11 °

max 15 ° / min 3 °

Utorak

31.03.

15° / 3°

Srijeda

01.04.

7° / 3°

Četvrtak

02.04.

13° / 1°

Petak

03.04.

16° / 2°

Subota

04.04.

18° / 7°

Nedjelja

05.04.

20° / 7°

Ponedjeljak

06.04.

20° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Darmanović u Viljnusu: Otvaranje Konzulata unaprijediće odnose CG i Litvanije

Izvor: Foto: MVP

Politika

Tag Gallery
Comments 0

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Darmanović u Viljnusu: Otvaranje Konzulata unaprijediće odnose CG i Litvanije

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović boravio je danas u radnoj posjeti Litvaniji gdje se sastao sa šefom diplomatije Linasom Linkevičiusom, predsjednikom Parlamenta Viktorasom Pranckietisom i predsjednikom Odbora za evropske poslove Gediminasom Kirkilasom.

Nakon razgovora sa litvanskim zvaničnicima, ministar Darmanović je otvorio Konzulat Crne Gore u Viljnusu na čelu sa počasnim konzulom, saopšteno je iz MVP-a. 

U razgovoru sa ministrom Linkevičiusom, istaknuto je savezništvo Crne Gore i Litvanije u okviru NATO i partnerstvo u procesu evropske integracije, te izražena zajednička spremnost za intenziviranje političkog dijaloga.

"Čestitajući domaćinu jubilej - 30 godina nezavisnosti, ministar Darmanović je istakao da je Litvanija jedna od najuspješnijih postkomunističkih zemalja koje su postale članice EU, a o čemu govori njena stabilnost i i napredak u brojnim oblastima.

U kontekstu bilateralne saradnje, šef crnogorske diplomatije je rekao da je potrebno razmotriti mogućnosti za upoznavanje litvanskih privrednika sa investicionim mogućnostima u Crnoj Gori.

Ministar Linkevičius je ocijenio da dvije države imaju odličnu saradnju, pri čemu je naglasio da Crna Gora, kao pozitivan primjer u regionu Zapadnog Balkana, može i ubuduće računati na snažnu podršku Litvanije u procesu pregovora sa EU", navedeno je u saopštenju.

Tokom sastanka sa predsjednikom Parlamenta Pranckietisom apastrofirana je uspješna saradnja predstavničkih tijela dvije države.

"Na toj liniji, i u razgovoru sa predsjednikom Odbora Kirkilasom, ukazano je na značaj nastavka politike proširenja EU na Zapadni Balkan. Na svim sastancima je istaknuta važnost jačanja saradnje u oblastima ekonomije, turizma, odbrane, obrazovanja, kao i iz domena strateške komunikacije i povećanja otpornosti na hibridne prijetnje.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim zbivanjima i bezbjednosnim izazovima na Zapadnom Balkanu, u regionu Baltika, ali i na globalnom planu", dodaju u saopštenju. 

U nastavku posjete, ministar Darmanović je otvorio Konzulat u Viljnusu na čelu sa počasnom konzulkom Daivom Perevičiene.

"Otvaranje prvog diplomatskog predstavništva Crne Gore u regionu Baltika doprinijeće produbljivanju naših veza i saradnje, sa fokusom na oblast ekonomije. U cilju zbližavanja naših naroda, radićemo i na unapređivanju kulturnih veza", kazao je ministar Darmanović.

Na svečanosti je govorio i zamjenik ministra vanjskih poslova Litvanije Dalius Čekuolis, a prisustvovali su članovi diplomatskog i konzularnog kora, poslenici javnog i kulturnog života Viljnusa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR