11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MVP naknadno pozvalo na konsultacije i ambasadore koje su već opozvali, Vlahović najavio tužbu

Politika

Comments 18

MVP naknadno pozvalo na konsultacije i ambasadore koje su već opozvali, Vlahović najavio tužbu

Autor: Pobjeda/Antena M

  • Viber

Ministarstvo vanjskih poslova juče je naknadno pozvalo na konsultacije u Podgorici 18. januara ambasadore Veru Kuliš, Miodraga Vlahovića, Tarzana Miloševića, Sanju Vlahović, Dušanku Jeknić, Obrada Miša Stanišića i Darka Pajovića, iako je Vlada Crne Gore sredinom decembra prošle godine donijela rješenje o njihovom opozivu i već im je bilo naloženo da se do 15. februara vrate u zemlju, saznaje Pobjeda. 

Dan ranije, po nalogu premijera Zdravka Krivokapića, Ministarstvo je poslalo depešu svim ostalim ambasadorima Crne Gore da se pojave na konsultacijama, uz naredbu da se uzme karta u jednom smjeru – samo za dolazak u Crnu Goru.

"U planiranju putovanja, potrebno je rezervisati karte za dolazak u Crnu Goru, dok ćete o detaljima povratka biti naknadno informisani", napominje se u depeši komesarski sročenoj, koja sadrži svega dvije rečenice.

PRESEDAN 

Naknadnim pozivanjem ,,opozvanih“ sedam ambasadora, uz prethodnu depešu za ostale šefove diplomatsko-konzularnih predstavništava, Vlada je povukla potez do sada neviđen u istoriji svjetske diplomatije: sve crnogorske ambasade ostaće bez ambasadora – i to na neodređeno vrijeme!

U depeši nije naznačen period trajanja konsultacija, a Krivokapićev kabinet – politički uzdrman nakon što je predsjednik države odbio da potpiše ukaz o opozivu sedam ambasadora – očito još nije napravio konačnu ,,listu nepoželjnih“. Kada će je sastaviti, ko će biti proglašen podobnim, ko nepodobnim ambasadorom još nije poznato.

To, drugim riječima, znači da ambasadori koji su pozvani na konsultacije mogu ostati i nekoliko mjeseci u Crnoj Gori, a naša država bez šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Tvorci ove nesvakidašnje operacije kao da nijesu svjesni mogućih reperkusija po diplomatski položaj i ugled Crne Gore.

Naime, u diplomatskoj praksi se podrazumijeva da dvije države imaju isti nivo diplomatskih predstavnika. No, kako će 34 crnogorske ambasade, zbog poziva na konsultacije ,,bez roka trajanja“, funkcionisati na nivou otpravnika poslova, taj potez može da izazove i recipročnu akciju država, pa da i one spuste nivo diplomatskih predstavnika na – otpravnike poslova. Što je, u praksi, pokazatelj loših odnosa dviju država. 

SLUČAJ VAŠINGTON

Očito je riječ o pomanjkanju svijesti o značaju diplomatske mreže, o čemu kao svjedočanstvo može da posluži ,,slučaj ambasadora u Vašingtonu“.

Naime, sadašnjem karijernom crnogorskom ambasadoru u SAD Nebojši Kaluđeroviću, doajenu crnogorske diplomatije, mandat ističe 31. januara kada se vraća u Crnu Goru i odlazi u penziju.

Sa tom informacijom Ministarstvo vanjskih poslova raspolaže odavno, a tokom posljednjih mjeseci je i nova vlast bila upoznata sa procedurom preseljenja Kaluđerovića. No, iako će ambasador napustiti Vašington na kraju ovog mjeseca, Ministarstvo vanjskih poslova, dakle ni Vlada Crne Gore nijesu započeli procedure imenovanja novog crnogorskog ambasadora.

To znači da Vlada još nije usaglasila prijedlog, niti je poslala Skupštini Crne Gore da Odbor za međunarodne odnose da mišljenje, niti ima naznaka da bi predsjednik Milo Đukanović, koji daje agreman, mogao biti upoznat sa izborom nove vlasti do kraja januara. A sve da se to i desi, pa i da Đukanović ekspresno potpiše ukaz o imenovanju, Sjedinjene Američke Države tek treba da pokrenu procedure odobravanja prijema, što znači nekih 70 do 90 dana.

Dakle, Crna Gora će biti bez ambasadora u SAD, najznačajnijem međunarodnom partneru i osnivaču NATO, do juna ove godine. I to u vremenu kada Bajdenova administracija stupa u pogon, kada se određuju strateški američki potezi na Zapadnom Balkanu.

Neprocjenjivo nesnalaženje i neznavenost.

TUŽBA

Ali i loše namjere: vođeni nagonom političke osvete i revanšizma, premijer Krivokapić i ministar Radulović izgovorili su mnoge teške riječi prilikom obrazlaganja razloga za opoziv sedam crnogorskih ambasadora.

Rečenica da su ambasadori ,,posljednja tri mjeseca radili protiv interesa države“ teška je diskreditacija diplomatske crnogorske službe, poniženje, ali i teška optužba za svakog od prozvanih ambasadora.

Zato i slijedi neminovan odgovor, koji će dodatno urušiti ionako uzdrmani ugled Ministarstva vanjskih poslova i Vlade Crne Gore.

Prema saznanjima Pobjede, ambasador pri Svetoj Stolici i Suverenom viteškom malteškom redu Miodrag Vlahović juče je, nakon što je dobio poziv za konsultacije, zvanično najavio Ministarstvu vanjskih poslova tužbu zbog teške uvrede i klevete, jer su premijer Krivokapić i ministar Radulović, obrazlažući razloge opoziva sedam diplomata, decidno konstatovali da su diplomate ,,posljednja tri mjeseca štetili interesima zemlje“.

Naknadni poziv na konsultacije, nakon tako teških kvalifikacija je samo dokaz, smatra Vlahović, da je tužba opravdana i neophodna. 

Prema ocjeni ambasadora pri Svetoj Stolici, potezi čelnika Vlade Krivokapića i prvog čovjeka MVP-a Radulovića pokazuju namjeru da se rasturi i obesmisli crnogorska diplomatija, a posebno tamo gdje crnogorska diplomatija funkcioniše i predstavlja Crnu Goru kako treba.

Po ocjeni Vlahovića, Radulovićevi prethodnici u Ministarstvu vanjskih poslova su u posljednje četiri godine ,,potpuno umrtvili MVP CG“.

Sadašnji šefovi, smatra Vlahović, sada žele da dokrajče MVP, jer takvoj politici ne treba ni samostalna Crna Gora niti njena diplomatija. Sem kao prazna čaura – za interese druge države – ocjenjuje Vlahović koji će se, kako je najavio, sa ministrom Radulovićem i premijerom Krivokapićem – vidjeti na sudu.

I tako će nastaviti da se ređaju skandali nove ,,apostolske vlasti“ Zdravka Krivokapića i njegovog ministra ,,krampon diplomatije“ Đorđa Radulovića, piše Pobjeda. Za mjesec – zaista impresivni rezultati na rušenju vlastitog ugleda.

Antena M objavljuje integralan odgovor koji je ambasador Vlahović uputio MVP-u povodom poziva na konsultacije: 

"Ne samo da potvrđujemo prijem, nego vas puno pozdravljamo i očekujemo da se ozbiljno, odgovorno, profesionalno i korektno ponašate prema diplomatskim predstavnicima naše zemlje (Crna Gora).

Ranije ste nas 'opozvali', a dobili ste o tome javni odgovor Predsjednika na taj i takav vaš postupak.

Obrazloženje koje su tada dali PV i MVP za nas predstavlja tešku uvredu i klevetu (da smo 'u posljednja tri mjeseca štetili interesima zemlje', itd), o čemu postoje objavljeni zapisi, pa smo odlučili da dvojicu pomenutih zvaničnika predamo sudu. To smo željeli da objavimo poslije praznika - Božić po julijanskom kalendaru - da vas ne bismo uznemiravali, ali je vaš današnji dopis samo potvrda da je ta tužba opravdana i neophodna, čak.

Konsultovaćemo se sa kabinetom Predsjednika u vezi naših daljih poteza.

Pošto smo, po vama, 'opozvani', mi smo vas promptno obavijestili da ćemo ovdje civilizovano i, kako priliči ozbiljnoj diplomatiji, završiti sve procedure i oproštajne prijeme. Od toga nemamo namjeru da odustanemo.

Vaši potezi ukazuju na vašu namjeru da rasturite i obesmislite crnogorsku diplomatiju, a posebno tamo đe ona funkcioniše i predstavlja Crnu Goru kako treba.

Vaši prethodnici su, u posljednje četiri godine, potpuno umrtvili MVP CG, a vaši sadašnji šefovi žele da ga dokrajče. Njihovoj politici ne treba ni samostalna Crna Gora, niti njena diplomatija, sem kao prazna čaura - za interese druge države. Uzalud vam je to.

Posebno nam je smiješno vaše 'uputstvo' da kupimo karte 'u jednom pravcu'. Takvo ponižavanje trenirajte međusobno.

Jedan od onih na zidu u hodniku koji vodi do kancelarije ministra sa prezirom gleda na takve nekulturne i nedostojne 'instrukcije'. Ova će ostati za sprdnju i nauk onima koji će voditi MVP CG kada ga više ne budete okupirali vi i vaš instruktori i nalogodavci. Vlahović."

Komentari (18)

POŠALJI KOMENTAR

Draginja

@ drago1 Gledaj CNN i pogledaj do čega dovode TRAMPOVE LITIJE.Dijele građane i donose ogromnu štetu.Zaboravi na litije u Crnoj gori.Organizujte litije bilo gdje u Srbiji nas Crnogorce to ne zanima.Ne unosite RAZDOR među građane Crne gore koji zele da žive mirno sa svojim komšijama.Budi RAZUMAN.

Snjeg

@drago1 Spc je najvise pokrala iz ove drzave ne placajuci porez.Manastiri su fabrike para .To vise nisu bogomolje .Svaku su toliko unistili dogradjivanjem nakaradnim. Crnogorske crkve su izgubile svoju autenticnost.

Snjeg

@drago1 A ti da shvatis da dps nije drzava CG.Ovdje se radi.u urusavanju drzave i ponistavanju njenog puta ka EU .Cilj im je da CG sto prije bude van Natoa.Samo slijepac ne vidi da se radi o potpunom unistenju CG.Jedno pricaju sa stranim diplomatama a drugo rade.