15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zvicer: Pravosuđe u sjenci uzastopnih mandata

Politika

Comments 0

Zvicer: Pravosuđe u sjenci uzastopnih mandata

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Pravosuđe u Crnoj Gori danas je u sjenci uzastopnih mandata, ocijenila je predsjednica Sudskog savjeta Vesna Zvicer Simović na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

"Apsolutno se slažem da je pravosuđe u sjenci uzastopnih mandata, jer sve što je dobro u non pejperu ostaje u sjenci ovoga", rekla je Simović Zvicer na sjednici na kojoj se raspravlja o izazovima u oblasti reforme pravosuđa i javne uprave.

Simović Zvicer smatra da nije problem samo u Sudskom savjetu već i u zakonskim rješenjima.

"Imali smo po jednog kandidata koji ispunjava uslove. Treba da proaktivno djelujemo, imamo praksu da kada imate kandidata, neće da se javi drugi. Treba da ohrabrujemo da se javi što više kandididata“, kazala je Simović Zvicer.

Ona je rekla da se slaže sa stavom ministra pravde Zorana Pažina da pitanje više mandata nije pitanje ustavnosti, ni zakonitosti već potrebe za daljim razvojem pravosuđa na onome što su demokratski principi, na onome što Evropa traži.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević kazao je da Crna Gora pregovara do sada po najstrožijim kriterijuma vladavine prava.

“Nedavno objavljen dokument o poglavlju 23. i 24 pokazao je da napredak postoji. Možemo da razgovaramo da li je taj napredak veći ili manji, da li smo mogli da budemo bolji u nekim oblastima. Ja duboko vjerujem da jesmo“, kazao je Drljević.

On smatra da je taj napredak omogućio da Crna Gora danas otvara poslednjeg poglavlje.

„To je potvrda da smo u okolnostima koje su bile prisutne radili veoma zadovoljavajuće“, kazao je Drljević.

Drljević je ocijenio da šta god radila pregovaračka struktura, koliko god Vlada vodila ovaj proces, parlament i političke partije koje su aktivni učesnici pregovaračkog procesa moraju da daju svoj doprinos.

On je kazao da će sve što se radi izvan političkih kriterijuma ostati u sjenci slike da parlament nije funkcionalan, da nedostaje političkog dijaloga i razgovora.

„Da imamo neke od ključnih institucija koje su vezane za vladavinu prava koja je srž našeg pregovaračkog procesa a koje zbog neadekvatnog i nedovoljnog političkog dijaloga ne možemo da izaberemo“, upozorio je Drljević.

On je rekao da se postavlja pitanje da li država koja je toliko odmakla u pregovoračkom procesu, može više da nosi teret političkiih kriterjuma.

„To je opomena svima nama da moramo da shvatimo da svi moramo da doprinesemo dodatnoj demokratizacji crnogorskog društva, dodatnom jačanju institucija, to će uslovljavati naš dalji napredak“, kazao je Drljević.

On smatra da je, bez obzira na izazove koji su bili i koji će biti, Crba Gora pokazala da ima dovoljno zrelosti i politički subjekti da razumiju ovaj proces.

„Da stvorimimo pretpostvke da možemo da idemo u novu fazu pregovaračkog procesa to je zatvaranje pregovaračkih poglavlja“, naveo je Drljević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR