21 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

23° / 14°

Petak

24.05.

26° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
NATO: Srpski mediji šire rusku propagandu

Politika

Tag Gallery
Comments 1

NATO: Srpski mediji šire rusku propagandu

Autor: Antena M

  • Viber

Rusija djeluje protiv interesa EU i NATO-a na zapadnome Balkanu kampanjama dezinformacija, a ova aktivnost je najuočljivija u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori – prenosi ruska agencija „Interfax”.

„Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija najviše su pogođene ruskim informacionim operacijama koje pokušavaju da oslabe EU i NATO u regionu“, kaže se u dokumentu.

Agencija ne precizira naslov dokumenta NATO, a tvrdi da je objavljen juče.

U dokumentu se navodi da su „glavne dezinformacije koje je Ruska Federacija širila putem medija na zapadnome Balkanu na srpskome jeziku imale za cilj ‘demonizaciju SAD i NATO, prikazivanje EU kao slabe i podijeljene, veličanje ruske vojne moći i superiornost njezine vakcine protiv kovida-19 uz tvrdnje da su zapadni proizvođači vakcina korumpirani’“, kao i „podsticanje etničkih tenzija”.

NATO se poziva na nedavnu studiju Evropskoga parlamenta o dezinformacijama, u kojoj se Srbija naziva „odskočnom daskom za ruske operacije dezinformacija na zapadnome Balkanu“.

U izvještaju se napominje da se „sadržaj stvoren ruskom propagandom konzumira u regionu koji je tradicionalno razvio pozitivnu sliku o Rusiji i u kojem su na javno mnjenje i dalje ostali uticaji etničkih sukoba iz 1990-ih”.

NATO primjećuje da „za razliku od istočnoga boka EU i članica NATO-a, region nema negativno istorijsko iskustvo u odnosu na Moskvu“.

Konkretno, navodi „Interfax”, „Rusija je ta koja se pojavljuje u najpozitivnijem svijetlu u medijima na srpskome jeziku”.

Kao rezultat toga, popularnost EU i NATO-a u Srbiji se smanjuje, i obrnuto, stanovništvo ima pozitivan stav prema Ruskoj Federaciji i Kini.

„Rusija je takođe propagandno iskoristila potencijal bilateralne saradnje sa svojom slovenskom braćom kako bi istovremeno poslala signal Zapadu i osvojila srca i umove lokalnoga stanovništva“, kaže se u dokumentu.

Navodi se da će „zapadni Balkan vjerovatno i dalje biti leglo za širenje stranih dezinformacija zbog kombinacije spoljnih i unutrašnjih faktora”.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

EHej

I u Ministarstvu odbrane imamo vec javno pomenutog jednog clana, a koliko tajno, tek ce se saznati. Da nepomi jemo Vucicevog pulena Milana Knezevica u Odboru za bezbijednost.