10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Savjetnica generalnog sekretara UN: Jednostavno nema prostora za poricanje ili relativizaciju genocida u Srebrenici

Izvor: Screenshot

Politika

Comments 8
Zabrinuti zbog izjava zvaničnika u CG

Savjetnica generalnog sekretara UN: Jednostavno nema prostora za poricanje ili relativizaciju genocida u Srebrenici

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber
"Sudovi su donijeli presude"

Specijalna savjetnica generalnog sekretara UN za sprječavanje genocida Alis Vairimu Nderitu izjavila je danas da je veoma zabrinuta zbog izjava zvaničnika u Crnoj Gori koje dovode u pitanje izvršenje zločina genocida u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini, 1995.

Zvaničnica UN primjećuje niz zabrinjavajućih događaja u Crnoj Gori koji, kako navodi, doprinose  sijanju straha, nepovjerenja i mržnje.

Naglasila je da genocid i drugi zločini zločina ne smiju biti predmet bilo kakve arbitraže, posebno oni koji su zakonski do kraja procesuirani na osnovu dokaza.

"O strašnim događajima koji su se dogodili u Srebrenici u julu 1995. godine presudili su Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodni sud pravde (MSP). Oba suda su zaključili da su djela počinjena u Srebrenici predstavljaju genocid.

Jednostavno nema prostora za poricanje ili relativizaciju genocida u Srebrenici i legitimitet MKSJ-a", navodi zvaničnica Ujedinjenih nacija.

Ona je podsjetila da je generalni sekretar u svojoj poruci povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, prošle godine, pozvao "sve u regionu i šire da se suprotstave govoru mržnje i retorici podjela i narativima nepoverenja i straha".

Tada je generalni sekretar UN  naveo da je "priznavanje prošlosti vitalni korak ka ponovnoj izgradnji povjerenja, a da pomirenje znači odbacivanje negiranja genocida i ratnih zločina i svakog veličanja osuđenih ratnih zločinaca".

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

Goran

Vi ste još dobri kod nas u Bosni predsjednik države i cijelokupno stanovništvo u 49% teritoroje porice genocid i nikakve reakcije sa zapada. Sretno crnogorci i nadam se da cete se barem vi spasiti od četnikluka. Oni su specijalisti da vrate društvo u 15 vijek jer se tu nekako najbolje snalaze.

Jelena

Draga gospođo iz EU htjeli ste, da se Milo rusi ,čovjek koji je ulivao sigurnost kako u Crnoj Gori tako i u regionu ,doveli ste i dozvolili upravo da se vrate 90 godine, nažalost u C.Goru su doselilo mnogo onih koji vole, da ruše državu.Duzni ste da zaustavite i smijenite sve ove koji, priželjkuju g

Onaj drugi

Za vašu informaciju: Radi Srebrenice je 16 aprila 2002 čitava Vlada Holandije dala ostavku. Najmanje što očekujem je da i ova Vlada Crne Gore daje ostavku pošto je necivilizovana, neevropska i nedemokratska.