3 °

max 12 ° / min 0 °

Subota

29.02.

12° / 0°

Nedjelja

01.03.

11° / 3°

Ponedjeljak

02.03.

16° / 11°

Utorak

03.03.

14° / 11°

Srijeda

04.03.

13° / 11°

Četvrtak

05.03.

15° / 8°

Petak

06.03.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otvorena pitanja sa Crnom Gorom riješiti sporazumom

Izvor: Foto: Tanjug/Služba za saradnju s medijima predsjednika Srbije

Politika

Comments 0

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Otvorena pitanja sa Crnom Gorom riješiti sporazumom

Amerikanci odavno imaju dva konkretna zahtjeva koja su već ispostavljena Srbiji da sa Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom potpiše sporazum o stabilizaciji i normalizaciji odnosa, poput onog koji je potpisan sa Hrvatskom, kaže Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, govoreći za Pobjedu o posjeti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića SAD-u i sastanku sa državnim sekretarom Majkom Pompeom.

Precizirajući da je najveću pažnju tokom posjete izazvalo kosovsko pitanje, Janjić navodi da je tema broj dva bila odnosi sa susjedima u regionu.

“Mi ne znamo detalje dogovora, ali je tema da treba rješavati otvorena pitanja koja postoje sa susjedima. Smatram da je zahtjev potpisivanja sporazuma sa Crnom Gorom vjerovatno reakcija zbog snažnog uticaja Rusije u Crnoj Gori i pokušaja puča na dan izbora u koji je bio uključen dio ljudi iz bezbjednosnih struktura iz Srbije”, smatra on.

Janjić ističe da ranije taj zahtjev nije postojao i da je on formulisan prije dvije i po-tri godine, jer je ocjena da odnosi Srbije Crne Gore nijesu dobri i da se moraju naknadno rješavati iako Srbija nije osporila rezultate crnogorskog referenduma.

Akcenat posjete u javnosti u Srbiji stavljen je isključivo na Kosovo, odnosno na pronalaženje rješenja za nastavak razgovora sa Albancima.

Na pitanje da li je blizu rješenje i može li se govoriti o priznanju Kosova od strane Srbije, analitičari još ne znaju odgovor.

“Posjeta pokazuje posvećenost administracije SAD da što prije dođe do pune normalizacije odnosa vlasti u Beogradu i Prištini, prije svega do deblokade ovog procesa koji je zastao prije gotovo godinu dana”, rekao je Pobjedi dr Dragan Đukanović, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

On precizira da je sada spremnost za deblokadu veća jer se uključio i državni sekretar SAD Majk Pompeo i navodi:

“Mislim da Amerika u ovoj akciji vidi neki posao koji je otpočet još 2011. godine, a koji nije završen. Oni smatraju da je nužno doći do kompromisa pa su možda i spremniji na neka fleksibilnija rješenja”.

Za direktora Centra za regionalizam Aleksandra Popova, ulazimo u novu fazu oko kosovskih pregovora jer Briselski sporazum nije sproveden.

“SAD su ušle u taj prazan prostor i one su sada važan faktor u rješenju kosovskog problema. One ne koriste meku moć kao Evropa već rade na način koji je nazvan holbrukovanje, zavrtanje ruku (Ričard Holbruk, SAD diplomata koji je sa Miloševićem pregovarao pred bombardovanje SRJ 1999. god prim. aut.) kada želiš da dvije strane privoliš da prihvate sporazum”, objasnio je Popov za Pobjedu i podsjetio da u ovom pregovaračkom procesu SAD imaju prednost zbog apsolutnog uticaja na Kosovu.

“U igre oko Haradinaja su umiješane ruke SAD i buduća vlada Kosova će omogućiti formiranje nastavka pregovora”, kaže Popov.

SRBI U REGIONU

Pitanje je da li će rješenje za Kosovo umiriti Srbe u regionu čije je nezadovoljstvo često inspirisano iz Beograda.

“Rješavanje Kosova će stvoriti uslove za prihvatanje jedne nove realnosti koja će podrazumijevati puno prihvatanje postjugoslovenske realnosti. Dakle, to bi podrazumijevalo da je u ovom momentu nastao novi odnos snaga na Balkanu i novih subjekata i država”, odgovara prof. Đukanović i pojašnjava da se mora percipirati da je Jugoslavija odavno nestala i na njenom mjestu nastale su nove države.

“Srbija kao jedna od tih država treba u potpunosti da poboljša i koriguje odnose sa drugim akterima, mislim na Hrvatsku i BiH, a u širem kontekstu i na Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju”, objasnio je Popov.

Za Popova nije samo pitanje reakcije Srba u regionu. Tvrdeći da imamo više pitanja nego odgovora, za njega jedno je od važnih pitanja šta će biti ako SAD preuzmu pregovarački proces: da li će raditi sinhronizovano sa EU, na koji način će raditi, ako SAD uđu u pregovore šta je garant da neće ući Rusija, da li će se onda cio proces vratiti pod okrilje UN. Ipak, zaključuje “da ukoliko se ne razriješi kosovski čvor imamo stavku manje u pregovorima sa EU“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR