22 °

max 22 ° / min 15 °

Utorak

27.09.

22° / 15°

Srijeda

28.09.

20° / 14°

Četvrtak

29.09.

19° / 15°

Petak

30.09.

21° / 15°

Subota

01.10.

18° / 15°

Nedjelja

02.10.

19° / 12°

Ponedjeljak

03.10.

16° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Miodrag Živković: Kratka analiza izbora u Nikšiću

Politika

Comments 9

Miodrag Živković: Kratka analiza izbora u Nikšiću

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Bivši predsjednik Liberalnog saveza Crne Gore Miodrag Živković (preuzeto sa Fejsbuk profila)

Rezultat jučerašnjih izbora u Nikšiću, zaslužuje komentar jer se iz ovih izbora mogu izvući ozbiljni zaključci i pouke.
Krenimo redom...

DPS je zadržao svoju homogenost, iako je opozicija na državnom nivou. Postigao je zavidan rezultat zahvaljujući sledećim okolnostima:
- Listu su nosili prepoznatljivo nekompromitovani kadrovi, naučnica Sanja Damjanović i ljekar, Jevto Eraković;
- Zavrijedili su značajan broj suverenističkih građanskih glasova koji im prirodno i ne pripadaju, jer su bili najjača snaga i garant očuvanja ugroženih državnih interesa.

SDP je doživio poraz ne usppijevajući obezbijediti cenzus, jer se nalazio u najgoroj političkoj poziciji između "čekića i nakovnja", zbog čega je jedan dio njihovih prirodnih birača glasao za DPS, kao sigurnijeg i jačeg zaštitnika državnih interesa. Propustivši priliku da kampanju usmjere protiv URA-e, sami su doprinijeli ovakvom ishodu.

DEMOKRATSKI FRONT, kao široka koalicija desetak stranaka i udruženja, potpomognut ogromnim novcem, medijskom i političkom podrškom zvanične Srbije, doživio je pravi debakl u odnosu na prošle izbore. Sada barem znamo da u Nikšiću ima oko 25 % (četvrtina) građana koji ne vide opstanak Crne Gore i otvoreno se zalažu za kreaciju "Srpski svet" koja podrazumijeva zajednicu Srbije republike srpske i Crne Gore.

DEMOKRATE i njihova koalicija, kojima svi pripisuju najveći rast, po mom mišljenju su zabilježili loš izborni rezultat. Ako znamo da su ovu političku strukturu predstavljali Predsjednik skupštine, Predsjednik vlade i većina vlade i Srpska crkva u CG, rezultat od 23 % je poražavajući. sada je njihov politički projekat lakše prepoznatljiv kao projekat "Srpske Crne Gore", kakav projekat već dugo zagovara i sama Srpska crkva u CG.

URA je pokazala na ovim izborima svu svoju "snagu" i nebitnost. I pored kočopernih i teatralnih istupa svog lidera ostala je zakovana na jednom mandatu koji joj ništa ne znači ili, bolje je reći, znači joj kao u Budvi. Sada je već jasno da se radi o stranci kvislinške ideologije, limitiranih dometa. Izražavajući najveće zadovoljstvo što je sinoć poražen DPS koji je osvojio 18 puta više mandata od njih i što je sa političke scene nestala čisto građanska stranka, kao što je SDP, liderčić ove stranke je pokazao svoje pravo lice.

D.DAVIDOVIĆ je imao avanturu na ovim izborima koja ne zaslužuje poseban osvrt.

Važno je znati da NIKŠIĆ nije lakmus papir odnosa poltičkih snaga u CG. I pored toga, suverenistički građanski blok je pokazao svoju snagu i vitalnost. To samo znači da će na prvim parlamentarnim izborima, uz dodatno pozitivno obogaćivanje političke scene, suverenistički birači, ruku pod ruku sa predstavnicima manjinskih naroda, bez problema sačuvati Crnu Goru i mnogo bolje, nego ranije, usmjeriti je njenim evropskim putem.

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

Svaka čast Miku Živkoviću

GSN MIKO Ž. BORIĆEMO SE ZA POVRAĆAJ CPC I SVEGA ŠTO PRIPADA CG TAČAN VAM JE SVAKI TEKST!!!!

sasha

"Neuvazavanje" interesa Srba je bio izgovor da se otpocne pobuna/rat u Hrbatskoj i Bosni. Manimo se toga. Činjenica da je CG gradjanska drzava automatski znaci da smo svi isti bez obzira na naciju. Bojim se da politicke vodje Srba u CG hoce da CG pretvore u srpsku drzavu. To se nece dozvoliti i to je jedini onterse Srba koji nece i ne moze biti uvazen.

sasha

Nazalost prica o potencijalnom lopovluku ne moze doci na red jer je pitanje drzave broj 1. Da bi se ozbiljno bilo ko bavio lopovlukom treba stabilna vlast i ozbiljan pristup. Aktuelna drzavna vlast i nova u Nk nemaju ozbiljnosti i znanja da bilo sta urade. Osim naravno da prosipaju populisticke price.