog pozorišta ukazuju, kako kaže, na ukorijenjenost pozorišnog izraza u tada mladoj državi.

"Pokrenuli smo proces unapređenja postojećeg Zakona o pozorištu, a sa mojom administracijom vodim sistemski i strateški pristup planiranju kulture koji, između ostalog, znači i više sadržaja i veću dostupnost, i umrežavanje sa obrazovnim institucijama, ali i edukaciju o značaju kulture za razvoj kreativnog i kritičkog mišljenja. Ali ni danas ne zaboravimo da je na nama odgovornost da djeci i mladima omogućimo da što je više moguće iskuse umjetnost, kulturu.

Živjeći kroz umjetnosti, gradimo mostove koji prevazilaze granice i stvaramo bolju budućnost za svakog građanina", navodi se u poruci Vujović.

Iz Ministarstva kulture i medija kažu da je ove godine, tradicionalnu poruku uputio Jun Fose, norveški pisac i dramaturg, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, koji je između ostalog poručio:

"Umjetnost ne čini to izjednačavajući naše razlike i čineći nas sve istima, već, naprotiv, pokazujući nam nešto što je drugačije od nas, neobično ili strano. Sva dobra umjetnost sadrži upravo to: nešto strano, što ne možemo u potpunosti da razumijemo, a u neku ruku, ipak i razumijemo. Ona sadrži, da tako kažemo, tajnu. Nešto što nas fascinira i gura preko naših granica, stvarajući pri tome izvrsnost koju sva umjetnost mora da sadrži u sebi, ali i do koje mora da nas dovede", naveo je Fose.

"Ne znam bolji način da spojim suprotnosti. To je suprotan pristup nasilnim sukobima koje prečesto viđamo u svijetu, pristupu koji podliježe destruktivnom iskušenju da uništi sve strano, sve što je jedinstveno i drugačije, često koristeći najokrutnije izume koje nam tehnologija nudi", dodao je on.

Nobelovac svoju poruku zaključuje: "Spajajući posebno i univerzalno i izražavajući to u umjetnosti: ne eliminišući njenu specifičnost već je naglašavajući, dopušta da ono što je strano i nepoznato jasno zasija.

Rat i umjetnost su suprotnosti, baš kao što su rat i mir suprotnosti - jednostavno je. Umjetnost je mir.”

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR