19 °

max 23 ° / min 16 °

Petak

17.05.

23° / 16°

Subota

18.05.

24° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 15°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 18°

Srijeda

22.05.

23° / 16°

Četvrtak

23.05.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Božovića nema ispred zidina Starog grada, čekaju ga crnogorske zastave i poruka - lažima je mjesto u kanalizaciji

Politika

Tag VideoTag Gallery
Comments 41

Božovića nema ispred zidina Starog grada, čekaju ga crnogorske zastave i poruka - lažima je mjesto u kanalizaciji

Autor: Antena M

  • Viber

Povodom najave da će danas isped zidina Starog grada biti položen vijenac i odata počast “oslobodiocima Budve i palim za slobodu u Prvom svjetskom ratu povodom oslobođenja Budve 8. novembra 1918.“ jutros su se ispred Starog grada okupili građani Budve. 

Na poklopcu kanalizacije zapalili su svijeće u obliku krsta, a objasnili su i zašto su to uradili.

Na snimcima koji su nam stigli iz budve vidi se da je građana sve više, pjevaju se i crnogorske pjesme.

Ambasador Božović trebalo je da se ispred zidina Starog grada pojavi u osam sati. Međutim, to se još nije desilo.

Tu su i članovi Komitskog pokreta, a među okupljenima je i Milija Sekulović, odbornik  SO Budva i predsjednik mladih DPS, ali i bivši odbornik Stevan Džaković.

Ispred starog grada došla je i predsjednica Crnogorske Anđela Ivanović.

Ivanović u izjavi za Antenu M kaže da je očigledno da nemamo institucije koje bi mogle da spriječe ovakve poteze.

"Ambasada Srbije postavlja vijence tamo gdje se nije desila bitka po istorijskim nalazima jer je Budva već bila oslobođena. Tako da nije bilo nikakvog oslobođenja a pogotovo ne srpske vojske", kaže Ivanović.

Foto: Antena M

Ministarstvo vanjskih poslova, iako je u u tehničkoj Vladi, trebalo bi da reaguje jer ovo, još dodaje Ivanović, "apsolutno nije u redu."

"Mi izgleda nemamo institucije koje bi branile nezavisnost, suvernost, istinu i pravdu. 14 godina nakon obnove nezavisnosti, nemamo istitucije koje bi mogle da spriječe falsifikat istorije, dodaje Ivanović", zaključila je Ivanović.

Uprkos ozbiljnim zdravstvenim problemima, ispred budvanskih bedema je i Vido Gluščević, poznati Budvanin, čovjek kojega pamtimo i kao navijača naših reprezentacija koji je sve mećeve pratio u crnogorskoj narodnoj nošnji. Da bude dio jutrošnjeg protesta pomogao mu je njegov prijatelj, kolumnista Pobjede Milorad Pustahija.

Ambasador Srbije Vladimir Božović najavio je, podsjetimo, da će danas položiti vijenac ispred zidina Starog grada.

To je prije tri dana učinio i gradonačelnik Budve Marko Carević. 

Na tabli koja je iznad glavnih vrata u Stari grad postavljena 1931. piše: “Na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačnih pobjeda oslobodi Budvu, na Mitrovdan 8. novembra 1918. postavlja Opština Budva”.

Iznad tog natpisa uklesane su riječi Petra Petrovića Njegoša “Pokolenja, djela sude…”

“Okupili smo se da još jednom odamo počast našim herojima koji su upisani zlatnim slovima u istoriju srpskig naroda i grada Budve. Oni su pred mnogobrojnim i mnogo snažnijim neprijateljem hrabro ustali u odbranu svoga naroda i svoje Budve. Sa ovih prostora je bilo 1.100 dobrovoljaca i mi smo na njih ponosni. Zajedno sa svim narodima sa prostora Balkana, na Mitrovdan izvojevali su pobjedu i pobjedonosno umarširali u ovaj grad i donijeli nama zavjet za budućnost”, kazao je Carević prilikom polaganja vijenca.

Komentari (41)

POŠALJI KOMENTAR

Jelena

@Šako , ubacivali su se sa svih strana , Crna Gora uvijek gostoprimna a nemani koristili ,sve što se moglo uzeti i rušiti, ovo je zadnja opomena svima nama ,da nikada više, nikom ne vjerovati ili gostoprimna biti, pogotovu ovim hijenama. Ali zapamtice i ove pokusaje!

Pobro

Svaka čast.Moramo pokazat da Budva nije srpska nego Crnogorska metropola

venividi

Lijepo je bilo danas biti u Budvi i reci stop otimacini i lazima. Dosta je bilo! Sada vratiti Cetinjski manastir u ruke onih ciji je, cetinjana i crnogoraca, onda lagano povratiti stabilnost CG. Na sl izborima pametno glasati, drzava bez alternative.