25 °

max 34 ° / min 21 °

Srijeda

24.07.

34° / 21°

Četvrtak

25.07.

33° / 20°

Petak

26.07.

34° / 19°

Subota

27.07.

36° / 20°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

40° / 25°

Utorak

30.07.

39° / 24°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Odlične reakcije publike u Beogradu: Višeminutni aplauzi za „Šćeri moja“ Ane Vukotić

Izvor: CNP

Kultura

Comments 0

Odlične reakcije publike u Beogradu: Višeminutni aplauzi za „Šćeri moja“ Ane Vukotić

Autor: Antena M

  • Viber

Predstava „Šćeri moja“ Maje Todorović, u režiji Ane Vukotić, izvedena je sinoć pred punom salom Narodnog pozorišta u Beogradu. Predstava koja je tokom osmogodišnjeg trajanja izvođena u pozorištima i na festivalima u Crnoj Gori i regionu, izazvala je odlične reakcije i višeminutne aplauze beogradske publike. 

Crnogorsko narodno pozorište, prema riječima direktora Ilije Subotića, s posebnim zadovoljstvom gostovalo je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu s kojim već dugi niz godina razvija dobru i prijateljsku saradnju.

“CNP s velikim senzibilitetom njeguje i razvija saradnju sa srodnim institucijama, posebno kada je region u pitanju, jer smatramo da je kultura zapravo ona društvena aktivnost koja suštinski pospješuje naše međusobne odnose i istovremeno doprinosi unapređenju međunarodnih praksi u ovoj oblasti.Pored toga što CNP i Narodno pozorište imaju tradicionalno dobru saradnju, naše gostovanje u Beogradu smatramo i doprinosom u unapređenju dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa dvije zemlje”, rekao je Subotić.

Izvršna direktorica Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, Anđelka Vujović podsjetila je da njihovo pozorište ima dosta gostovanja drugih teatara, ali da odavno nije vidjela tako dobru reakciju publike. 

“I mene je vrlo dirnula ova tema, način na koji je rediteljka postavila priču, kao i izuzetna igra crnogorskih glumaca. Protokol između naše dvije institucije omogućava da svake godine razmijenimo najbolje predstave i jako je važno da mi u kulturi i kroz umjetnost pokazujemo da sva politička dešavanja ne utiču na ono što je naša saradnja i povezivanje, koje nam je svima potrebno”, istakla je Vujović.

Izvođenju u Narodnom pozoirštu Beograd prisustvovala je i autorka teksta, dramska spisateljica Maja Todorović. 

“Zaista je fascinantno koliko traje predstava, srijećem i dalje ljude koji su je više puta gledali i dalje joj se vraćaju. To jeste najbolji pokazatelj koliko je ona važna i koliko se trude oni koji joj daju život, a to su glumci. I to žensko pitanje se forsira posljednjih godina, ali u ovoj predstavi je izbjegnuto da to bude plakatski, prst u oku, već je ispričana priča o vezi između oca i ćerke prije svega, što su ljudi prepoznali. Ono za šta se uvijek borim je da postoje emocije u svemu što radim i da je izražen ljudski odnos kojem se moramo vraćati. Ova predstava očigledno sve to ima i zato i traje”, istakla je Todorović. 

Glumac Branislav Zeremski naglasio je da je komad vrlo duhovit, ali da nosi u tragičku potku i postavlja neka suštinska pitanja. 

“Želim prvo da čestitam autorki teksta, zatim rediteljki, ali i cijelom ansamblu Crnogorskog narodnog pozorišta. Ovo je jedna vrlo inteligentna, odlična predstava u svim segmentima. Posebno sam ponosan što je moja koleginica sa klase Varja Đukić igrala večeras na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu”, rekao je Zeremski.

Glumica Elizabeta Đorevska rekla je da je oduševljena predstavom u svim njenim elementima.

“Ovaj tekst daje izuzetan prostor glumcima za igru, vrlo precizna režija i fantastični glumci, zaista je nemoguće naći slabu tačku ovoj predstavi. Čini mi se da je ovo jedan istorijski segment Crne Gore koji je dosta duhovito ispričan, ali tu ima i mnogo gorčine, iza tog našeg smijeha. Vrlo zanimljiva predstava koja ima odličan tempo”, zaključila je Đorevska.

Filmski reditelj Srdan Golubović je rekao da je predstava vrlo zanimljiva i da mu je drago što je imao priliku da vidi gostovanje crnogorskog nacionalnog teatra. 

“Reakcije su bile i vrlo emotivne i to govori prije svega da je u pitanju kvalitetan dramski tekst, koji uz režiju i glumce omogućava ovoliko trajanje i život predstave. Jako je važno za publiku da postoje ovakve razmjene, a važno je i za glumce da imaju priliku da ih vidi publika u okruženju”, kazao je Golubović.

Kako su podsjetili iz CNP-a, gostovanje u Beogradu rezultat je uzvratne posjete u skladu s dugoročnim Sporazumom o saradnji,a nakon što je Narodno pozorište Beograd u novembru izvelo baletski triptih “Infinitas”, u okviru programa obilježavanja 70 godina postojanja našeg nacionalnog teatra.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR