22 °

max 22 ° / min 9 °

Subota

27.04.

22° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 16°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Podgorici otvoren Centar za mame: Kutak za podršku majčinstvu i roditeljstvu

Podgorica

Comments 0

U Podgorici otvoren Centar za mame: Kutak za podršku majčinstvu i roditeljstvu

Autor: Antena M

  • Viber

U petak je u Podgorici, na adresi Bulevar revolucije 28, svečano otvoren Centar za mame, kutak namijenjen trudnicama i mamama u kojem imaju priliku za druženje, edukaciju i podršku. Centar je osnovalo socijalno preduzeće Kreativa Lab, uz podršku portala Roditelji.me.

Tim Centra okupio je predavače, partnere, buduće polaznice programa i prijatelje, pokazao im prostorije centra i predstavio ponudu i program.

“U Centru trudnice i mame mogu da dobiju različite vrste programa podrške, od stručnih predavanja i radionica, preko tematskih grupnih okupljanja do pilatesa i organizacije mini događaja, a tim Centra je za predavače saradnike odabrao priznate stručnjake iz oblasti zdravstva”, saopšteno je iz Centra.

Glavne okosnice Centra su Klub trudnica i Klub mama i beba, u okviru kojih se organizuju programski ciklusi koji će trudnicama i mamama biti od pomoći za pripremu za dolazak novog člana porodice i tokom prve godine sa bebom.

“Kroz susrete sa pedijatrijskim i patronažnim sestrama, babicama, ginekolozima, psiholozima… trudnice će imati pokazne vježbe o tome kako izgleda porođaj, kako presvlačiti i povijati bebu, kako je kupati i njegovati, kako uspostaviti dojenje, ali i kako brinuti o sebi. Kroz serijal edukativnih radionica i prijatnih druženja, Centar za mame je trudnicama konkretna podrška u najvažnijem periodu njihovog života”, navodi se u saopštenju.

Stručni saradnici u klubovima Centra za mame su: dr Gordana Vukčević, spec. ginekologije i akušerstva, dr Enisa Kujundžić, spec. higijene, Arina Bodina, instruktorka pilatesa, Marijana Ivančević, psihološkinja, sistemska porodična psihoterapeutkinja, Nevena Vujošević, vršnjačka savjetnica za dojenje, dr Vjera Janković i dr Nina Mandić, pedijatrice iz privatne medicinske ustanove Doktorica Mica, Milena Bugarin, babica, Milica Marković, pedijatrijska sestra, Sanela Rastoder, patronažna sestra, dr Milena Adžić, spec. fizikalne medicine i rehabilitacije, subspec. dječiji fizijatar, Milica Matejević Emšija i Marina Šušić, dječija fizioterapeutkinja, Baby Spa Podgorica i Senka Živković, dipl. defektološkinja – logopedica.

Centar nudi i nekoliko programa podrške.

“Program Mamin krug, koji osmišljava i vodi psihološkinja i psihoterapeutkinja Itana Kovačević, je vid grupne podrške mamama tokom prve godine bebinog života. U okviru ovog programa mame imaju poseban, siguran i povjerljiv prostor sa podrškom stručnog lica, ali i drugih mama. Tokom okupljanja mamama se pruža prilika da se osjećaju podržano, sigurno, otvoreno i slobodno da u atmosferi razumijevanja, povjerenja i saradnje uče o sebi i ličnom majčinstvu”, objašnjavaju.

Grupa podrške Da dojenje bude lako je kutak sa misijom da mame jedna drugoj budu podrška uz konkretne savjete vršnjačke savjetnice za dojenje Nevene Vujošević.

“Mame u grupi zajedno dolaze do odgovora na sva pitanja u vezi sa dojenjem, razrješavaju nedoumice i otkrivaju neke blagodeti dojenja o kojima se malo zna”, dodaje se.

Grupa podrške Prvi dani, koju vodi patronažna sestra Sanela Rastoder, bavi se pitanjima koja se odnose na njegu, organizaciju dnevnih rutina bebe, ali i jačanje samopouzdanja majki.

“Kroz pružanje savjeta o kupanju, povijanju, presvlačenju, njezi kože, ishrani, oblačenju beba, cilj grupe je da roditelje spremi za dolazak novog člana porodice”, ističe se u saopštenju.

Program Pilates za trudnice vodi instruktorka pilatesa Arina Bodina.

“Vježbe koje se izvode u okviru pilates programa podstiču cirkulaciju, što pomaže u smanjenju pticanja i poboljšava opšte zdravlje kardiovaskularnog sistema. Ovo je naročito bitno za podršku zdravom razvoju bebe i za dobrobit trudnice. Ojačani mišići kora i karlice pomažu trudnicama u procesu porođaja dok bolja kontrola mišića tokom trudnoće može olakšati rad i ubrzati oporavak nakon porođaja”, dodaje se.

Trudnice i mame koje su zainteresovane za ponudu i usluge Centra, više informacija o programima i članarini mogu pronaći na Instagram stranici Centar za mame, a uskoro će biti aktivni i Facebook stranica i TikTok profil. Do odgovora na sva pitanja u vezi ponude može se doći i pozivom na broj 063 493 493 ili putem mejl adrese [email protected]

Broj polaznica radionica i grupnih programa je ograničen.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR