9 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović: Administraciji SAD približiti novu realnost na Balkanu koji je pred opasnošću da ponovi ideje iz 90-ih

Politika

Tag Video
Comments 14

Đukanović: Administraciji SAD približiti novu realnost na Balkanu koji je pred opasnošću da ponovi ideje iz 90-ih

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadorku Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke sa kojom je razgovarao o perspektivi partnerskih i savezničkih odnosa između dvije države i aktuelnim prilikama u našoj zemlji, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

"Predsjednik je uz zahvalnost  ambasadorki na inicijativi za sastanak, podsjetio i na nedavnu virtuelnu posjetu pomoćnika zamjenika državnog sekretara Metjua Palmera i razgovore sa Atlantskim savjetom, što raduje i potvrđuje kontinuitet redovne komunikacije i razmjene informacija od obostrane koristi.

On je uputio čestitke SAD-u na inauguraciji novog predsjednika Bajdena, kao i na uspješnim aktivnostima institucija te države na suzbijanju neprilika tim povodom. Ohrabren prvim tonovima predsjednika Bajdena i drugih predstavnika nove američke administracije, iskazao je uvjerenje i očekivanje da je pred nama vrijeme reafirmacije euro-atlantizma", piše u saopštenju.

Takođe, kako je navedeno, iskazao je zadovoljstvo sadržajem razgovora koje je Bajden imao sa evropskim liderima Merkel i Džonson na liniji zaključka da će Zapadni Balkan biti jedan od prioriteta američke vanjske politike.

"Predsjednik je uz nadu da će masovna imunizacija označiti ulazak u završnu fazu borbe protiv pandemije COVID 19, zahvalio za napore koje SAD  ulažu na globalnom planu, i za pomoć Crnoj Gori u okviru te politike", piše u saopštenju.

Rajnke je istakla da je cilj inicijative za sastanak da se održi aktivni i sadržajan dijalog između vlade SAD i Đukanovića kao dijela vlasti koja sada funkcioniše u uslovima kohabitacije, i da su ti razgovori od suštinskog značaja, čemu je, kako je navedeno, veoma posvećena i otvorena.

"Ona je čestitala Predsjedniku i predstavnicima Vlade što su se sastali i razgovarali o prvim izazovima kohabitacije, i naglasila važnu ulogu Predsjednika u doprinosu obezbjeđivanja stabilnog i konstruktivnog okruženja u kojem kohabitaciona vlast može da funkcioniše.

Uz zahvalnost za čestitke Predsjednika povodom tranzicije vlasti u SAD-u, i uz ranije iskustvo saradnje dva Predsjednika, iskazala je zadovoljstvo što će kao karijerni diplomata biti u prilici da učestvuje u timu koji će zajednički dalje graditi još bolje odnose dvije zemlje", piše u saopštenju.

Đukanović je zahvalio Rajnke na takvom odnosu, cijeneći da je dragocjeno za Crnu Goru da administraciji SAD-a približi novu realnost na Balkanu, "koji je pred opasnošću da ponovi greške i ideje iz 90-ih o velikodržavnim projektima i tezama o nemogućnostima postojanja multietničkih demokratija."

Kako je navedeno, on je ponovio punu spremnost za konstuktivan odnos u uslovima kohabitacije za sve odluke i politike koje su u interesu Crne Gore i njenog jasnog euro-atlantskog puta.

"Uz zahvalnost za detaljnu analizu aktuelnih političkih zbivanja, ambasadorka je istakla da će i dalje podržavati demokratske principe zasnovane na Ustavu, izbornoj volji i viziji euro-atlantske budućnosti Crne Gore, i da ne želi da vidi strani uticaj na nešto što je crnogorski proces.

Izrazila je zabrinutost da eventualni unutrašnji konflikti mogu onemogućiti postizanje opštih ciljeva, te da SAD cijene impute koje im pomažu da na najbolji način podrže demokratsku stabilnost Crne Gore na njenom euroatlantskom putu.

U kontekstu aktuelnih dešavanja sagovornici su se saglasili da je nezavisnost sudstva i tužilaštva od suštinskog značaja za izbalansiranu vlast", piše u saopštenju.

 

Komentari (14)

POŠALJI KOMENTAR

Johnny

Svi su svima cestitali i zahvalili dok je GRU preuzeo bezbjednosni sektor. Da je bio drugi americki ambasador to se ne bi moglo dogodit. Vrijeme za novog, pozeljno umjesto karijernog birokrate pravog Amerikanca sa principima

SAČUVAJMO CG ŽIVIO PREDSJEDNIK

Hvala VAM PREDSJEDNICE, što uporno pokušavate da spasite CRNU GORU, naš identitet i želimo VAM USPJEŠNE PREGOVORE!!! ŽIVIO PREDSJEDNIK CRNE GORE!!!!

Ljiljana

Srecan put i zaboravite nas gospodjo. A i mi cemo Vas zaboraviti, ali tek kada se oslobodimo ovog zla u Crnoj Gori kojem ste dooobro pomogli da se nadju tu gdje su. Ne sluzi Vam na cast!