23 °

max 31 ° / min 19 °

Nedjelja

20.09.

31° / 19°

Ponedjeljak

21.09.

31° / 19°

Utorak

22.09.

27° / 21°

Srijeda

23.09.

23° / 22°

Četvrtak

24.09.

26° / 21°

Petak

25.09.

26° / 22°

Subota

26.09.

26° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Savković Vukčević: Amfilohije je u sukobu sa istorijom, crkvenom i narodnom tradicijom CG

Politika

Comments 12

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Savković Vukčević: Amfilohije je u sukobu sa istorijom, crkvenom i narodnom tradicijom CG

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije Radović nastavlja da pred Bogom i ljudima vrijeđa osveštane dogme Jedne, Svete, Saborne i Apostolske Crkve, lažno prorokuje i falsifikuje narodnu, crkvenu i državnu tradiciju Crne Gore, poručuje Nela Savković Vukčević, poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore.

"U crkvi Svetog proroka Ilije na Carinama na Kučkom Komu on je danas u svojstvu mitropolita Crkve Srbije - SPC, koja ga je 1990. i postavila na Cetinje, ponovio: „Ne damo svetinje!"

Kome usred Crne Gore Amfilohije i njegova Crkva iz Srbije „ne daju svetinje"? Na ulazu crkve na Kučkom Komu je ktitorski zapis koji sam za sebe dovoljno govori i ko je nju podigao i kome ona pripada:„Ovaj hram podiže Njegovo Visočanstvo Knjaz Nikola Prvi Petrović za pokoj duše svoga oca Vojvode Mirka Petrovića Njegoša, hrabrom plemenu Kuča 1900. godine".Tu i stotine drugih crkava i manastira širom Crne Gore, izgrađenih do 1918. godine, osveštala je jerarhija bogohranime Autokefalne pravoslavne Mitropolije – Crnogorske crkve, a ne Amfilohijeve Crkve iz Srbije – SPC, koja ove godine „slavi" tek vijek postojanja", kazala je Savković Vukčević.

To su, dodaje neporecive činjenice.

"Amfilohije Radović je danas posegnuo i za drugim falsifikatima i nebulozama. Sugerisao je da je zastava SPC, trobojka sa ocilima, navodno tradicionalna crkvena zastava Crne Gore. Trobojka sa ocilima nikad nije bila crkvena zastava u Crnoj Gori.To nije mogla biti i iz razloga što je postala službena zastava SPC tek njenim Ustavom 1931. godine, kada je i formirana Amfilohijeva sadašnja eparhija Crnogorsko-primorska, a prethodno uništena kanonska autokefalna Crkva naših predaka", kazala je Savković Vukčević.

Ističe da niti jedan istoriografski dokument ne svjedoči o prisustvu „srpskoga" simbola „4 x S" u crkvama i manastirima Crne Gore prije 1918. godine.

"Uostalom, akronim „4 x β" oko krsta je grčki (vizantijski), a ne srpski simbol, i doslovno znači: „Car Careva caruje nad carevima" (βασιλεὺς βασιλέων, βασιλεύων βασιλευόντων).

Simbol Crne Gore je dvoglavi orao Crnojevića, utemeljivača naše autokefalne Mitropolije. Crkveni, narodni i državni barjak – crvena zastava sa dvoglavim orlom Crnojevića je tradicija od najmanje šest vjekova, baštinili su je i Petrovići-Njegoši, kao i savremena Crna Gora.

 U sukobu sa viševjekovnim nasljeđem Crne Gore i protivno Božijoj volji, bez koje se 21. maja 2006. i ne bi obnovila nezavisnost naše Crne Gore, Amfilohije Radović se iz dana u dan ogoljava u najobičnijeg krivokletnika", zaključuje Savković Vukčević.

Komentari (12)

POŠALJI KOMENTAR

Ja

Sto reci, uvazena damo... Kao vazda kratko, jasno, utemeljeno... Samo treba jos da cuju oni kojima je namijenjeno... Svaka cast.

VILA CRNOGORSKA

Gospođo Savković Vukčević svaka Vam čast na ovim riječima,samo ću zbog Vas i par mladih pametnih ljudi da glasam za DPS,jer činite ogromnu snagu,a i povjerenje se bilo poljuljalo zbog ogromnog ispada ekspertskog tima Vlade zbog nenormalnih predloga okupatorskoj fašističko-četničkoj organizaciji SPC

Miloš

Bravo za tekst. Obavezno u crnogorskim školama izučavati pravu istoriju, pod hitno!