12 °

max 17 ° / min 11 °

Nedjelja

25.10.

17° / 11°

Ponedjeljak

26.10.

20° / 11°

Utorak

27.10.

20° / 12°

Srijeda

28.10.

21° / 12°

Četvrtak

29.10.

21° / 10°

Petak

30.10.

20° / 10°

Subota

31.10.

21° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DN: Počela kampanja na društvenim mrežama: Il’ si Srbin ili milogorac

Izvor: CdM

Politika

Comments 37

Izvor: Dnevne novine/CdM

Autor: Antena M

  • Viber

DN: Počela kampanja na društvenim mrežama: Il’ si Srbin ili milogorac

Kampanja za popis stanovništva koji će biti sproveden naredne godine već je počela na društvenim mrežama, pišu Dnevne novine. 

Prije nedjelju, tačnije 21. septembra, formirana je grupa koja se u početku zvala “Popis: Ili si Srbin ili milogorac”, da bi četiri dana kasnije 25. septembra, promijenila dio naziva, pa nosi ime: “Zovi se imenom svojih predaka: il’ si Srbin ili milogorac”. Naziv je na ćirilici, osim za riječ “milogorac” koja je napisana latinicom, piše ovaj list. 

Među pratiocima ove Fejsbuk grupe ima i onih koji misle da treba još mijenjati njeno ime, pa staviti “il’ si Srbin ili Crnogorac”, uz objašnjenje da se to mora naglasiti “kako ne bi bilo zabune da se ponovo neki Srbi pišu Crnogorcima, misleći da je to isto”.

Slijedi i poruka: “To više nije i neće biti isto Srbi su Srbi”.

Od osnivanja do 28. septembra, dakle za sedam dana, ova grupa dobila je oko 1.900 pratilaca. Na njenoj stranici veliča se srpstvo, srpski junaci, srpska znamenja, uz ogroman broj fotografija sa litija, iz raznih djelova Crne Gore koji su “okićeni” srpskim trobojkama. Tu su riječi srpskih sveštenika, upozorenja Srpske crkve da se ne zaboravi ko je donio pobjedu na izborima i srušio „diktatora”, pišu DN. 

Sagovornici Dnevnih novina kažu da je ovo tek početak i da će se Crna Gora suočiti sa neviđenom kampanjom, što javnom, što tajnom, da se ostvari projektovani cilj kojeg je otvoreno saopštio srpski istoričar Aleksandar Raković da Srba treba da bude najmanje 40 odsto.

Time bi srpskim nacionalnim inžinjeringom postali najbrojnija nacija u našoj državi. Raković je izjavio da je već izvjesno da će biti 40 odsto Srba, te da to pokazuju njihova istraživanja, po kojima je još u martu ove godine registrovano 36 odsto srpskog stanovništva u Crnoj Gori.

Podsjetimo, na posljednjem popisu 2011. godine bilo je oko 28 odsto.

Da je popis izuzetno značajan za Srbiju potvrdio je i njen predsjednik Aleksandar Vučić, dok Srpska pravoslavna crkva, preko svojih sveštenika najavljuje da prelazi na novi zadatak popis stanovništva.

Kako piše list, dakle, sve je potpuno jasno, a ova FB grupa samo pokazuje da je kampanja krenula i to mjesecima prije sprovođenja popisa, baš kao i u slučaju parlamentarnih izbora kada su preko litija držali tenzije, objedinjavali protivnike DPS-a i predsjednika države Mila Đukanovića, uz neviđenu podršku srpskih medija, srpskih političara, zvanične vlasti, akademskih i intelektualnih krugova…

Sigurno je da će tako biti i u susret popisu, zato ovu FB grupu ne treba posmatrati nimalo naivno, već kao prvi otvoreni korak da se već ušlo u organizovano djelovanje i kampanju koja ima za cilj da ubjeđuje naše građane da su Crnogorci nepostojeća nacija, da su svi koji se izjašnjavaju kao Crnogorci u stvari “milogorci”, te da crnogorska nacija ne postoji, dodaje se u tekstu DN. 

Mnogi univerzitetski profesori, analitičari, dobri poznavaoci istorije regiona i aktuelnih dešavanja upozoravaju da će popis stanovništva biti pitanje opstanka Crne Gore i Crnogoraca, s obzirom na ideju objedinjavanja Srba, stvaranja “srpskog sveta” i federacije srpskih država.

DN podsjećaju na riječi profesora Političke filozofije na Tuzlanskom univerzitetu dr Envera Halilovića koji je u razgovoru za taj list upozorio da bi ostvarivanje projektovanog cilja o broju Srba u Crnoj Gori bila tamnica za našu državu i da na vrijeme treba alarmirati i domaću i međunarodnu javnost i upozoriti ih šta se priprema, kako bi se na vrijeme spriječilo eventualno režiranje tog cilja, manipulacije i ideologizacija popisa. 

Komentari (37)

POŠALJI KOMENTAR

lovcen

CRNOGORCI PROCITAH PRIJE NEKI DAN PA SRBI NE POSTOJE TO SU VLASI NA LISTICU DA PISE DA LI SI CRNOGORAC ILI GEDZO VLASIIIII

Lili

Građanska smo država i na popisu ne bi uopšte trebalo da se izjašnjavamo o etničkoj pripadnosti. Uostalom, u zakonu o popisu iz 2011, koji mora da se izglasa u skupštini prije svakog popisa, navodi se jako puno kategorija - etnička/nacionalna pripadnost je samo jedna od njih.

Crni

Nit sam Srbin nit sam Milogorac ja sam cisti Crnogorac!!