11 °

max 24 ° / min 12 °

Srijeda

03.06.

24° / 12°

Četvrtak

04.06.

25° / 13°

Petak

05.06.

20° / 17°

Subota

06.06.

24° / 17°

Nedjelja

07.06.

26° / 15°

Ponedjeljak

08.06.

26° / 17°

Utorak

09.06.

27° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorski zbor: Prva i potonja riječ

Politika

Comments 5

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorski zbor: Prva i potonja riječ

Crna Gora danas obilježava dan kada je, prije 14 godina, trajno ispravila sve one istorijske nepravde koje su je periodično šamarale kroz istoriju, saopšteno je iz udruženja Crnogorski zbor. 

"Mirnim putem, civilizovano, građani su 2006. godine odlučili da žele da žive u svojoj kući. Kući, koja je u proteklom periodu, pogotovu na spoljno-političkom planu ostvarila značajne rezultate, dok su njeni najbolji ambasadori, sportisti, ime svoje države utkali u najsjajnija odličja mnogih sportskih disciplina. No, kao kad gradiš novu ili, bolje reći, renoviraš vjekovima staru kuću, mora se početi od temelja.

U različitom poimanju kako bi to trebalo da izgleda, oni kojima je dobrim dijelom prepoznavanje pravog momentuma omogućilo da budu glavni neimari, često su nedovoljno snažan ili praktično nepostojeći osjećaj nacionalne pripadnosti kod onih čija je opcija na referendumu poražena, koristili kao idealnu valutu za političku trgovinu. Sebe smatrajući vječito zaslužnim, bogomdanim građanima, zaboravili su da u temelj ugrade jedan od osnovnih stubova svake moderne, demokratske države- jasno, zakonom zaokruženo funkcionisanje vjerskih zajednica. Čak bi se i takav temelj održao da je nad njim gradnja koju karakteriše snažna ekonomija, socijalni program i korektna raspodjela dobara. Ali avaj.

Danas, 14 godina kasnije, nad našom jedinom Crnom Gorom lelujaju povampireni duhovi fašističkih zlotvora, onih koji su jedva dočekali da zatru njeno i ime njene crkve vijek unazad, onih koji selektivno biraju istorijske činjenice da bi od Crne Gore napravili nesretnu "srpsku Spartu". Danas je previše onih koji se bore da svetinje na teritoriji jedne, pripadaju drugoj državi, suštinski želeći da i naše more bude njihovo, naše ptice pjevaju njihove pjesme", navode u saopštenju. 

Danas je, kako kažu, previše onih koji pod plaštom odbrane svetinja napadaju ono najsvetije- međuvjerski i međunacionalni sklad u Crnoj Gori.

"Danas je, s druge strane, mnogo onih koji nikako da izbrišu znak jednakosti između države i vlasti, a i onih koji su protiv samo jer nijesu tu đe bi željeli biti. Danas je, s druge strane, dosta i onih kojima je država nepresušni izvor resursa, koji smatraju ličnim neuspjehom ako svoj radni vijek ne krunišu nekim od državnih plodova, ni ne pitajući se hoće li ikad ti plovodi presušiti...

A u raskoraku jednih i drugih leži ona istinska, prava, poštena Crna Gora. Crna Gora onih koji bi život za nju dali, ne tražeći ništa zauzvrat. Onih kojima ne treba nikakva materijalna injekcija da vole svoju zemlju. I onih koji će danas istinski da proslave, zavijore zastavama na kojima ne daju da se nakupi prašina, poljube tlo crnogorsko, iskreno otpjevaju svoju himnu. To su oni koji znaju da je Crna Gora mati kojoj se nikad nećemo odužiti što nam je dala privilegiju da budemo njeni sinovi, a ne krivulja na karti koju treba (i)zbrisati, niti, prćija i kec u rukavu. To su oni istinski Crnogorci. A oni su najpogođeniji aktuelnim dešavanjima u ovoj Crnoj Gori.

Zato mora biti bolje. Zato Crna Gora mora biti bolja. A biće onda kada se vratimo na temelj i pokažemo jasnu volju da ga "udarimo" kako treba. Po ma kojoj cijeni. A snažna naša domovina nema cijenu. 

"Crna Goro, prva moja riječi, i potonja mi budi”, navode u saopštenju. 

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Šako

@replika SPC i DF, sad odjednom vole i kunu se U DRŽAVU I DINASTIJU KOJU UGASIŠE, ZASTAVU KOJU ZGAZIŠE I CRNOGORSKE SVECE KOJE HTJEDOŠE DA ZAPALE, I NISU TO ONI KOJI ZAPALIŠE PETRA ZVICERA FAMILIJU NITI SU ONI U NIŠICU NA REPOVE KONJA RAZAPELI OCA SA DVA SINA.

replika

Sve što nam je bilo sveto Nepravedno je oduzeto, Kralja su nam proćerali, I državu poharali... Godinama su zulumćari Rodoljube zlostavljali... Koristili, istoriju mijenjali, Ostala su samo brda gola, I sjećanja puna bola, Na minule dane opjevane. Ali želja bješe jača, Pobijedismo osvajača, Demokratski i voljom glasača. Zavijori se Crnogorski barjak, Ostvari se višedecenijski sanak. Nizašta više na svijetu Nedamo našu slobodu svetu, Nepravedno sa prevarom oduzetu...

CG1

SREĆAN DAN NEZAVISNOSTI!!!! DOBAR TEKST. DA NAM JE VJEČNA NAŠA MILA DOMOVINA CRNA GORA!!!!!!!