16 °

max 21 ° / min 15 °

Utorak

16.04.

21° / 15°

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Identitetski istraživački centar (IIC) – nova platforma Antene M

O nama

Comments 3

Identitetski istraživački centar (IIC) – nova platforma Antene M

Autor: Antena M

  • Viber

Kako smo i ranije obavijestili čitaoce, od danas im je dostupan novi sadržaj – Identitetski istraživački centar Antene M.

Ne postoji država čija je istorija tako moćno, u kontinuitetu i sistematski, spolja i iznutra, izložena prisvajanju i prodaji, kao što je istorija Crne Gore; niti ima naroda koji je, na istovjetan način, meta negiranja i asimilacije, kao što su Crnogorci.

Metodologija kojom se ta operacija sprovodi počiva na falsifikatima i propagandi. IIC je još jedan naš odgovor na takvu kampanju: odgovor vjerodostojnim, provjerljivim istorijskim činjenicama i dokumentima.

Na novoj platformi naći će se i neki tekstovi i feljtoni koje smo već objavili na našem portalu, u rubrici Istorija, a koji, djelimično ili u cjelosti, sadrže dotad nepoznate podatke, okolnosti, događaje ili stanovišta bitna za razumijevanje pojedinih perioda istorije Crne Gore.

I budući naslovi, da bi bili objavljeni na IIC, treba da ispune kriterij novog, vjerodostojnog i provjerljivog. Pouzdanost utemeljena na istorijskoj istini i istrajnost u predočavanju fakata, jedini je potencijalno uspješan način borbe protiv moćne mašinerije krivotvorenja i tendencioznih tumačenja crnogorske prošlosti.

Današnji, četvrti nastavak mini-feljtona: O zastavi i grbu Knjaževine Crne Gore, primjer je teksta po standardima IIC.

O zastavi i grbu Knjaževine Crne Gore(4)

Još smo jednom, dakle, primorani da radimo posao drugih! Onih u koje država ulaže stotine hiljada i milione eura, e da bi se naučno pošteno bavili proučavanjem i zaštitom istorijske i kulturne baštine naše države.

Onih koji, međutim, to ili uopšte ne rade ili, kad rade, najčešće izgleda kao da to čine po porudžbini adresa za koje su Crnogorci izmišljena nacija, a Crna Gora logičan dio „srpskog sveta“.

Još jednom ćemo posao za koji su drugi plaćeni raditi o svom trošku, uz ukalkulisanu dozu neprijateljske vatre, poganstva i primitivizma – redovnih pratećih sadržaja svijesti koja mrzi i negira sve crnogorsko.

No, nadamo se, ovaj put i uz podršku onih kojima je stalo do Crne Gore i do istine o njenom milenijumskom trajanju. Onih koji razumiju da je falsifikovanje njene istorije ključni uslov za postavljanje upitnika iza smisla njenog postojanja u sadašnjosti.

Onih kojima je jasno da je, kod malih naroda, naročito onih koji su izloženi brutalnom negiranju i asimilaciji, red prioriteta drugačiji nego kod onih koji se broje na desetine i stotine miliona: sačuvati identitet u našem slučaju znači sačuvati pravo na suverenu državu, a time i pravo da budeš ono što jesi i da živiš kao slobodan čovjek.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Milena

Jugoslavija se raspala ,ona vise ne postoji i sve drzave koje su je sacinjavile vracaju se na pozicije koje su imale prije 1918,mi smo imali medjunarodno priznatu drzavu na Berlinskom kongresu i sada,posto nema vise Jugoslavije,logicno je da smo u statusu prije 1918,pa makar ovdje zivjeli samo Srbi,

Milan

Dobro je a može i bolje. Neka svi Crnogorci kojima je CG jedina država sto više šire ove sadržaje.. šerovanje, linkovanje.. mladi znaju kako