20 °

max 25 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

20° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Za prva tri mjeseca u Podgorici noćilo preko 53 hiljade gostiju, otvoreno još pet avio linija

Podgorica

Comments 0

Za prva tri mjeseca u Podgorici noćilo preko 53 hiljade gostiju, otvoreno još pet avio linija

Izvor: Media biro

Autor: Antena M

  • Viber

Po statističkim podacima MONSTAT-a za prva tri mjeseca 2024. godine u Podgorici je noćilo 53.139 gostiju, što je na nivou rekordne 2023. godine. U Turističkoj organizaciji Podgorica navode da su zadovoljni ovim rezultatima i ističu da strukturu gostiju dominantno čine gosti iz regiona – Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, ali i turisti iz Kine, Rusije, Velike Britanije, Španije, Austrije, Njemačke…

“Preliminarni podaci za april 2024. godine koje je prikupila Turistička organizacija Podgorice pokazuju da možemo očekivati neko povećanje od četiri do šest odsto u aprilu. Hotelijeri imaju dobre najave u ovom periodu, a očekujemo da će tako biti i tokom ljetne turističke sezone imajući u vidu broj manifestacija koje će se organizovati u Glavnom gradu. Takođe, ovo je period kada ponovo počinju saobraćati sezonski letovi niskobudžetnih avio kompanija i prema Podgorici je u aprilu otvoreno još pet linija – Beč, Brisel, Zagreb, Dortmund i Mančester, te očekujemo da će i oni dovesti dodatan broj turista u naš grad,” naveo je direktor Turističke organizacije Podgorica, Dragan Grnović.

Atraktivnosti Podgorice kao turističke destinacije i unapređenju turističkog proizvoda Glavnog grada svakako doprinose brojne manifestacije koje TO Podgorica najavljuje za naredni period. Među mnogobrojnim novim, ali i tradicionalnim manifestacijama, posebno mjesto u kulturnom životu Glavnog grada zauzima Podgorički pazar čije će se proljećno izdanje održati od 7. do 21. maja na Trgu nezavisnosti. Proljećni pazar će biti otvoren 7. maja nastupom KIC Pop hora u 19 časova, a od 21 čas će nastupiti Kira bend.

“Tokom trajanja Pazara zabavljaće nas i neka poznata regionalna imena i to 9. maja za proslavu Dana Evrope ABBA Tribute Band, 11. maja regionalna zvijezda i miljenica podgoričke publike Amira Medunjanin i 21. maja za proslavu Dana nezavisnosti regionalni izvođač i poznati pjevač Željko Samardžić. Osim regionalnih zvijezda tu su i dobro poznata lokalna imena – Marija Božović, Tina Džankić, Edis Agić, Forte bend, Nemanja Petrović, Bane Nedović…

I ove godine smo pripremili neizostavan program za naše najmlađe sugrađane. Njih će tokom ovih 15 dana Proljećnog pazara zabavljati Sonrisa za najmlađe, plesne škole, animatori, Valentina i Zvjezdice, Rent-a-Party i mnogi drugi. Koristim priliku da pozovem sve sugrađane da dođu na glavni gradski trg da sa nama uživaju u Proljećnom pazaru,” saopštio je Grnović.

Osim velikog truda koji ulažu u razvoj manifestacionog turizma u Glavnom gradu, u Turističkoj organizaciji Podgorica vrijedno rade i na promociji potencijala koje Podgorica ima za razvoj vinskog, vjerskog, izletničkog i gastro turizma.

“TO Podgorica je u prethodnom periodu radila anketu o impresijama i interesovanjima turista u Glavnom gradu i na visokom drugom mjestu se našlo interesovanje za gastro ponudu. S tim u vezi, TO Podgorica je upravo izdala Gastro vodič Glavnog grada, sa željom da turistima pruži sve informacije o restoranima u gradu. Osim toga, TO Podgorica organizuje manifestaciju Tradicija ukusa kojom želimo da predstavimo ponudu gastro segmenta naših tradicionalnih proizvoda, tradicionalnih restorana i predstavimo Podgoricu kao gastro destinaciju,” dodao je direktor.

Podgorica se promoviše i kao eno destinacija zahvaljujući dobroj saradnji TO Podgorica sa udruženjem vinara Glavnog grada. U narednom periodu će zajedno organizovati različite manifestacije, a među njima su Podgorički Salon vina koji će se 17. maja održati u Atrijumu The Capital Plaza centra i Dani otvorenih podruma tokom kojih će turisti i posjetioci moći da posjete podrume na teritoriji opštine Podgorica, da se upoznaju sa vinarima i vide šta to njihova vina čini posebnim.

Ovako već kvalitetnoj promociji vinske i gastro ponude Podgorice svakako će doprinijeti i Info-degustacioni i prezentacioni centar koji će biti otvoren u zgradi bivše robne kuće "Podgoričanka", nakon njene rekonstrukcije.

“Osim što će moći da dobiju informacije, turisti će moći da degustiraju proizvode iz ove regije i da kupe proizvode kao poklon i suvenir za porodicu i prijatelje. Ovo je idealna prilika za preduzetnike i privrednike opštine Podgorica da na još jedan način predstave svoje proizvode i turistima i sugrađanima,” kazao je Grnović.

Među ostalim mnogobrojnim aktivnostima kojima TO Podgorica teži unapređenju Glavnog grada kao turitičke destinacije, u prethodnom periodu je završila obilježavanjem stajališta za turističke autobuse i postavljanjem saobraćajne signalizacije, čime je dugoročno riješen problem nepropisnog zaustavljanja i parkiranja turističkih autobusa u Glavnom gradu, a radi se na obnovi turističke signalizacije u gradu i postavljanju tabli dobrodošlice na ulazu u grad.

“Uslijed većeg interesovanja turista za gradske plaže TO će ove godine postaviti urbani plažni mobilijar na gradskim plažama i tako omogućiti da se ljetna turistička sezona kvalitetnije i sadržajnije realizuje i u Glavnom gradu. U cilju bolje prezentacije Glavnog grada TO upravo radi na dizajnu brošura za MICE, aktivni, izletnički, vjerski, vinski turizam i tom segmentacijom zaista pokušavamo da animiramo veći broj turista zainteresovanih za različite segmente turističke ponude,” podvukao je Grnović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR