16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Demokrate: Za svakog poljoprivrednog proizvođača da se opredijeli do 2000 eura pomoći

Politika

Comments 1

Demokrate: Za svakog poljoprivrednog proizvođača da se opredijeli do 2000 eura pomoći

Autor: Antena M

  • Viber

Potpredsjednica i poslanica Demokrata Zdenka Popović, saopštila je da su negativnom uticaju korona virusa izložene sve oblasti ljudskog rada i djelovanja.

"U kriznim vremenima, poput ovog u aktuelnom trenutku, neophodno je da stanovništvo ne bude uskraćeno za one potrepštine koje mu omogućavaju normalan život i funkcionisanje. U prvom redu hrana, svježe namirnice biljnog i životinjskog porijekla.

Najveća crnogorska fabrika, poljoprivreda sa svim svojim granama, mora u ovom teškom vremenu odgovoriti izazovu i snabdjeti stanovništvo dovoljnim količinama hrane jer je upitno kakva će dinamika uvoza biti u nastupajućem vremenu. Već ovih dana svi imamo priliku da vidimo negativne strane toga što se praktično sve u Crnoj Gori uvozi iz inostranstva", navodi Popović.

S tim u vezi, Popović predlaže mjere za profesionalnu i za hobi poljoprivrednu proizvodnju.

"Neophodno je da se u najkraćem roku stave u funkciju sve raspoložive obradive površine u Crnoj Gori. To će se postići dodatnim paketom subvencija i direktnoj pomoći postojećim poljoprivrednim proizvođačima, kako bi se stimulisali za povećanje obima proizvodnje. Ono što je veoma važno, jeste da se odmah obezbijedi finansijski paket za direktno novčano stimulisanje svih vlasnika obradivih poljoprivrednih površina da pokrenu proizvodnju. To bi se moglo sprovesti novčanim stimulacijama po hektru zasađene obradive površine. Upravo će se na ovaj način povećati obim proizvodnje i obezbijediti veće količine domaćih proizvoda na tržištu.

Neophodno je hitno u saradnji sa poljoprivrednim apotekama sublimirati količinu raspoloživog sjemenskog materijala i planski zasnivati nastupajuću sjetvu. Uporedo sa tim izvršiti nabavku neophodnih količina sjemena žitarica kako bi se na vrijeme započela sjetva ratarskih kultura. U saradnji sa savjetodavnim službama neopodno je konstantno vršiti monitoring stanja zasijanih površina, kako bi se mogle na vrijeme kreirati neophodne projekcije", navodi ona.

Lokalne samouprave bi, ističe, trebalo da se aktivno uključe u ovaj proces i da pruže pomoć ministarstvu poljoprivrede u formiranju privremenih regionalnih otkupnih centara koji bi otkupili, skladištili i distribuirali proizvedeno povrće i voće.

"Predlažemo da se za svakog pojedinačnog registrovanog poljoprivrednog proizvođača, u zavisnosti od površine koju obrađuje ili od broja grla koja drži opredijeli od 200 do 2000 eura pomoći.

Veoma je važno izraditi i plan isporuka poljoprivrednih proizvoda svim potrošačkim jedinicama na teritoriji države. Posebnu pažnju je neophodno usmjeriti u očuvanje stočnog fonda i u tom cilju obezbijediti dovoljne količine kabaste i prerađjene stočne hrane.

Ono što bi posebno istakli jeste potreba da se svi građani Crne Gore koji posjeduju okućnicu, dvorište ili manje obradive površine stimulišu da zasade povrće za potrebe domaćinstva. Tako će u situaciji teške soco - ekonomske krize obezbijediti dio hrane. U tom cilju predlažemo da ministarstvo poljoprivrede i lokalne uprave obezbijede besplatne ili subvencionisane u visini od najmanje 50% količine sjemena za ove potrebe.

Smatramo da je predloženi paket mjera potreban Crnoj Gori, građanima i poljoprivrednim proizvođačima. Očekujemo da se predlozi uvrste u mjere i što hitnije nađu primjenu u praksi", zaključeno je u saopštenju.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

CG1

Koliko je vaših počelo da se bavi poljoprivredom. Dajte im svoje nezarađene plate,demagozi. Samo planirate kako uništiti državu Crnu Goru,mućak. DA JE VJEČNA NAŠA CRNA GORA !!!!!