25 °

max 35 ° / min 23 °

Nedjelja

05.07.

35° / 23°

Ponedjeljak

06.07.

34° / 25°

Utorak

07.07.

34° / 22°

Srijeda

08.07.

33° / 21°

Četvrtak

09.07.

34° / 21°

Petak

10.07.

35° / 22°

Subota

11.07.

35° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Novi etički kodeks: Neće se moći izbjegavati kažnjavanje poslanika

Politika

Comments 0

Izvor: Pobjeda

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Novi etički kodeks: Neće se moći izbjegavati kažnjavanje poslanika

Grupa poslanika parlamentarne većine predala je u skupštinsku proceduru prijedlog novog etičkog kodeksa poslanika, kazala je u izjavi za Pobjedu poslanica DPS-a Jovanka Laličić.

Prijedlog zakona je uvršten u dnevni red zasijedanja Skupštine Crne Gore koja počinje 22. jula.

Ključna novina u ovom prijedlogu je deblokirajući mehanizam u slučaju da zamjenik Odbora za ljudska prava ne sazove sjednicu Odbora.

Predviđeno je da u tom slučaju sjednicu saziva predsjednik parlamenta.

"Prijedlogom etičkog kodeksa, u većini, zadržane su odredbe važećeg Etičkog kodeksa, posebno u dijelu koji se odnosi na nadzor i praćenje primjene Etičkog kodeksa, gdje je ostavljena nadležnost Odbora za ljudska prava i slobode, posebno u dijelu kojim je predviđeno sazivanje sjednice odbora od strane zamjenika, koji je iz opozicije, s tim što je propisan deblokirajući mehanizam za sazivanje i održavanje sjednice odbora, koji je bio problem u praksi", kazala je Laličić.

Inicijativa o potrebi mijenjanja Etičkog kodeksa pokrenuta je nakon što su poslanici DF-a početkom 2017. godine izazvali grubi incident u skupštinskom holu, nasrćući verbalno i fizički na predstavnike vlasti, revoltirani oduzimanjem poslaničkog imuniteta Mandiću i Kneževiću.

Ružne scene su obišle region.

Slučaj se nalazi pred sudom, a poslanici DF-a nijesu dobili kazne od parlamenta jer je Ljiljana Đurašković iz DF-a, zamjenica predsjednika Odbora, Poslanici vladajuće koalicije predali prijedlog etičkog kodeksa: ključni je deblokirajući mehanizam za sjednicu Odbora za ljudska prava Brajović saziva Odbor ako to neće opozicioni poslanik odbila da zakaže sjednicu.

Po dogovoru unutar parlamenta, opoziciji pripada mjesto zamjenika predsjednika Odbora pa se u praksi pokazalo da je od strane Demokratskog fronta ta odredba zloupotrebljavana da se ne sazove sjednica Odbora na kojoj bi se utvrdile kazne za poslanike koji ne poštuju kodeks.

"Razlog donošenja novog etičkog kodeksa jeste i obaveza implementacije GRECO preporuka, koje su date u četvrtoj rundi evaluacije – sprečavanje korupcije u odnosu na poslanike, sudije i tužioce od 18 oktobra 2017. godine", kazala je Laličić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR