20 °

max 31 ° / min 15 °

Srijeda

15.07.

31° / 15°

Četvrtak

16.07.

32° / 20°

Petak

17.07.

32° / 20°

Subota

18.07.

28° / 21°

Nedjelja

19.07.

30° / 20°

Ponedjeljak

20.07.

33° / 20°

Utorak

21.07.

35° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Truščinski: Brisel ne gubi interes za Zapadni Balkan

Izvor: Foto: Screenshot YouTube

Politika

Comments 0

Izvor: Pobjeda/CdM

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Truščinski: Brisel ne gubi interes za Zapadni Balkan

Odluka Evropskog savjeta da odgodi početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom suštinski ništa ne mijenja kada je riječ o Crnoj Gori, smatra poljski diplomata Jan Truščinski, koji je vodio pregovore te zemlje tokom njenog pristupanja Evropskoj uniji i bio generalni direktor Direktorata za obrazovanje i kulturu u okviru Evropske komisije.

“Sjeverna Makedonija i Albanija učinile su svoj dio, došlo je vrijeme da zemlje članice EU pristanu na otvaranje pregovora o pridruživanju.

Nadam se da će Evropski savjet tu odluku donijeti u oktobru ove godine. U međuvremenu, za Crnu Goru se ništa suštinski ne mijenja. Predstoji vam još puno posla, zemlja mora ostati usredsređena na ispunjavanje uslova koji omogućavaju da se, jedan po jedan, zatvore sva preostala pregovaračka poglavlja”, navodi Truščinski u intervjuu za Pobjedu.

Smatra i da će EU, kakav god bude bio uticaj zemalja poput SAD, Rusije, Kine i Turske, ostati strateški više uključena na Zapadnom Balkanu.

“Četiri petine od ukupne trgovine šest zemalja Zapadnog Balkana se završava sa nama. Učestvujemo sa gotovo tri četvrtine ukupnih direktnih stranih investicija u vašim zemljama.

Međuljudski odnosi su nam na porodičnom nivou, imamo kulturne veze i sve to čvrsto ostaje između vas i nas. Ove osnove su važne i one se ne mijenjaju. Naravno, postoji i određeni osjećaj umora zbog sporosti procesa transformacije i reformi. Dakle, priznajem da postoje frustracije, ali ne i gubitak interesa”, ističe poljski diplomata.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR