8 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radnik Deponije poziva Podgoričane da obavljaju predselekciju otpada

Izvor: PG Biro

Podgorica

Tag Video
Comments 0

Radnik Deponije poziva Podgoričane da obavljaju predselekciju otpada

Autor: Antena M

  • Viber

Privredno društvo Deponija d.o.o Podgorica bavi se poslovima izgradnje, korišćenja i održavanja deponija komunalnog otpada, reciklažom metalnih i nemetalnih otpadaka i ostataka i prometom sekundarnih sirovina, a koji su od javnog interesa za grad i njegove građane.

Slobodan Lončar sa 38 godina radnog staža, u ovom preduzeću je poslovođa u recikažnom centru i govorio je  o organizaciji i načinu funkcionisanja društva u svim okolnostima.

"Ovo je radna organizacija Deponije koja se bavi prijemom i preradom čvrstog komunalnog otpada. U njoj postoji nekoliko cjelina – pogon za vozila van upotrebe gdje se vrši demontaža polovnih vozila, postoji pogod za odcjedne vode koje se sakupljaju sa kada i vrši se njhovo prečišćavanje. Takođe postojii reciklažni centar gdje radi oko 30 radnika u kom vršimo selekciju komunalnog otpada. Dnevno oko 60 do 70 tona komunalng otpada prođe kroz reciklažni centar, a ukupna količina koju primimo u toku jednog dana je oko 250 tona", ističe Lončar, dodajući da je s obzirom na rast broja stanovnika za očekivati da će količina prijema otpada biti još i veća.

Strateškim planom upravljanja otpadom na nivou Crne Gore deponija u Podgorici određena je kao regionalna deponija komunalnog otpada za Glavni grad Podgoricu, Prijestonicu Cetinje i Opštinu Danilovgrad.

Regionalni reciklažni centar izgrađen je kao najsavremeniji sistem predtretmana komunalnog otpada i odvajanja sekundarnih sirovina, a u okviru Regionalnog reciklažnog centra izgrađen je Pogon za tretman vozila van upotrebe koji posjeduje najsavremeniju opremu za obradu ove vrste opasnog otpada.

"U reciklažnom centru vršimo selektiranje otpada- odvajamo karton, pet ambalažu po bojama, miksanu plastiku, metal, aluminijum i drugo", navodi Slobodan Lončar.

Izgradnja savremenog reciklažnog centra na deponiji u Podgorici u funkciji je same sanitarne deponije, što u potpunosti korenspondira sa Strateškim master planom upravljanja otpadom na državnom nivou, što je i propisano direktivama EU iz ove oblasti, saopšteno je iz Glavnog grada.

On je govorio i o složenim uslovima u kojima su radnici Deponije radili tokom epidemije koronavirusa, ali i istakao da su posao obavljali odgovorno i uspješno.

"Želim sa zadovoljstvom da kažem da smo u vrijeme koronavirusa maksimalno zaštitili svakog radnika i ispoštovali mjere Ministarstva zdravlja".

Lončar je na kraju građanima poručio da prilikom odlaganja otpada izvrše predselekciju, da u kontejnerima posebno odvajaju  čvrsti i tečni komunalni otpad, kako bi olakšali rad zaposlenim u Deponiji i povećali prinos sekundarnih sirovina tokom čitavog dana.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR