15 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Joković: Mandatar da pregovara sa SNP-om: Medojević: Treba da dobijemo minimum 10 resora

Politika

Comments 6

Joković: Mandatar da pregovara sa SNP-om: Medojević: Treba da dobijemo minimum 10 resora

Izvor: Pobjeda

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Predsjednici Socijalističke narodne partije i Pokreta za promjene Vladimir Joković i Nebojša Medojević kazali su u odvojenim izjavama za Pobjedu da im je, ukoliko je autentičan, neprihvatljiv dokument nacrt raspodjele funkcija koji je ponudio mandatar za sastav Vlade Zdravko Krivokapić.

Joković je kazao da je u srijedu uputio pismo mandataru u kojem zahtijeva da se za raspodjelu resora pregovara sa SNP-om, shodno snazi koje poslanički klub ima u parlamentu.

Resori za SNP, a ne kvote

- Tražio sam od Krivokapića da se pregovora o resorima koji će biti ponuđeni SNP-u, a ne da u tu priču budemo uključeni u kvotu DF-a ili koalicije ,,Zajedno za budućnost Crne Gore“. SNP je najstarija opoziciona stranka i tražimo da bude ispoštovana shodno snazi u parlamentu - rekao je Joković za Pobjedu.

Joković je dodao da je nacrt raspodjele prvi put vidio u medijima i da ne zna da li je autentičan, odnosno istinit dokument.

U nacrtu raspodjele Krivokapića, a koji je objavio dnevni list Dan, koaliciji „Za budućnost Crne Gore“ bi pripalo osam resora i jedno potpredsjedničko mjesto u vladi Crne Gore. U pitanju su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo saobraćaja, Ministarstvo nauke, Ministarstvo sporta, Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo javne uprave.

Koaliciji „Crno na bijelo“ bi pripalo potpredsjedničko mjesto u vladi Crne Gore, i to za koordinaciju službi bezbjednosti koji bi bio i ministar odbrane, poljoprivrede i ruralnog razvoja i kulture i informisanja.

Po tom prijedlogu a prema nezvaničnim saznanjima Pobjede čelna mjesta u Upravi policije, ANB-u i Vojsci bi se birala konsenzusom.

Po prijedlogu mandatara Krivokapića, koaliciji „Mir je naša nacija“ bi pripalo Ministarstvo pravde, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Ministarstvo inostranih poslova, kao i mjesto potpredsjednika Vlade.

Joković je dodao da se SNP zalaže za princip po kome bi GP URA s obzirom na poziciju ,,tasa na vagi“ dobio nešto malo više, dok za ostale stranke resore bi trebalo uključiti proporcionalni princip.

- SNP ima pet poslanika i shodno tome traži odgovarajući broj resora - rekao je Joković.

Minimum minimuma

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević kazao je u izjavi za Pobjedu da su i DF i PzP izuzetno nezadovoljni dokumentom koji se pojavio u medijima, navodeći da ih Krivokapić ne obavještava o svojim potezima.

- Trebali smo dobiti minimum deset resora jer je i to ispod 66 odsto podjele vlasti koliko nam pripada. Posljednja linija kompromisa je potpredsjedničko mjesto za koordinaciju svih službi bezbjednosti i od tog ne odustajemo - rekao je Medojević za Pobjedu.

Medojević kaže da su u okviru kvote od osam resora i pokret za Promjene i SNP što je kako kaže ispod minimuma svih minumuma.

- Predložićemo mandataru da Uri ne pripada i ministarstvo odbrane i potpredsjedničko mjesto za koordinaciju svih službi bezbjednosti već da ta funkcija pripadne PzP-u. To je posljednja mjera kompromisa, ostalo je sve prosto ponižavajuće - rekao je Medojević, dodajući da će glasati svaku reformsku vladu.

On je ponovio da će sačekati da vidi personalna rješenja koja oni nude u vladi, da vidimo jesu li to kadrovi DPS-a.

- Ne pada mi na pamet da za šaku vlasti pogazim svoje principe i da budem dio takve vlade, koja bi ustvari bila kontinuitet DPS-a. Hoćemo korjenite promjene otvaranje dosijea i lustraciju, i nećemo odustati od toga - zaključio je Medojević.

Medojević: Mandatar odbio da dođe u PzP, komuniciramo samo mejlom

Medojević je za Pobjedu otkrio zanimljiv detalj tokom pregovora o formiranju Vlade.

- Mandatar je odbio, tokom pregovora da dođe u Pokret za pomjene iako imamo poslanički klub od pet poslanika. Komuniciramo putem mejla i zbog toga nijesmo upoznati sa njegovim potezima - rekao je Medojević.

Mandić prenio Krivokapiću nezadovoljstvo koalicije ZBCG

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić je na jučerašnjem sastanku prenio mandataru Krivokapiću izrazito nezadovoljstvo svih konstituenata koalicije Zajedno za budućnost Crne Gore dokumentom koji se pojavio u medijima.

- Mandić je rekao da su svi nezadovoljni podjelom resora, dok je za pojedine konstituente ponuda ponižavajuća jer ne tretira proporcionalni način podjele vlasti - rekao je izvor Pobjede iz vrha DF-a.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

europeac

DF, URA PzP i vaši koalicioni partnei, sve VAS VOLIM take RATOBORNE. JOŠ KOJI DAN I POČINJE VAŠ RAT ZA FOTELJE. To čeka cijela CRNA GORA i raduje se vašem raspadu. Ne spasi vas ni ĐED risto. NEKA NAM JE VJEČNA CRNA GORA.

Deni

Medojevica za predsednika Amerike. Covjek kapacitet.

Sumnje

@Michel Oprosti ali mi prije licis na trola no na cg patriotu