14 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ostin: Nadam se da će CG biti 29. članica EU, da će je UK dočekati u Briselu

Izvor: Foto: Screenshot

Politika

Comments 1

Ostin: Nadam se da će CG biti 29. članica EU, da će je UK dočekati u Briselu

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber
Ekskluzivni intervju za Antenu M!

Crna Gora ima još pet, šest godina posla do članstva u Evropskoj uniji ali biće prva naredna članica, mišljenja je nekadašnji britanski poslanik Džon Ostin. Laburista Ostin glasni je protivnik Bregzita a ne može da pretpostavi da li će do kraja mjeseca doći do dogovora Brisela i Londona. Podržava dijalog među poslanicima, poput onog na Cetinjskom parlamentarnom forumu a ocjenjuju da je politička atmosfera u Ujedinjenom kraljevstvu najgora koje se sjeća. 

Džon Ostin, laburista, nekadašnji član britanskog parlamenta, 2004. podržao je ideju osnivanja Cetinjskog parlamentarnog foruma jer je vjerovao da je to dobar način za promociju dijaloga na Zapadnom Balkanu.

15 godina je prošlo od tada a pitali smo Ostina, koji je i ove godine učestvovao na Forumu, da li Cetinjski parlamentarni forum uspješna priča.

Kako se mjeri uspjeh, pita se Ostin. "Već 15 godina parlamentarci na Zapadnom Balkanu vode dijalog. Dobro je da predstavnici naroda, izabrani na izborima, razgovaraju jer su u prošlosti imalo mnogo konflikata", saopštio je Ostin u razgovoru za Antenu M.

U Ostinovoj državi, premijer Boris Džonson suspendovao je rad parlamenta kako bi poslanicima bilo onemogućeno da blokiraju eventualnu odluku o izlasku iz EU bez dogovora. Na posletku, odluka je poništena presudom Vrhovnog suda koji je potez Džonsona, koji je odobrila i Kraljica Elizabeta II, proglasio nezakonitim.

Krajem oktobra, predviđen je izlazak Ujedinjenog kraljevstva iz Evropske unije a Ostin, glasni protivnik Bregzita, ne zna šta da očekuje.

"Više ništa ne očekujem. Živimo u vremenu kad je neočekivano postalo gotovo normalno. Realnost je da je ostalo još nekoliko sedmica i da se svašta može dogoditi", kazao nam je Ostin i naglasio da je politička atmosfera u UK najgora koju on zna a ističe da je rođen tokom Drugog svjetskog rata.

"(U Ujedinjenom Kraljevstvu) društvo je podjeljenije nego ikad", smatra Ostin.

Ostin ponavlja da bi njegova zemlja trebalo da ostane u EU koja, kako ističe u intervju Anteni M, nije idealna ali boji se da će UK biti oslabljena ekonomski, a da će im uticaj u svijetu opasti.

"Mislim i da će EU biti siromašnija bez UK", dodao je on.

A kad će EU biti bogatija za Crnu Goru? Prema većini poruka iz Brisela, najranije 2025.

Crnoj Gori, kaže Ostin, taman treba još pet, šest godina da bi ispunila zadate kriterijume.

"Među kandidatima za članstvo, Crna Gora ima izgleda da prva postane članica. Uvjeren sam da će Crna Gora biti članica Unije a nadam se da će tada članica biti i Ujedinjeno Kraljevstvo" - daje tako sebi Ostin oduška da bude optimista.

"Nadam se da će Crna Gora biti 29. članica Evropske unije", rekao je Ostin što bi podrazumijevalo da, ako smo mi prva naredna članica, da nam UK u Briselu poželi dobodošlicu.

Izvjesnije je, međutim, kako stavri stoje u ovom trenutku i kako se zaoštrava odnos na relaciji London-Brisel, da Ostrvo napušta Evropsku uniju, neizvjesno je sa ili bez dogovora. Kakav će biti odnos UK prema Crnoj Gori nakon Bregzita, odnosno da li će biti nekih promjena, pitali smo Ostina. 

"Mislim da su odnosi sa Crnom Gorom manje značajni. Koliko god da ja volim Crnu Goru, to je mala država. Crna Gora je lijepa zemlja u kojoj žive lijepi ljudi ali Ujedinjenom kraljevstvu ne znači mnogo u ekonomskom ili političkom smislu. Evropa kao cijelina, međutim, znači mnogo Kraljevstvu", pojasnio je Ostin.

Tehnlogija, obnovljiva energija i održivi turizam jesu oblasti gdje bi UK i CG mogle da sarađuju, mišljenja je Ostin.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Govedo Rastocko

Obecanje, sirotinji radovanje ????