19 °

max 20 ° / min 12 °

Srijeda

15.05.

20° / 12°

Četvrtak

16.05.

24° / 15°

Petak

17.05.

23° / 16°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

27° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Darmanović: Jačanje globalne solidarnosti i povjerenja osnov za unapređenje multilateralizma

Politika

Comments 1

Darmanović: Jačanje globalne solidarnosti i povjerenja osnov za unapređenje multilateralizma

Autor: Antena M

  • Viber

vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao je danas na sastanku Alijanse za multilateralizam, koji je zbog globalne pandemije COVID-19 održan u online formatu.

Kako je saopšteno iz MVP, u fokusu sastanka, čiji su domaćini bili ministri vanjskih poslova Njemačke i Francuske, bili su su odgovori međunarodne zajednice na globalne izazove u domenu zdravstva, klimatskih promjena, sajber prostora i rodne ravnopravnosti, naročito u kontekstu odgovora na posljedice pandemije COVID 19.

"Istakavši da savremeni međunarodni odnosi prolaze kroz jedan od najturbulentnijih perioda u modernoj istoriji, Darmanović je ukazao na potrebu za konzistentnim odgovorom međunarodne zajednice na izazove kojima svjedočimo, kao i na neophodnost očuvanja međunarodnog poretka. On je ovom prilikom podsjetio da jedino snažne međunarodne institucije predstavljaju garant globalne stabilnosti, mira i prosperiteta.

U tom kontekstu, ministar Darmanović je kazao da je trenutno ključni prioritet obezbjeđivanje globalnog pristupa vakcinama za COVID-19, koji će biti jednak za sve. Na toj liniji, pozdravio je aktivnosti Svjetske zdravstvene organizacije u pogledu COVAX inicijative, kojoj se pridružila i Crna Gora", piše u saopštenju.

Govoreći o klimatskim promjenama, šef crnogorske diplomatije je naglasio da se moraju uložiti dodatni napori u cilju ispunjavanja obaveza iz Pariskog klimatskog ugovora i Agende 2030.

"Na sastanku Alijanse za multilateralizam bilo je riječi i o sajber bezbjednosti. Ministar Darmanović je, u tom kontekstu, naglasio važnost adekvatne edukacije, kao i otvorenog i sigurnog sajber prostora koji u uslovima globalne pandemije predstavlja osnov za neometano funkcionisanje svih institucija.

Darmanović je zaključio da je u izazovnim vremenima pred nama jedina opcija intenziviranje saradnje i jačanje solidarnosti i povjerenja koji predstavljaju osnove multilateralizma.

Alijansa za multilateralizam, koji su pokrenuli francuski i nemački ministri vanjskih poslova 2. aprila 2019. godine, neformalni je savez zemalja koje dijele uvjerenje da je multilateralizam zasnovan na poštovanju međunarodnog prava jedina pouzdana garancija za međunarodnu stabilnost i mir, te da se izazovi sa kojima se svijet suočava mogu riješiti samo bliskom saradnjom", piše u saopštenju.

 

 

 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Adtro

Hoće li ko probudit ovoga čovjeka, evo 4 godine spava...možda se trene iz sna, sad novi ministar kad dođe..